Jul
4
2009

Vrolijke verjaardagskaart

Een vrolijke verjaardagskaart  maak je zelf natuurlijk in Photoshop. Deze kaart maak je helemaal zelf en versier je met een paar leuke ballonnen en een streepjespatroon dat je zelf maakt. Dit is het eindresultaat van deze les:

OK daar gaat ie dan. We beginnen met het achtergrondpatroon. Hiervoor open je een nieuw document in photoshop van 40 bij 20 pixels en de achtergrond vul je met kleur #345877. Dit doe je door op het voorste vierkantje (voorgrondkleur) in je werkbalk te klikken en dan de kleur in te vullen in de kleurenkiezer.

Vul het document met je vulemmertje en maak een nieuwe laag aan. Neem je rechthoekig selectiekader en stel deze als volgt in bovenin je menu balk:

De hoogte mag trouwens net zo groot zijn als je zelf wilt het gaat in hoofdzaak om de breedte. Selecteer de linkerhelft in je zojuist aangemaakte nieuwe laag en vul deze met wit (#FFFFFF), hierna selecteer je de rechterhelft en deze vul je met zwart #00000).

Hierna zet je de laag in je lagenpalet op zwak licht en zet je de dekking op 50%:

Toets ctrl + E om de lagen samen te voegen en ga dan naar het menu FILTER-RUIS-RUIS en voeg als volgt ruis toe:

Dit is het eindresultaat van het patroon dat we als achtergrond gaan gebruiken voor de kaart:

Om een patroon van je document te maken selecteer je in je document met ctrl+A en ga je vervolgens naar het menu BEWERKEN en kies je voor PATROON DEFINIËREN:

en geef je patroon een naam:

Zo dat was het patroon, nu gaan we met het echte werk beginnen 😉

Maak een nieuw document aan voor je kaart. Ik heb als maat voor het document  H 640 x B 460 pixels genomen maar je kunt dat natuurlijk helemaal naar eigen wens instellen. Vervolgens ga je naar je vulemmertje en vul je het document met het patroon dat je zojuist hebt gemaakt. Dit stel je boven in je menubalk in:

Het ziet er nu zo uit:

De achtergrond sier je nog wat meer op door er een paar highlights aan toe te voegen in de hoek links onder en rechts boven.  Eerst selecteer je met je veelhoeklasso het gebied dat je wilt highlighten:

en vervolgens ga je met je verloopgereedschap een verloop aanbrengen in je geselecteerde gebied. Dit verloop stel je in van wit naar transparant. Dit doe je door op het rechthoekje te klikken rechtsboven in je menubalk, dat rechthoekje komt er na de keuze van je verloop zo uit te zien:

Maak een nieuwe laag aan en trek met je muis vanaf ongeveer het midden van de diagonale streep naar de hoek toe om het verloop te trekken. Stel hierna de dekking van de laag in op 85%. Deze stappen herhaal je voor de rechterboven hoek van je document als je klaar bent voeg je de lagen samen met ctrl + E tot een laag:

Ok, nu nog even een leuke tekst toe voegen. Hiervoor heb ik het Angelina Font gebruikt. Als je het gedownload hebt moet je het in je windows mapje in de map fonts zetten en kun je het meteen gebruiken in Photoshop.

Met je horizontale typegereedschap uit je gereedschapsbalk tik je met wit ( staat standaard op zwart, dit kun je bovenin je menubalk in het vierkantje recht instellen) een tekst naar keuze boven  ( ik heb grootte 80 genomen) en deze tekstlaag geef je met menu LAAG-LAAGSTIJL-OMLIJNEN als laagstijl mee:

Hierna zet je het lettertype kleiner en tik je onder ook nog een tekst naar keuze die je ook dezelfde laagstijl meegeeft:

Zo dat is het tekst gedeelte 😉 Nu gaan we een paar mooie zeesterren maken om de kaart mee op te leuken:

Begin met het maken van een nieuwe laag en groepeer deze laag (ctrl +g ) in een mapje dat je zeester noemt (dat is gemakkelijker om later alle lagen te bewerken):

Ga in je nieuwe laag staan en kies voor de aangepaste vormen, kies  boven in je menu balk voor de ster:

Als je deze nog niet in je vormen hebt staan kun je op het kleine pijltje rechts naast de vormen klikken en dan voor alle kiezen. Hierdoor zet je alle vormen in je keuze lijstje in Photoshop.
Stel je voorgrondkleur (vierkantje op je werkbalk wat je al eerder hebt gebruikt) in op #fc6f65 en zorg ervoor dat je een ster maaktdie je vult met pixels in je document:

Houdt de ctrl toets ingedrukt en klik met links op de laag thumbnail, hiermee selecteer je de pixels van de ster:

Ga in je menubalk boven in je scherm naar SELECTIE-BEWERKEN-SLINKEN en slink met 2 px. Hierna kies je in hetzelfde menu voor BEWERKEN-VLOEIEND en stel je dit in op 5 pixels:

Klik met rechts op de selectie en kies voor SELECTIE-OMKEREN en druk dan op delete.

Geef de laag van de ster de volgende laagstijlen:

Het ziet er nu zo uit bij mij:

Maak een nieuwe laag aan en selecteer je ronde vorm en kies voor een witte kleur. Maak een wit cirkeltje en kopieer deze laag zodat je twee oogjes hebt.

Maak met kleur #517490 twee kleinere cirkeltjes voor de pupillen:

Nu nog een mond tekenen met je pen gereedschap als je klaar bent selecteer je het gebied wat je getekend hebt met je pen klik je met rechts en kies je voor selectie  en deze selectie vul je dat met wit:

Zo dat is een zeester. Je kunt deze natuurlijk kopiëren zodat je een tweede hebt maar het is leuker om hem een beetje aan te passen. Eerst kopieer je de groep (LAAG-GROEP DUPLICEREN) van de zeester en dan pas je de kleur van de kopie groep zeester een beetje aan en draai je hem een beetje. Dat draaien kun je doen in het menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-ROTEREN.

Voor de ballonnen heb ik weer eens een keer gegoogeld en heb ik dit plaatje gevonden:

Selecteer een ballon, kopieer deze en sleep deze in je document ( ik heb de oranje ballon genomen)

Selecteer je pen tool en teken een pad om je ballon heen. Klik als je klaar bent met rechts en kies voor selectie maken.

Maak een nieuwe laag aan en vul deze met #de5a21. zet de laag met de ballon onzichtbaar (oogje wegklikken in je lagenpalet) en geef de zojuist met oranje gevulde laag de volgende laagstijlen:

De ballon ziet er nu zo uit:

Kopieer de ballon en roteer hem horizontaal in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-HORIZONTAAL OMDRAAIEN en schuif hem naar de plek waar je hem wilt hebben. Hierna ga je de kleur aanpassen. Dit doe je door CTRL + U in te toetsen, ik heb voor 200, 60, 0 gekozen.

Maak met je pen gereedschap een krom lijntje over de oranje ballon en omlijn het pad (rechts klikken en kiezen voor pad omlijnen:

verwijder de ankerpunten en zet hierna met het zachte penseel nog een puntje onder de streep. Dit doe je aan de linker kant van de blauwe ballon ook zodat het er zo uit ziet:

Maak een nieuwe laag aan voor de koordjes die aan de ballonnen komen. Stel je penseel in op een hard penseel van 2 px. Kleur zwart. Selecteer je pen gereedschap en teken de koordjes als volgt en kies weer voor pad omlijnen. Zorg ervoor dat druk simuleren niet aangevinkt is. Gum de eindjes van de koordjes een beetje weg.  En dit is dan het eindresultaat:

Veel plezier met het maken van je eigen e-card!

Aanverwante berichten

Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie