Nov
18
2012

Sint out of bounds

Het is bijna Sinterklaas dus de hoogste tijd om even wat leuks te maken in Photoshop. Deze keer heb ik een out of bounds gemaakt van een foto van Sinteklaas met zijn Pieten op een reddingsboot, weer eens wat anders als een stoomboot.  Bij een out of bounds lijkt het of  het onderwerp op de foto uit zijn kader komt. Een leuke oefening om je tanden even lekker in te zetten.  Je werkt in deze les met laagmaskers, menu FILTER, het verloop gereedschap, het penseel, menu SELECTEREN, het transformatie gereedschap en het vervagen gereedschap. De foto die ik gebruikt heb voor deze tutorial heb ik hier  gevonden het is een foto van Loes Belovics.  Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

Open de foto in Photoshop. We gaan eerst ervoor zorgen dat er een achtergrond onder de foto komt. Ga op het slotje staan en sleep het slotje naar de vuilnisbak. De naam van de laag veranderd nu in laag 0 en de laag is nu ontgrendeld. Ga in de laag staan en houdt de CTRL toets ingedrukt. Klik nu op het nieuwe laag icoontje onderaan in je lagenpalet en je hebt een nieuwe laag onder de laag van je foto gemaakt.

 Klik op het oogje voor laag 0 zodat de laag uitgezet wordt. Je hebt nu een lege laag in beeld. Deze gaan we zo vullen met een verloop. Ga in lege laag staan en klik in je gereedschapsbalk op het vierkantje van de voorgrondkleur. Kies daar een mooi geel kleurtje, ik heb #fcee07  genomen. Zet dan de achtergrondkleur op een lichtere gele kleur, ik heb #f2fa6d genomen. Klik nu op het verloop gereedschap, kies voor een verloop van  voorgrond naar achtergrond (G) en trek een lineair verloop van linksonder naar rechtsboven in de laag.

Nu we een mooie achtergrond hebben gaan we verder om de boot met de Sint uit het kader te laten varen. Om die illusie te wekken moeten we eerst een de boot uitsnijden en deze op een stuk van de foto laten drijven. Zet de laag van de foto aan en neem je rechthoekige selectiekader. Maak  een rechthoekige selectie zoals hieronder te zien is. Daarna ga je naar menu SELECTIE en kies je voor TRANSFORMATIE-SELECTIE- Klik met rechts in de selectie en kies voor SCHUINTREKKEN. Schuif nu de hoeken totdat je een mooi realistisch vlak hebt gemaakt. Pas de transformatie toe. Ga in de laag van de foto staan en klik op het laagmasker toevoegen icoontje onderaan je lagenpalet.

klik om te vergroten

Nu de boot nog mooi uitsnijden, dat is iets meer werk. Hiervoor dupliceren we de laag van de foto, dit kun je doen door in menu LAAG te kiezen voor LAAG DUPLICEREN of toets CTRL +J.

Ga in het laagmasker staan van de nieuwe laag en klik met rechts in het laagmasker. Kies voor laagmasker verwijderen.

Nu komt het moeilijkere gedeelte… je moet de boot uitsnijden uit de lucht. Ik heb eerst een grove selectie gemaakt met het snelle selectie gereedschap en een laagmasker aan de laag toegevoegd.

Hierna ben ik in detail in het laagmasker de delen die ik weg wilde hebben gaan bestrijken. Dat is eigenlijk het meeste werk 🙂

Bestrijk de raampjes in het laagmasker met een penseel waarvan je de dekking op 8% zet hierdoor kun je de raampjes een beetje doorzichtig maken zodat het geel zichtbaar is door de raampjes.

Maak hierna een nieuwe laag aan boven de laag met  het gele verloop en trek in deze laag op dezelfde manier als je bij de gele verloop laag deed een verloop. Zet de voorgrondkleur op #c0f2ef en de achtergrondkleur op #65bbef. Zet de dekking van deze laag op 73%.

Aan de linkerkant vlak bij de boot zie je dat het water een beetje opspat. Dat is wel leuk om te gebruiken als extra effect. Neem daarom het penseel spetters uit de standaardset uit Photoshop en zet de grootte op ongeveer 100 px. Zet de voorgrondkleur op #cab099 en maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen. Zet dan een afdruk met het penseel vlakbij het opspattende water zodat het een beetje buiten de rand valt.

Nu nog een mooie rand om de foto maken. Ga in het laagmasker van de onderste foto staan. Klik in het laagmasker terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt. Je hebt nu een selectie gemaakt van de rechthoek. Maak nu een laag onder de laag van de spetters. Ga naar menu BEWERKEN-OMLIJNEN zet de kleur op wit en omlijn de selectie in de nieuwe laag met wit.

 Je ziet nu dat de rand over de boot loopt. Dit kunnen we heel gemakkelijk veranderen en dat is helemaal niet moeilijk 🙂 Schuif de laag van de rand onder de bovenste foto laag en je ziet dat hij helemaal passend is. Dat is het grote voordeel van het werken in lagen!

Omdat ik de tekst linksonder in de hoek wat vindt storen heb ik het gebied van de tekst geselecteerd en ben vervolgens naar menu BEWERKEN-VULLEN MET BEHOUD VAN INHOUD gegaan. Hierdoor is de tekst verdwenen. Deze optie zit alleen in de versies CS5 en CS6 als je een lagere versie hebt zul je met de kloon stempel een stukje van het water moeten selecteren vlakbij de tekst en dan over de tekst moeten stempelen.

Selecteer nu de lagen van de foto, de spetters en de rand en toets CTRL +E hierdoor worden de lagen samengevoegd tot één laag.

Schuif nu de laag die spetters is gaan heten omdat de samengevoegde laag de naam heeft gekregen van de bovenste laag, wat naar het midden van je canvas.

Neem je vervagen gereedschap en bestrijk daarmee de randjes van de boot (niet van de witte rand) een beetje zodat deze mooier in de achtergrond overvloeit.

Ga dan naar menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-VERDRAAIEN en krul de punten van de foto wat om.

Tot slot maak je een nieuwe laag aan onder de laag van de foto. Zet hierin met een zacht zwart penseel van 50 px grootte een accent zodat er een meer 3D look komt aan je plaatje. Vervaag de laag met 8 pixels Gaussiaans via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en zet de dekking van de laag op 70%.

Download dan het gray texture van deze set. Open het textuur in Photoshop en dupliceer of sleep het in je document boven alle andere lagen.  Maak het passend op je canvas met je transformatie gereedschap. Selecteer de pixels van de laag van de foto. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR en stel de doezelaar in op 5 px. Keer de selectie om en voeg dan een laagmasker toe aan de laag van het grijze textuur.

Zet de laagmodus van de grijze vintage laag op vermenigvuldigen en de dekking op 33%. Dat maakt het plaatje helemaal af!


Aanverwante berichten

Jumbojet

20 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hoi JJ,

  Ja ik had al in een eerdere reactie gelezen dat het geprint kon worden,
  maar dacht…laat ik even vragen…
  en zie, het lukt nu wel weer, werkt weer prima als vanouds!
  Bedankt hoor voor je tijd en moeite.

  vrgr..Jos

 • Hoi Jumbojet

  Ziet er heel leuk uit maar ik krijg ook alleen de C6 plaatjes.

  Groetjes Marly

  • Heel vreemd. Hier ziet alles er goed uit. Via welke webbrowser kijk jij? Ik gebruik zelf google chrome.

  • Hoi Marly,
   Ik heb het een en ander aangepast. Zou je het nog een keertje willen proberen om de les te kijken. Ik hoor het graag van je of het wel/niet werkt.
   grtz,
   JJ

   • dank voor de moeite maar helaas heeft het niet geholpen.

    groet Marly

    • Welke webbrowser gebruik je?
     Heb je al een keer opnieuw opgestart ? Als je opnieuw opstart ververst de pagina anders krijg je de oude versie weer te zien.

     • Bedankt, met google chrome lukt het wel

     • ha fijn!

 • is de mogelijkheid er niet meer om een les op te slaan in Word?

  • Hoi Jos,
   Als het goed is kun je nu weer gewoon de les in Word zetten, probeer het maar eens.
   Grtz,JJ

 • Hij zal best wel leuk wezen, maar krijg de plaatjes van CS 6 looks veranderen. Ben ik de enige.
  Bedankt verder voor je leerzame lessen.
  Groetjes Ank.

  • Sorry er gaat iets niet helemaal goed, heb nog steeds het zelfde probleem en heb wel op de goede link geklikt. Groetjes Ank

   • Heel vreemd… Hier werkt alles zoals het moet werken. Heb je al eenandere browser geprobeerd? Ik heb al andere reacties gehad op de les dus hij is wel zichtbaar.
    Ik heb dit nog nooit gehoord.
    Grtz, JJ

   • Hoi Ank,
    Ik heb het een en ander aangepast. Zou je het nog een keertje willen proberen om de les te kijken. Ik hoor het graag van je of het wel/niet werkt.
    grtz,
    JJ

 • Hij zal best leuk zijn, maar zijn dezelfde plaatjes als cs6 look veranderen, hebben jullie dit ook.
  Groetjes en bedankt voor je leerzame lessen. Ank.

  • Dag Ank,
   Heb je wel op de juiste link geklikt?
   Het zijn echt twee compleet verschillende lessen namelijk.
   Grtz, JJ

 • Hallo Jumbojetje,
  Ik kreeg vandaag opvallend veel blogbezoekers op mijn bericht ‘Zie ginds komt de stoomboot’.
  nieuwsgierig naar de herkomst kwam ik via de statistieken van Blogger op deze site terecht.
  Je hebt een mooie bewerking van deze foto gemaakt, complimenten.
  Ik heb geen photoshop, maar als ik die tzt wel heb, dan houd ik je leerzame lessen in de gaten.
  Ik vind het prima dat je mijn foto gebruikt hebt, maar het was aardig geweest als je me even had ingeseind. Feitelijk moet je zelfs toestemming vragen 😉
  Succes met je tutorials
  Groet
  Loes

  PS Het toeval wil dat precies vandaag de Sint weer in Zandvoort aankomt!

  • Hoi Loes,
   Fijn dat je de bewerking op prijs stelt. Ik heb direct gelinkt naar je site en je naam genoemd als maker van de foto zodat iedereen die de foto ziet weet van wie de originele foto is. Hierdoor kon jij dus zien dat ik de foto gebruikt heb en dat was dus ook de bedoeling hiervan. Indien je het niet eens zou zijn met het gebruik van je foto zou ik de post meteen verwijderd hebben. De reden dat ik het op deze manier gedaan is dat mensen vaak helemaal niet reageren niet op vragen.
   Veel plezier vandaag bij de intocht van Sinterklaas in Zandvoort, ik ben benieuwd naar de foto’s en zal in de toekomst zeker contact met je opnemen als ik wat moois zie voor in een lesje te gebruiken.
   Groetjes,
   JJ

 • Wat een leuke les.Ik wil hem opslaan maar ik krijg hem niet geselecteerd,
  Wil hem plakken in word en kan hem dan afdrukken.Gr Nelly

  • Hi Nelly,
   Er staat een printicoontje als je daar op klikt kun je de les printen.
   Grtz,JJ

Reageer

Archief

Categorie