Jan
18
2012

Retro telefoon collage


Ik ben gek op collages en vind het heerlijk om te knutselen met foto’s. Daarnaast vind ik  retro en vintage helemaal te gek. Deze twee liefdes heb ik gecombineerd in een retro telefoon collage.  Je werkt in deze les onder andere met je transformatiegereedschap, laagmaskers, aanpassingslagen, vormen, penseel, laagstijlen en filters.  Hieronder zie je het eindresultaat van mijn potje digitaal knippen en plakken.

 


Voor het maken van de collage heb je de volgende spulletjes nodig:

-Telefoon
-Hartjes bokeh texture
-Vintage paper textures
-Grunge patronen van Webtreats
-Sunray brushes van Pelleron 
-Krantenknipsel woorden 

Als je alles gedownload hebt en de brush en patronen in de voorinstellingen van Photoshop hebt gezet maak je een nieuw document in Photoshop van 1000 x 1250 px, 72 px/inch met een witte achtergrond.

Open van het vintage paper texture set de dark orange paper texture in Photoshop en sleep of kopieer het texture in je document. Maak het passend voor je canvas met je transformatie gereedschap (CTRL +T, rechtsklikken en kiezen voor schalen). Open dan een van de hart textures en sleep of kopieer het in je bestand. Verklein het met je transformatiegereedschap totdat je zoiets krijgt als hieronder in het voorbeeld te zien is.

Klik op het aanpassingslaag toevoegen icoontje onder aan je lagenpalet en voeg een volle kleur laag toe. Gebruik kleur #a25d0d. Zet de laagmodus van de volle kleurlaag op zwak licht en de dekking op 50%.
Neem dan van je vormen uit de standaard in Photoshop aanwezige set objecten doel 2 en trek de vorm over je canvas zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Zet daarna de vulling van de laag van de vorm op 15%.

Open van de set vintage textures het light yellow texture en sleep of kopieer het in je document. Maak het passend voor je canvas en klik dan met rechts op de laag en kies voor uitknipmasker maken.

Selecteer alle lagen behalve de achtergrond laag en groepeer de lagen in een groep die je achtergrond noemt. (Menu LAAG-LAGEN GROEPEREN) Zo de achtergrond is klaar!

Open de foto van de telefoon en snijdt de telefoon uit op de manier die jij het handigste vindt. Ik doe dat bij voorkeur met behulp van een laagmasker zodat eventuele foutjes gemakkelijk herstelt kunnen worden maar als je dat liever anders doet is dat ook prima. Sleep of kopieer de telefoon als hij uitgesneden is in je document en verklein en verplaats hem totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de telefoon en noem de laag schaduw. Selecteer de pixels van de telefoon en vul de selectie in de nieuwe laag met zwart. Schuif de schaduw laag een stukje naar beneden zoals hieronder in het voorbeeld te zien is en vervaag de laag met 5 px Gaussiaans. (menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN) Zet de dekking van de laag op 43%.

Voeg aan de laag van de telefoon de volgende laagstijlen toe:

Neem je vervagen gereedschap en stel het in op een klein rond zacht penseeltje en zorg dat het niet te sterk afgesteld staat. Ik heb het zo ingesteld als hieronder te zien is. Bestrijk de randjes van de telefoon en het snoer hiermee lichtjes zodat de overgang naar de achtergrond niet zo sterk is.

Zoek in de woorden foto’s de juiste woorden uit de verschillende foto’s voor je tekst. Maak met je veelhoeklasso een selectie om het woord heen toets CTRL +C om de selectie van de foto te kopieren en ga dan naar je document en toets CTRL + V zodat het woord in je document geplakt wordt. Herhaal deze stappen totdat je de gewenste tekst in je document hebt. Maak de woorden kleiner met je transformatie gereedschap en roteer en schuif ze totdat je zoiets hebt als je hieronder in het voorbeeld ziet.

Ga naar menu SELECTEREN-KLEURBEREIK en strijk met je pipet over het wit van een van de woorden. Ga dan in de laag van het eerste woord staan en klik op het laagmasker toevoegen icoontje. Kies dan in menu SELECTEREN-OPNIEUW SELECTEREN en ga naar de laag van het tweede woord en voeg een laagmasker toe. Herhaal deze stappen voor het derde woord zodat je dit krijgt.

klik om te vergroten

Voeg aan de drie lagen van de woorden de volgende laagstijlen toe:

 

Ik vind de reflectie aan de zijkant van de telefoon niet zo mooi en heb deze als volgt weggewerkt. Ga in de laag staan van de telefoon en selecteer een stukje van de telefoon in het lichte gebied aan de linkerkant. Toets CTRL +J om de selectie naar een nieuwe laag te kopieren. Vervorm het stukje zodat het over het anders gekleurde gedeelte valt. Dupliceer het stukje twee keer en schuif de stukjes totdat het hele stuk van de reflectie bedekt wordt. Haal nu met je gummetje het stukje weg wat de schaduw van de hoorn overlapt.

Om de schaduw wat minder scherp te maken selecteer je het gebied van de schaduw en vul je de selectie in een nieuwe laag met wit. Zet de dekking van de laag op 50% en zet de laagmodus op zwak licht. Gum wit wat over de schaduw grens komt weg.

Selecteer alle lagen van de telefoon en de tekst en groepeer de lagen in een groep die je telefoon en tekst noemt. Open dan het orange vintage paper texture en sleep het in je document. Maak het op maat met je transformatiegereedschap en zet de laagmodus op zwak licht.

Neem een van de sunray brushes en zet met wit een afdruk in een nieuwe laag boven alle andere lagen. Selecteer de pixels van de laag en ga in de orange vintage paper texture laag staan. Toets CTRL + J zodat de selectie naar een nieuwe laag gekopieerd wordt. Zet de laagmodus van deze laag op zwak licht en de dekking op 50%. Zet de laag met de witte afdruk van de sunray brush uit.

Zet de voorgrondkleur op #6b3c0c en breng daarmee met je penseel een paar accenten aan op de hoorn van de telefoon en aan de rechterzijkant van de telefoon in een nieuwe laag. Vervaag de laag met 5 px Gaussiaans en zet dan de dekking op ongeveer 73%.

Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

3 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo Jumbojet,
  dankzij jou begin ik steeds ‘beter’ te worden in Photoshoppen.
  Ik begin het steeds beter te begrijpen.
  En meer te experimenteren.
  Ik ben nu mijn eigen tutorialsite begonnen, wel een beetje nageaapt van jou (de categorieën).
  Als je het erg vind moet je het maar even zeggen, dan verander ik het :).
  Maakt me niks uit hoor! 😀
  Ik zou het leuk vinden als je een kijkje neemt en me vertelt wat je er van vind, maar niks moet! Ik ben je erg dankbaar!

  Groetjes van Nick

  • Hoi Nick,
   Leuk dat je mijn tutorials zo waardeert. Ik heb ecen een kijkje genmen op je site maar zie er nog niks opstaan. Ik kijk binnenkort nog wel een keertje.
   Grtz, JJ

   • Dat kan wel kloppen ja 🙂
    Ik zie net pas dat ik een verkeerde link heb ingevuld.
    mijn fout, er staat er net 1 op!
    Ik hoop dat je het leuk vind.

    Groetjes Nick.

Reageer

Archief

Categorie