Feb
20
2011

Surrealistische kamer

Op verzoek van een bezoeker van de site een vertaling van deze Engelstalige tutorial van Design Instruct. In deze tutorial maak je met behulp van een aantal foto’s een kamer die buiten in de natuur is. Je gebruikt in deze les vooral je transformatiegereedschap om de diepte in je huiskamer aan te geven. Verder gebruik je veel aanpassings/opvullagen. Ook laat je de foto’s met verschillende technieken in elkaar overvloeien en breng je schaduweffecten aan met je penseel. Kortom genoeg actie in deze les en het resultaat mag er ook zijn. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

OK, aan de slag. Je hebt voor deze les de volgende foto’s nodig:

– Textures van Yawee

Papier texture

-Veld met gele bloemen

-Field 025van Night Faith stock

– Schilder

– Houten planken

Als je alle benodigde foto’s hebt gedownload open je een nieuw document in Photoshop van 3000 x 3000 px, 300 px/inch met een transparante achtergrond.

Open dan de foto van het veld met de gele bloemen en sleep of  kopieer de foto in je document. Plaats het zoals hieronder te zien is.

Neem van de lasso gereedschappen de magnetische lasso en beweeg terwijl je de linkermuisknop ingedrukt houdt langs de horizon waar de lucht en het land elkaar raken. De magnetische lasso kleeft precies op de grens zoals je ziet. Beweeg langs de zij en de bovenkant totdat je rond bent zodat een selectie ontstaat. Delete de selectie zodat de lucht verdwijnt.

We gaan nu de lucht gebruiken van de Field 025 foto. Open de foto en selecteer het lucht gedeelte van de foto. Kopieer dit in je document en zorg dat de laag van de lucht onder de laag van het veld met de gele bloemen komt. Maak de lucht passend voor je canvas met je transformatiegereedschap (schalen).

Om de harde overgang tussen de lucht en het graslandschap te verzachten voeg je een laagmasker toe aan de laag van het graslandschap. Klik hiervoor op het icoontje onderaan in je lagen palet.  Ga je met een zacht rond penseel (0% hardheid) langs de randjes van je horizon zodat de randjes mooi zacht worden en het landschap mooi overvloeit in de lucht.

Klik nu terwijl je in je lagenpalet staat met rechts en kies voor één laag maken.

Maak een nieuw document aan met dezelfde instellingen als het document van je landschap. In dit document ga je zo je huiskamer maken met vloer en wanden. Je gaat dadelijk drie aparte delen maken van je landschap voor de wanden. Hiervoor stel je in je document de liniaal in CTRL +R  door met rechts op de liniaal in je document te klikken kun je kiezen voor een instelling. Ik heb nu voor inches gekozen omdat deze eenheid in deze tutorial gebruikt is maar je kunt voor allerlei eenheden kiezen. Altijd handig :). Ga dan naar menu VENSTER-NAVIGATOR en stel deze in op 15%.

Neem je rechthoekige selectiekader en maak een selectie van 0 tot aan 3 inches precies:

Neem je verplaatsen gereedschap en sleep het geselecteerde gedeelte terwijl je de SHIFT toets ingedrukt houdt in je nieuwe document. Hierdoor komt de selectie op precies de goede plek terecht.

Ga nu naar menu WEERGAVE-NIEUWE HULPLIJN en zet een horizontale hulplijn neer op 7,9 inches:

Toets CTRL +T en klik met rechts op je document. Kies voor perspectief en sleep de rechteronderhoek precies op de hulplijn.

Selecteer nu het middelste deel van je landschap van 3 tot 7 inches en sleep de selectie in je document. Schaal dan zodat  het middenstuk aansluit bij je linkerstuk:

Selecteer nu het deel tussen 7 en 10 inches en sleep dat in je document. Sleep nu de linkeronderhoek naar de hulplijn.

Voeg de drie lagen samen door CTRL + SHIFT + E in te toetsen. Vergroot je landschap met je transformatiegereedschap tot het er zo uitziet:

Wis de hulplijn. Open de foto van de houten planken en kopieer de planken in je document sleep de planken onder de laag van je landschap. Roteer de laag met 90 graden zodat de planken in de lengte komen te liggen. Dupliceer de laag van de planken en schuif deze naast elkaar.

Voeg de laag van de planken samen door in de bovenste plankenlaag te gaan staan en CTRL + E in te toetsen. Neem je transformatiegereedschap en kies voor vervormen:

Om de overgang tussen de muren en de vloer wat echter te laten lijken ga je plinten op de vloer maken met je lijn vorm. Zet de voorgrondkleur op zwart. Stel boven in de opties balk in dat de vorm 0,4 inches hoog moet worden en trek dan de vorm tot 5 inches:

Schuif de rechthoek naar beneden naar de scheiding van de vloer en de wand. Gebruik het transformatiegereedschap en vervorm totdat de plint mooi past

.

Dupliceer de laag van de vorm en draai deze horizontaal om met je transformatiegereedschap. Plaats de plint aan de andere kant. Vervorm met je transforatiegereedschap totdat het er zo uitziet als hieronder te zien is.

Omdat het mooier is dat de naad van de vloer gelijk loopt met de plint schaal je de laag van de vloer totdat de plint precies op de naad valt.

Maak nog een zwarte rechthoek en plaats deze tussen de twee rechthoeken aan de achterkant van de vloer. Maak de rechthoek op maat met je vrije transformatiegereedschap.

Bij mij piept er een klein stukje van de vloer aan de rechterkant voor in de onderhoek buiten de plint. Als dat bij jou ook zo is neem dan de kloonstempel en stempel daarmee in de laag van je landschap totdat het weg is.Klik met ALT en klik op de groene ondergrond en stempel dan over het stukje van de vloer zodat dit ook groen wordt.

De vloer is een beetje vaal van kleur pas de kleur aan door naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURBALANS. Daarna zet je de helderheid in het zelfde menu AANPASSINGEN bij HELDERHEID/CONTRAST omlaag.

Neem dan je penseel en maak in een nieuwe laag boven de laag van de houten vloer en breng wat donkere accenten aan. Teken met je zwarte penseel een vierkant figuur zoals hieronder aangegeven in rood.

Druk op D om je kleuren op zwart/wit te zetten. Voeg nu een aanpassingslaag toe door op het icoontje te klikken onder aan in je lagenpalet en kies voor verloop toewijzen. Zet de modus van de laag op lichtsterkte.

Maak een nieuwe laag aan helemaal boven alle andere lagen en zet daarmee met zwart penseel (grootte 900 px en de rest hetzelfde ingesteld als bij de accenten op de vloer) een accent door met je penseel ongeveer de vorm te volgen die je in rood ziet aangegeven. Maak daarna nog een andere laag aan bovenaan in je lagenpalet en maak daarin met hetzelfde penseel een accent waarbij je de vorm volgt die in rood is aangegeven. Zet hierna de dekking van de beide lagen op 70%.

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Het gedeelte boven de plint is net een beetje te licht. Maak daarom een nieuwe laag aan en breng in deze laag met een penseel van 400 px grootte, 0% zachtheid en 15% dekking een schaduw accent aan. Volg de witte lijn bij het aanbrengen van het accent.

Selecteer alle lagen en groepeer ze in een groep die je kamer noemt. Dat geeft wat orde in je document 🙂 Open nu de foto van de schilder en haal hem uit de achtergrond op de manier die jij fijn vindt. Dat kan dus met een laagmasker, met de pen of met de veelhoeklasso. Weet je niet hoe dat moet kun je dat in deze les lezen.

Als je de schilder uit zijn achtergrond hebt bevrijd sleep of kopieer je hem in je document en verklein je hem met je transformatiegereedschap. Zet hem op zijn plaats in je document.

Om de schilder wat “echter” in de kamer te plaatsen geef je hem wat accenten met doordrukken en tegenhouden. Het gele gebied bewerk je binnen de lijnen met je tegenhouden gereedschap en het witte gebied met je doordrukken gereedschap.

Breng nog wat extra schaduw effect aan in het gebied wat hieronder is te zien met je doordrukken gereedschap. Gebruik dezelfde instelling.

Maak een nieuwe laag aan ONDER de laag van de schilder en neem je penseel. Schilder wat zwarte accenten met je penseel om een schaduw te maken van de schilder op de muur. In het witte gebied zet je de grootte op 200 px. Verklein de grootte van het penseel bij de gele gebieden.

Maak dan nog een nieuwe laag aan onder de schaduw laag van de schilder en zet daar nog wat accenten met je penseel met dezelfde instellingen. Hieronder zie je waar de accenten aangebracht moeten worden.

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Breng ook schaduw accenten aan bij de trap. Hieronder heb ik het in wit weergegeven waar je met zwart in een nieuwe laag onder de laag van de schilder de accenten aanbrengt.

Omdat de ladder te wit is gaan we deze aanpassen. Ga in de laag van de schilder staan en stel via menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-SELECTIEVE KLEUR het wit bij zodat de trap grijs wordt.

Maak een nieuwe laag aan BOVEN de laag van de  foto en noem deze schaduw trap 2 breng onder aan de trap met een zwart penseel nog wat schaduw aan. Groepeer hierna de lagen van de schaduw en de foto en noem de groep schilder:

Om het perspectief te verbeteren ga je nu een vignet maken. Dit doe je door een nieuw document aan te maken dat net zo groot is als je huidige document en je neemt deze keer een witte achtergrond. Ga in het nieuwe document naar FILTER-LENSCORRECTIE en ga dan naar het tabblad vignet. Stel daar als volgt in en druk OK.

Sleep daarna het vignet in je document en zorg dat het helemaal bovenaan in je lagenpalet komt. Zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 35%.

Om een wat korrelige uitstraling te krijgen gebruik je nu de te textures van Yawee. Open nr 2 in Photoshop en kopieer deze in je document bovenaan in je lagenpalet. Vergroot het texture totdat het precies over je canvas past met je transformatiegereedschap en zet de laagmodus dan op zwak licht. Zet de dekking op 20%.

Dupliceer de laag van het texture en haal dan onder en boven met je gummetje de gedeelten weg binnen de blauwe lijnen. Zet dan de dekking van de kopielaag op 70%.

Open nu het papier texture en sleep of kopieer het in je document bovenop alle andere lagen. Maak het passend voor je canvas met je transformatiegereedschap en zet dan de laagmodus op bedekken en de dekking op 8% zodat je een heel subtiel effect krijgt. Groepeer dan alle lagen van het vignet en de textures en noem de groep textures.

Nu komen de aanpassingslagen 😀 en dat zijn er heel wat.

Begin met een volle kleur en stel in zoals hieronder te zien is:

Zorg dat je kleuren op standaard zwart/wit staan en voeg dan een verloop toewijzen aanpassingslaag toe:

Voeg dan een aanpassingslaag curven toe en klik met het middelste (grijze) pipet ergens binnen de rode cirkel in je document.

Als volgende aanpassingslaag neem je fotofilter:

Hierna neem je niveaus en stel je het rode en het blauwe kanaal als volgt in:

Volgende aanpassingslaag is helderheid/contrast:

Nog een, kleurbalans:

Hierna nog een foto filter aanpassingslaag:

Maak nu een nieuwe laag aan bovenaan in je lagenpalet en breng wat schaduw aan met je penseel. Doe dat op de plaatsen van de rode en gele  lijnen die je hieronder ziet:

Dan voeg je de laatste aanpassingslaag  nog een curven laag toe. Klik in het midden van de lijn zodat een zwart vierkantje op de lijn gezet wordt en vul dan de volgende waarden in:

Groepeer de aanpassingslagen en noem de groep aanpassingen. Toets dan CTRL + SHIFT + ALT +E zodat alle zichtbare lagen worden verenigd in een nieuwe laag helemaal boven in je document. Verscherp dit plaatje door naar FILTER-VERSCHERPEN-SLIM VERSCHERPEN te gaan en in te stellen zoals hieronder te zien is.

Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

9 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hoi J.J.

  Hoh hoh wat ben jij goed zeg, maar zou je eens naar het downloaden van de schilder kunnen kijken want ik krijg alleen maar Field 025van Night Faith stock.

  Gr.Brigitte,

 • Voilà !! Het is me gelukt … ben er wel een paar uurtjes zoet mee geweest – maar het resultaat mag er wezen 🙂

 • Hoi Jumbojet

  Wauw wat ben ik blij hiermee en wat is het een mooi lesje of het me ook zo lukt als bij jou weet ik niet maar ga het zeker proberen.
  Thanks meis,echt toppie !!!!!!

  Gr Joke

  • Veel plezier bij het maken!
   Groetjes,
   JJ

 • WAW !! een lekker lange tutorial !!! Ga hem zeker eens uitproberen.
  Bedankt Jetje voor die leuke werkjes.

  • graag gedaan 🙂

Reageer

Archief

Categorie