Aug
25
2009

Gouden tekst

In deze tutorial laat ik zien hoe je een fonkelende gouden tekst kunt maken. Dit is heel mooi om te gebruiken op bijvoorbeeld een uitnodiging voor een receptie of op kerstkaarten.

Dit is het eindresultaat van de tutorial:

OK daar gaat ie weer. Open een nieuw document in Photoshop en vul de achtergrond met zwart. Ik heb hier een document genomen van 500 x 375 en het font Scriptina.

Denk eraan dat de kleur wit moet zijn!

Nu dupliceer je de tekstlaag dat kan op verschillende manieren maar het eenvoudigste is om erop te gaan staan in je lagen palet en dan CTRL + J in te toetsen. We gaan met deze kopie laag aan de slag!

Klik met rechts op je kopie tekstlaag en kies dan voor opties voor overvloeien, vink dan verloopbedekking aan en klik dan nog een keer en je krijgt dan het volgende venster wat je zo instelt:

Het verloop staat standaard op zwart ingesteld dit kun je instellen door op het rechthoekje achter verloop te klikken, je krijgt dan dit venster:

Als je op de linker kleurstop klikt (staat standaard op zwart) dan krijg je de kleurenkiezer en geef je onder in het vakje naast kleur DFD68B in hierna geef je een OK en ga je naar de rechter kleurstop en daar geef je als kleur C6AF4B in als je alle vensters hebt afgesloten moet je tekst er nu ongeveer zo uit zien:

Nu ga je weer een optie voor overvloeien (laagstijl) toedienen namelijk de volgende:

Vink hierna het vakje contour ook aan:

Hierna komt het er ongeveer zo uit te zien:

Als laatste effect geven we deze laagstijl aan de laag volgens de instellingen als in het plaatje:

De kopie laag is nu klaar, klik in je lagen palet op de tekstlaag, ga weer naar opties voor overvloeien (of in menu LAAG-LAAGSTIJLEN) en kies voor LIJN, stel dit als hieronder in:

Je krijgt dan dit te zien:

Daarna de volgende laagstijl, met onderstaande instellingen, vergeet het contourvakje niet aan te vinken:

Met dit als resultaat:

Hierna voegen we als laatste laagstijl gloed buiten toe:

Het tekst gedeelte is nu klaar maar om een extra dimensie toe te voegen maak je een nieuwe laag aan waar je een paar fonkelingen in zet zodat het een beetje fonkelt op sommige plaatsen. Deze laag moet helemaal bovenin je lagenpalet komen. Noem de laag maar fonkel:

We hebben een penseel nodig om deze fonkeltjes aan te brengen. Selecteer je penseel uit je gereedschapsbalk en klik boven in de opties balk  naast het penseel (rechtsboven) op het pijltje. Hierna komt onderstaand venster.Dan klik je op het kleine driehoekje zodat je een penseelset kan toevoegen. Het penseelset wat we nodig hebben is ASSORTIMENT.

Voor dit penseel kiezen we een lichte kleur nodig dat doe je met je kleurenkiezer:

Selecteer weer je penseel en zoek dan in de penseel lijst naar kruisarcering 4,  het is een soort grote X en breng hier wat fonkels mee aan in de fonkel laag. Hierna kun je met kruisarcering 1 (is wat kleiner) nog een paar kleine fonkeltjes aanbrengen.

Om de fonkeltjes niet te heftig te maken stel je de dekking van de laag in op 75%:

En dit is dan het eindresultaat van deze tutorial:

Hieronder een uitnodiging waarbij ik dit teksteffect heb gebruikt:

Veel plezier bij het maken van je eigen gouden tekst effecten!

12 Reacties +REACTIE GEVEN

 • hoi, ik hou van je lesjes ! lukt me door je heldere uitleg , dank je wel !
  ik heb net mijn kaartje voor de feestdagen met glanzende tekst begonnen en gelukt 😉

 • bedankt Jet voor de goeie tips telkens!

 • Waar kan de lettertype Scriptina ophalen? Erg mooie les.Grtj Nelly

  • Hi Nelly,
   Ik heb de link naar het lettertype scriptina opnieuw toegevoegd. Als je erop klikt kom je meteen op de plaats waar je het kunt downloaden.
   grtz,
   JJ

  • Bedankt voor de mooie lettertype.Gr Nelly

 • Ik zou graag een zilver kleurig tekst kunnen maken. Graag zou ik hetzelfde effect willen behouden.Kan je me helpen.

  • Hoi Pascal,
   Stel de verlopen in in lichte grijstinten en ook de gloed dan heb je een zilverkleurig effect. Experimenteer daar wat mee. Ik heb ook een les gemaakt met chroom tekst http://www.jumbojetje.nl/tutorials/chroom-tekst.
   Veel succes met de zilveren tekst!
   Groetjes,
   JJ

   • JJ

    bedankt om te helpen zeer leuk. heb nog een vraagje. Ik zou graag kerstballen maken met erin een doorkomende ( zo lichte schijn )foto van mij is dat ook mogelijk.

    Mvg Pascal

    • Natuurlijk kan dat 🙂 Het ligt eraan wat je wilt maar als je in een laag boven je kerstbal een foto van jezelf doet kun je van hartelust met dekking en laagmodus spelen totdat je tevreden bent. Ik heb verschillende manieren op de site staan om een kerstbal te maken. Kijk maar eens even bij de kerst afdeling. Als je er niet uitkomt hoor ik het graag van je.
     Groetjes,
     JJ

 • Vind het een hele goede site waar je veel kunt uit leren.
  bedankt voor de duidelijke uitleg.
  Grtj Mientje

  • Hoi Mientje,
   Altijd fijn om te horen. Tot ziens op de site!
   Groetjes,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie