Sep
7
2011

Sepia collage bureaublad

Ik ben helemaal dol op vintage en used effecten. Dit sepia foto collage bureaublad is een leuk vintage project voor de beginnende Photoshopper. Je maakt in deze les kennis met het transformatiegereedschap, snijdt foto’s uit en leert omgaan met aanpassingslagen en laagmaskers. Verder gebruik je natuurlijk laagstijlen en je penseel. Het kranteknipsel maak je met een speciaal (gratis) programma op internet en bewerk je verder in Photoshop. Kortom genoeg om weer even lekker bezig te zijn met Photoshop. Hieronder zie je wat je gaat maken.

Je hebt voor de collage vijf foto’s nodig en verder nog wat spulletjes die ik hieronder heb staan.

-Dirty girl brush set Als je niet weet hoe je een brushset in Photoshop installeert kijk dan bij deze basis les.
-Newspaper generator hier maak je je kranteknipsel. Als je knipsel klaar is kun je het downloaden.
-Oud papier texture nr3
-Oud papier texture

Als je alles gedownload hebt en de brush in Photoshop hebt gezet open je een nieuw document in Photoshop van 1600 x 900 px (dat is de maat van mijn beeldscherm) , 72 px/inch  met een witte achtergrond. Als je de collage wilt laten afdrukken moet je de resolutie minstens op 180 px/inch zetten.

Open het oud papier texture nr3 in Photoshop en kopieer het texture in je document. Toets CTRL +A daarna CTRL + C terwijl je in het oud papier texture document staat en ga dan naar je collage document en toets CTRL + V.  Toets CTRL +T om je transformatie gereedschap te activeren. Klik met rechts en kies voor roteren, 90 graden naar rechts. Kies daarna voor schalen en maak het texture wat kleiner totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is.

Open de eerste foto die je wilt gaan gebruiken en ga naar menu LAAG-DUPLICEREN kies in het dropdownmenu voor het collage document en sluit de foto. Ga naar je collage document en schaal de foto een stuk kleiner. Hou de SHIFT toets ingedrukt terwijl je de foto kleiner maakt zodat alles mooi in verhouding blijft. Neem je uitsnijden gereedschap om de foto zo nodig bij te snijden.

Herhaal de stappen met de andere foto’s. Het is het leukste als je wat verschillende groottes en vormen hebt. Verdeel de foto’s over je canvas.

Ga in een van de lagen van de foto’s staan en klik onderaan in je lagenpalet op het laagstijl toevoegen icoontje. Kies voor schuine kant en reliëf. Stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

Klik met rechts op de laag van de foto waar je zojuist de laagstijl aan hebt toegevoegd en kies voor laagstijl kopiëren. Selecteer nu de andere foto lagen, klik weer met rechts en kies voor laagstijl plakken zodat alle foto’s dezelfde laagstijl hebben.

Open het tweede oud papier texture en kopieer het in je document. Maak het passend met het transformatiegereedschap. Sleep het texture boven het andere oud papier texture en onder de foto lagen. Voeg een laagmasker toe aan de laag via menu LAAG-LAAGMASKER-ALLES VERBERGEN. Je ziet nu niets meer van de bovenste oud papier laag. Selecteer nu de pixels van een van je foto’s door in het lagenpalet op de laagminiatuur te klikken met rechts terwijl je de  CTRL toets ingedrukt houdt. Ga dan naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-VERGROTEN. Vergroot de selectie met 5 px. Zet de voorgrondkleur op wit en neem je vulemmertje en vul de selectie in het laagmasker met wit. Hierdoor krijg je een mooi randje langs de foto. Herhaal deze stappen bij alle foto’s.

Kopieer de laagstijl  schuine kant en reliëf van de foto’s op de laag van de bovenste oud papier laag.

Maak een nieuwe laag aan en maak een vierkante selectie met je rechthoekige selectiekader. Vul de selectie in de nieuwe laag met wit. Neem je veelhoeklasso en trek een lijn van de punt linksonder naar de punt rechtsboven en selecteer de linkse helft van het vierkantje. Delete deze helft zodat je een driehoekje overhoudt. Schuif het hoekje over de hoek van een van de foto’s. Dupliceer de laag van het hoekje en roteer het met je transformatie gereedschap zodat het past over de andere hoek van de foto. Dupliceer en roteer net zo vaak totdat alle foto’s voorzien zijn van vier hoekjes.

Selecteer alle lagen van de foto hoekjes en voeg de lagen samen tot één laag. Ga daarvoor in de bovenste laag van de fotohoekjes staan en houd de SHIFT toets ingedrukt. Klik dan op de onderste laag van de fotohoekjes. Alle lagen zijn nu geselecteerd. Toets nu CTRL + E zodat alle lagen samengevoegd worden. Noem de laag foto hoekjes. Zet de dekking van  de fotohoekjes laag op 75%. Voeg aan de laag van de fotohoekjes een lijn als laagstijl toe. Stel in zoals hieronder te zien is.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de fotohoekjes en zet daarin met een zwart rond zacht penseel accenten langs de fotohoekjes zoals hieronder te zien is. Ik heb de foto hoekjeslaag even uitgezet in het voorbeeld zodat je kunt zien wat ik bedoel. Ga dan in menu FILTER naar VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en stel in zoals hieronder te zien is. Zet de dekking van deze laag die je schaduw fotohoekjes noemt op 50%. Selecteer alle lagen van de foto’s en de fotohoekjes + schaduw fotohoekjes en groepeer de lagen in een groep die je foto’s noemt. (menu LAAG-LAGEN GROEPEREN)

Open nu het gedownloade zelfgemaakte krantenknipsel en kopieer het in je document boven alle andere lagen. Schaal en roteer met je transformatiegereedschap totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is. Voeg een laagmasker toe aan de laag van het krantenknipsel door op het laagmasker toevoegen icoontje te klikken onderaan in je lagenpalet. Haal dan met een zwart zacht rond penseeltje het wit weg als je een foutje maakt kun je gemakkelijk herstellen door de voorgrondkleur op wit te zetten. Hiermee wordt het weggewerkte weer zichtbaar. Een stuk handiger dan gummen 🙂

Als je tevreden bent over het resultaat klik je met rechts op het laagmasker en kies je voor laagmasker toepassen. Selecteer de pixels van de laag van je krantenknipsel door op het laagminiatuur te klikken met rechts en de CTRL toets ingedrukt te houden. Maak een nieuwe laag onder de laag van het krantenknipsel aan en vul de laag met zwart. Noem de laag schaduw krantenknipsel. Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag de schaduw krantenknipsel laag met 10 px Gaussiaans. Zet dan de dekking van de laag op 22%.

Selecteer met je rechthoekige selectiekader een rechthoek zoals hieronder in het voorbeeld te zien is. Ga dan in de onderste oud papier texture laag staan en kies in menu BEWERKEN-KOPIËREN ga dan boven de laag van het krantenknipsel staan en kies in het zelfde menu PLAKKEN. Noem de laag reepje papier. Maak onder de laag reepje papier een nieuwe laag aan en noem die schaduw reepje. Zet in die laag met een zacht zwart penseel een lijn zoals hieronder te zien is. Vervaag de schaduw reepje laag met 5 px Gaussiaans en zet de dekking van deze laag op 19%.

Groepeer alle lagen van het krantenknipsel + het reepje en schaduw in een groep die je krantenknipsel noemt.

Zo en nu gaan we de boel fine tunen 🙂 Hiervoor ga je aanpassingslagen gebruiken met laagmaskers. Klik op het aanpassingslaag toevoegen icoontje onderaan in je lagenpalet en kies voor zwart wit. Alles wordt nu zwart wit maar dat is niet de bedoeling 🙂 Vul het laagmasker van de zwart wit laag met zwart zodat alles weer gekleurd wordt. Alleen de foto’s willen we zwart wit hebben dus daar gaan we mee aan de slag. Selecteer de pixels van een van de foto lagen en vul de selectie in het masker met wit. Herhaal dit bij alle foto lagen totdat je alle foto’s gehad hebt.

Hierna selecteer je de pixels van het krantenknipsel en vul je ook deze in het masker met wit. Het reepje boven het krantenknipsel wordt nu ook zwart wit en dat willen we niet. Selecteer daarom de pixels van de laag van het reepje en vul de selectie in het laagmasker met zwart zodat deze weer gekleurd wordt.

Voeg nog een aanpassingslaag toe en kies deze keer voor volle kleur. Klik op de kleurenkiezer (het gekleurde vierkantje) en geef kleurnummer #9b8134 in. Zet de laagmodus van de laag op zwak licht en de dekking op 87%.

Vul het masker van de kleurenvulling laag met zwart en ga in het masker van de zwart wit laag staan. Klik met rechts terwijl je de CTRL toets ingedrukt houd zodat je de pixels van het masker selecteert. Ga dan naar het masker van de kleurlaag en vul de selectie met wit.

Voeg als laatste aanpassingslaag een foto filter toe. Stel in zoals hieronder te zien is. Vul het masker met zwart en selecteer weer de pixels van het zwart wit masker en vul de selectie in het masker met wit.

Maak dan een nieuwe laag aan onder de aanpassingslagen en zet daarin wat afdrukken met de dirty girl brushes met wit zodat het er wat used uitziet. Zet de dekking van de laag omlaag totdat het er uitziet naar wens. Ik heb de dekking op 68% gezet maar dat is natuurlijk per gebruikte brush anders. Experimenteer daar wat mee. Indien nodig kun je meerder lagen maken en ook experimenteren met de laagmodus. Zo heb ik voor de brush boven de foto links de laagmodus zwak licht genomen en de dekking op 100% gelaten.

Voor de finishing touch neem je je rechthoekige selectiekader en selecteer je een rechthoek die net wat kleiner is als je canvas. Maak dan een nieuwe laag aan boven alle ander lagen en ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR. Stel de doezelaar in op 50 px. Keer in menu SELECTEREN de selectie om en vul de selectie in de nieuwe laag met zwart.

Zet de laagmodus van de zwarte gedoezelde laag op zwak licht. Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

5 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Weer een fantastisch bureaublad.
  Je hebt zoveel leuke voorbeelden op je site staan, maar ik ben in het bezit van photoshop CS3 en waarschijnlijk kan ik deze niet maken. Ik zou een fotoalbum moeten maken met foto’s die ik genomen heb van danswedstrijden – namelijk lince dans wedstrijden. Maar je vind nergens bijna iets terug van country (huifkarren, hoeden, boots, enz ….). Weet jij zo soms niks voor mij of een voorbeeld op je site. PS Waar kan ik photoshop CS 5 downloaden of te proberen. Ik hoop echt dat je me kunt helpen.
  Nog veel succes met je site.
  Groeten
  Nadine

  • Hoi Nadine,
   Je kunt heel veel van de lessen maken in CS3. Als je kijkt bij een aantal stockfoto sites bijvoorbeeld http://www.sxc.hu dan vind je meestal wel leuke foto’s. Je moet je dan wel registreren. Ik heb nog niet iets in country stile gemaakt maar je brengt me wel op een idee.
   grtz,
   JJ

  • Een tip Nadine: ga eens kijken op Google afbeeldingen – daar vind je beslist foto’s van country !
   De resolutie is meestal slechts 72 px/inch maar voor een bureaublad heb je niet meer nodig. Soms moet je de grootte aanpassen maar ook dat kan je met photoshop via Ctrl + T !
   Succes !! Chrisje

 • Wat een leuk idee!
  Morgen moet ik de hele dag werken, maar zondag wordt mijn dag: dan zit ik achter mijn pc om deze workshop te maken.
  Bedankt weer voor je inspiratie!

Reageer

Archief

Categorie