Jan
28
2011

Spetterende rozen

In deze les ga je van een bos rozen een spetterend plaatje maken. Ik zag deze tutorial op de site van Alfoart en was er meteen helemaal weg van. Dus ga er goed voor zitten en haal je hart op aan dit prachtige boeket wat werkelijk je scherm af spat. Je werkt in deze les veel met onderdelen het menu afbeelding.  Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

OK, aan de slag!

Eerst maar eens het een en ander downloaden voordat we gaan beginnen:

herfstkleurenbookeh

rozen

melkspetters 1

melkspetters 2

Als je alle foto’s gedownload hebt kun je beginnen. Open om te beginnen een nieuw document in Photoshop van 3872 px x 3000 px, 72px/inch dat is net iets hoger als de foto’s van de rozen. Vul de achtergrond van je document met zwart en kopieer of sleep de foto van de rozen in je document:

Dupliceer de rozen laag en vervaag de onderste rozen laag met 30 px Gaussiaans via menu FILTER-VERVAGEN:

Dupliceer de vervaagde laag en voeg hierna beide lagen samen. Schuif dan deze samengevoegde laag een stukje naar boven:

Voeg een laagmasker toe aan de laag van de rozen door op het laaagmasker toevoegen icoontje te klikken en haal het bovenste gedeelte van de rozen laag weg  met een zacht rond zwart penseel in je laagmakser:

Om de achtergrond goed van de voorgrond te scheiden ga je nu met je magnetische lasso of als je dat liever wilt met je pen langs de bloemen en maak een selectie van het gebied.

Vervaag de selectie met 5 px Gaussiaans:

Laat de selectie aanstaan en ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS:

Dan in het zelfde menu naar KLEURTOON/VERZADIGING:

Keer nu de selectie om (CTRL + SHIFT + I) en toets dan CTRL + J zodat de selectie naar een nieuwe laag wordt gekopieerd. Noem de laag kopie rozen. Ga naar menu FILTER-OVERIGE-HOOG DOORLAAT en stel in als hieronder aangegeven:

Zet hierna de laag van de kopie rozen op bedekken. Selecteer de pixels van de laag door op het laagminiatuur te klikken terwijl je de CTRL toets hebt ingedrukt en klik dan op het laagmasker toevoegen icoontje zodat een laagmasker aan de laag wordt toegevoegd en alleen de pixels van het filter zichtbaar zijn:

Open uit het setje melkspetters 1  – 5261.jpg

Dupliceer de achtergrond laag en maak de foto zwart wit door ALT+SHIFT +CTRL +B in te toetsen. Ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-SELECTIEVE KLEUR en stel in zoals hieronder aangegeven wordt:

Ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS en stel in zoals hieronder te zien is:


Om de spetter uit de achtergrond te halen gaan we gebruik maken van menu SELECTEREN-KLEUR BEREIK. Klik op de zwarte achtergrond en stel in zoals hieronder te zien is:

Je krijgt dan een selectie van de melkspetter. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-VERGROTEN en vergroot de selectie met 1 px. Ga dan in het zelfde menu naar vloeiend maken:

Keer de selectie om en kopieer de selectie in je document.

Draai de melkspetter laag horizontaal om. De spetter komt links in de hoek boven de gele roos.

Verwijder overbodige gedeelten van de spetter met je gummetje totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is:

Voeg aan de laag van de spetter de volgende laagstijlen toe door op het laagstijl icoontje te klikken onder aan in je lagenpalet en te kiezen voor:

en voor:

Selecteer de pixels van de spetterlaag en neem je veelhoeklasso. Kies boven in je optiesbalk voor verwijderen uit selectie en haal alles weg behalve een paar spetters op de bloem. Maak een nieuwe laag aan en vul de selectie in de nieuwe laag met zwart. Zet de laag op bedekken en zet de dekking op 55%:

Maak op dezelfde manier ook spetters voor andere bloemen. Gebruik voor iedere bloem een spetter naar keuze, kies passende verloopkleuren door met je kleurenkiezer op de rozen te klikken en dan de verloopkleuren te kiezen. Pas de kleur van het foto filter aan. Dus rood en diep rood  filter voor de roze en rode rozen. Groepeer de lagen van de spetters en noem de groep spetters.

Open de foto met het herfstkleuren bookeh en dupliceer of sleep het texture in je document boven de groep van de spetters. Maak de foto op maat met je transforatie gereedschap.

Maak de laag zwart/wit via menu afbeelding en voeg een laagmasker toe aan de laag. Trek in het laagmasker een gespiegeld verloop vanuit het midden naar de onderrand.

Om de rozen er extra uit te laten spatten heb ik de laag van de samengevoegde vervaagde rozenlagen nog een keer vervaagd met 50px. Zet hierna de bookeh laag op zwak licht.Dupliceer de bookeh laag en zet de dekking van de kopie op 75%.  Dat maakt het plaatje weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

6 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Bedankt voor dit vertaalde lesje.
  Heb alleen mijn eigen materiaal gebruikt omdat ik geen zin had me eerst te registreren.
  om het materiaal te verkrijgen
  Groetjes Wilma

  • Hi Wilma,
   Registreren op deze site is echt de moeite waard en de foto’s zijn gratis 🙂
   grtz,
   JJ

 • Wat ben je van de week actief geweest met de lessen, deze ziet ook weer super uit. Fijn week-end.
  gr. Ria

  • 😀 graag gedaan!

 • Hoi JJ
  Bedankt voor deze mooie tut. Ook hier was ik al mee begonnen maar halverwege weer mee gestopt.Ben erg blij dat jij het gemaakt hebt en met ons wil delen.
  Groetjes Creabea

  • Graag gedaan! Het zijn prachtige lessen op deze site maar niet altijd even handig uitgelegd 🙂
   Groetjes,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie