Sep
9
2014

Passen en meten collage

Het is altijd weer een uitdaging om van een collage iets bijzonders te maken. Deze keer gebruik ik bij de collage geen achtergrond maar gebruik ik de foto’s zelf om ze met elkaar te verbinden. Je werkt in deze les met het transformatie gereedschap, selecties, lagen, laagstijlen, laagstijlen en aanpassingslagen. Het is niet moeilijk en je hebt snel een aardig resultaat. De kunst zit hem erin om de foto’s mooi op elkaar af te stemmen en te verdelen in je document. Je kunt dit doen met bijvoorbeeld foto’s van je kinderen of kleinkinderen maar ook vakantie foto’s en  kiekjes van je kat of hond doen het heel mooi in deze collage.

collage met milo

Ik heb voor deze collage 6 foto’s en  texturemate-grungecheckers01 pattern  gebruikt.

Als je alles bij elkaar hebt gezocht open je een nieuw document in Photoshop ik heb 1920 x 1080, 72/px per inch genomen maar je kunt natuurlijk ook een heel ander formaat kiezen. Open je foto’s en sleep of kopieer de foto’s in je document.

milo 1

Ik heb nu 6 lagen met foto’s boven de achtergrondlaag. Nu is het tijd om de foto’s te rangschikken. Zet de bovenste 5 fotolagen uit en begin met de 1e fotolaag. Ik heb 6 foto’s dus deze moet een flink stuk kleiner gemaakt worden. Dat doe je met het transformatiegereedschap-schalen (CTRL +T, rechts klikken en kiezen voor schalen.

milo 2

Schuif de foto opzij, ik heb hem nu in de linkerbovenhoek geschoven maar dat kan nog veranderen later. Zet nu de volgende laag aan en bekijk wat er moet gebeuren met je foto. Deze keer ga ik de foto niet verkleinen maar haal ik er een gedeelte uit door middel van een selectie en een laagmasker. Ik doe dat met een laagmasker omdat ik dan ten allen tijden veranderingen aan kan brengen. Ik selecteer nu het gedeelte van de foto dat ik wil gaan gebruiken met het rechthoekige selectiekader rechthoekig-selectiekader en klik dan op het laagmasker toevoegen laagmasker-toevoegen  icoontje onderaan het lagenpalet.

milo 3

Schuif dan de tweede foto naast de 1e in je document.

Op deze manier maak je al je foto’s op de juiste maat. Het ziet er bij mij nu zo uit:

milo 4

Nu nog even de goede plek voor iedere foto vinden. Eventueel kun je ook nog met je transformatie gereedschap de foto horizontaal omdraaien. Hieronder zie je hoe het uiteindelijk is geworden bij mij. Groepeer dan de foto’s in een groep die je foto’s noemt. Dupliceer de groep foto’s en zet dan de groep foto’s uit. Je gaat nu verder met de laag foto’s. Mocht je later toch nog een andere rangschikking willen hebben van je fotootjes dan kun je dat eenvoudig doen met de losse fotolagen die nog in de groep zitten.

milo 5

Voeg een aanpassingslaag toe boven de laag van de foto’s door op het opvullaagicoontje te klikken onderaan je lagenpalet. Kies voor zwart-wit. Maak nu met je rechthoekige selectiekader een selectie boven een van de foto’s. Zorg dat je een rand overhoud die niet geselecteerd is. Vul vervolgens in het laagmasker  van de zwart wit laag de selectie met zwart met je vul emmertje vulemmertje

milo 6

Doe hetzelfde bij alle andere foto’s.

milo 7

Maak nu nog een  aanpassingslaag aan maar kies deze keer voor een volle kleur laag. Ik heb kleur  #737477 genomen. Ga in het laagmasker staan van de zwart wit laag en selecteer de pixels van het laagmasker. (CTRL + muisklik op de laagmasker miniatuur in het lagenpalet) Keer de selectie om (CTRL +I) en vul dan de selectie in het laagmasker van de volle kleur laag met zwart.

milo 8

Voeg aan de volle kleur laag een patroonbedekking toe met het patroon uit de checkers set. Ik heb nr 27 genomen.

milo 9

Zet de dekking van de volle kleur laag op 35%.

Voeg een nieuwe laag toe boven alle andere lagen en vul de laag met wit. Zet de vulling van de laag op 0% zodat je niets meer van de kleur ziet. Voeg dan de volgende laagstijlen toe aan de laag:

milo 10

milo 11

Je ziet nog niets gebeuren maar dat komt zo 🙂

Selecteer de pixels van het laagmasker van de laag van de volle kleur laag. Ga dan in de witte laag staan en klik op het laagmasker toevoegen icoontje onderaan het lagenpalet. En klaar is de collage!

collage met milo

Aanverwante berichten

Jumbojet

9 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Leuke les.
  Ik heb hem wel een beetje aangepast aan wat ik zelf leuk vond.
  Rozen gebruikt en een tekst als achtergrond.

 • In één keer gelukt!
  Maar weer eens wat anders .heel leuk !

  Hartelijke groeten en ik hoop nog heel veel leuke lessen.

  Willy

 • Bedankt voor de leuke les Jet, ik heb hem op mijn blog gezet. De tweede is het.
  http://blog.thebluewave.nl/

  Groetjes Hennie

 • Hallo Jet,

  Het patroon geeft bij mij een foutmelding.
  Het is ongeldig of beschadigd, klopt dit?
  Heb je misschien een wel werkende of de link naar het originele bestand.
  Ik zal er even bij vermelden dat ik met versie CC-2014 werk.

  Vriendelijke groetjes Hennie

  • Hoi Henny,
   het patroon moet geïnstalleerd worden in Photoshop en daarna Photoshop opnieuw opstarten voordat je het gebruikt. Heb je dat gedaan?
   grtz,
   JJ

   • Hoi Jet,
    Ja ik heb het patroon geinstalleerd maar hij geeft de foutmelding.
    Diverse keren PS opnieuw gestart, maar helpt niet.

    groetjes Hennie

    • ik heb een nieuwe link erin gezet. Ik heb dit patroon al lang geleden gedownload en kan de site niet meer vinden.

     • Hoi Jet dat is een andere met maar 3 patronen, een checkers, een pattern-1 en checkers 45.
      Ik ben even gaan zoeken op wat erbij stond in je screenprint en vond hem hier http://www.texturemate.com/content/grunge-checkers-1-pattern-set-photoshop-or-gimp.
      Dat is de juiste en die heeft de goede nr. 27.
      Groetjes Hennie

     • ha dat is fijn! Ik heb een beetje veel patroontjes geloof ik 😉

Reageer

Archief

Categorie