Nov
8
2009

Opgehangen tekst + een verjaardagskaart

In deze tutorial beschrijf ik hoe je opgehangen tekst kunt maken, dit op speciaal verzoek van een trouwe bezoekster van de site. Als extraatje heb ik er ook  een  een kaart bij gemaakt 😉 Hieronder het eindresultaat van deze tutorial:

OK, aan de slag!

We beginnen met het teksteffect:

Maak een nieuw document aan van  1000 x 500 px en vul de achtergrond met zwart. Typ met je horizontale typ gereedschap met het lettertype Verdana bold in grootte 120 je tekst:

Maak een nieuwe laag aan en selecteer je verloop gereedschap stel je verloop in van wit naar transparant in de opties balk:

Zorg dat je in de optiebalk lineair verloop kiest en trek met je muis van boven naar beneden in je document in je nieuwe laag zodat je zoiets krijgt:

Maak een selectie van je tekstlaag door op de thumbnail van de laag te gaan staan en CTRL + linkermuis in te klikken. Ga dan naar de laag van het verloop en druk CTRL + J zodat een nieuwe laag gemaakt wordt met het verloop in de vorm van de tekst:

Verwijder de tekstlaag die heb je nu niet meer nodig. Neem je rechthoekige selectiekader selecteer de eerste letter in de nieuwe laag met de verloop tekst klik met je rechtse muis en kies een laag via knippen. Doe dat met al de letters zodat je in totaal 9 lagen hebt met 1 letter:

Maak een nieuwe laag aan helemaal boven alle tekstlagen zet de laagmodus op bleken:

Zet de laag van het verloop uit door op het oogje te klikken.

Selecteer de pixels van je eerste letterlaag en vul deze in de nieuwe laag met een kleur naar keuze in de nieuwe laag. Ik heb voor de P #ff0000, R #ff7e00, O #fffc00, F #a2ff00, I #06ec00, C # 00d8ff, I #004eff, A#7200ff en de T #f000ff.  De selectielijnen zijn niet zichtbaar als je de letters selecteert maar als je vult in de nieuwe laag met je vulemmertje met de kleur zie je wel dat er wat gebeurd 🙂 Het ziet er bij mij nu zo uit:

Je hebt nu een laag met alle gekleurde letters, maak van je verloop letters één laag door op de bovenste te gaan staan SHIFT in te houden en daarna de andere erbij te selecteren. Klik met rechts en kies lagen samenvoegen:

Je hebt nu een laag met gekleurde letters en een met verloop letters.  Zet de dekking van deze lagen op 60% en toets in iedere laag een keer CTRL + J zodat je van iedere laag 2 lagen hebt.  Pas dan op de gekleurde lagen via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN toe met 5 px:

Het ziet er dan zo uit:

Voeg alle letter lagen samen en selecteer dan weer met je rechthoekige selectiekader iedere letter apart en maak weer nieuwe lagen via knippen  zodat je weer negen lagen met één letter hebt. Hierna gaan we met de in de pad modus een lijn maken waaraan we de tekst gaan ophangen.

Kies dan in het menu van je pen gereedschap voor ankerpunt omzetten en trek wat aan de handels totdat het een mooi lijntje is geworden:

Maak een nieuwe laag aan bovenaan in je lagenpalet, selecteer je penseel zet de voorgrondkleur op #e5ffff en stel je penseel in op 3 px hardheid 100%:

Selecteer je pen gereedschap weer terwijl je in de nieuwe laag staat en klik met rechts in je document, kies voor pad omlijnen, selecteer je penseel:

Verwijder het pad door met rechts in je werk te klikken en dupliceer de laag van de lijn toets dan CTRL +F om Gaussiaans te vervagen in de kopie laag:

Hang de letters aan de lijn met gebruik van je vrije transformatie  CTRL +T en je verplaats gereedschap schuif de lagen van de letters boven de lagen van de lijnen:

Ga naar de onderste laag van de lijnen en kies in menu SELECTEREN-SELECTIE LADEN:

Ga naar iedere letterlaag en haal daar stukjes van de letters weg met je gum zodat het eruit ziet of ze aan de lijn geregen zitten:

Selecteer je gum en stel deze als volgt in:

Gum dan in iedere letter laag de rondjes zodat je dit effect krijgt:

Zo, dat is de tekst, nu de achtergrond nog 😉

Maak een nieuwe laag aan boven je achtergrondlaag en neem een lekker groot zacht penseel en maak een paar plekken met lekkere felle kleurtjes in de laag. Ik heb #fe5a00, #ffe100, #7cff00 en #00fff5 gebruikt:


Haal met een zachte gum stukken weg zodat het er ongeveer zo uit ziet:

Vervaag de laag een paar keer radiaal (FILTER-VERVAGEN):

Zet de dekking op 20 – 30% net wat je mooi vindt. Je kunt ook nog een keer gaussiaans vervagen met bijvoorbeeld 15 px:


Maak een nieuwe laag aan en teken met je ovaal selectiekader een ovaal voor een ballon en vul deze met een gespiegeld verloop van voorgrond naar achtergrond in de kleuren #fbca05 en # f4e92:

Maak de ballon mooi in vorm in menu BEWERKEN-TRANSFORMEREN-VERDRAAIEN:

Maak een nieuwe laag aan boven de ballon maak een ovaal en vul deze met wit:

Gebruik weer VERDRAAIEN om de ovaal te vervormen:

Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en dien zoveel toe dat het eruit ziet dat de witte plek een reflectie is geworden:

Verplaats de glans naar de juiste plek met je verplaats gereedschap en maak dan het knoopje van de ballon. Maak een nieuwe laag aan en teken het knoopje met je pen of veelhoeklasso net wat je het handigste vindt en vul deze de donkere gele kleur:

Breng op het knoopje op een nieuwe laag weer wat wit aan en vervaag weer gaussiaans deze keer maar met hooguit 3 px:

Maak nog twee ballonnen in mooie kleurtjes naar keuze op deze manier:

Voor de rode ballon heb ik kleur #fc0914 en #ea4951 gebruikt en voor de groene #3fee10 en 9af16f. Zet de lagen van iedere ballon in een groep noem de groepen geel, rood en groen. Je kunt nu gemakkelijk de ballonnen verschuiven en verkleinen. Zet de ballonnen onder de tekst en zet de dekking van iedere groep op ongeveer 85%:

Gebruik deze Confetti brush  en deze om je kaart feestelijker te maken. Ik heb de round confetti genomen en ingesteld op een grootte van 15 px:

Neem je aangepaste vorm van je gereedschapsbalk en kies dan het lint (deze zit standaard in Photoshop), maak een nieuwe laag aan boven de balongroepen en trek de vorm over de balonnen, de kleur maakt niet uit want we gaan de vorm dadelijk met een verloopbedekking bedekken:

En ook nog schuine kant en reliëf:

Maak een nieuwe laag aan onder de ballonnengroepen en maak met oranje #f64203 met een groot zacht rond penseel (300 px) een flinke stip en vervaag deze Gaussiaans met 10 px zet dan de dekking van de laag op 30% en dat maakt je kaart helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Wat een leuke les Jetje, zo leuk wat je allemaal voor ons maakt… dank je wel!!!

  xxx Anja

 • […] op de link om de tutorial opgehangen tekst + een verjaardagskaart te […]

 • Jumbojet onwijs bedankt voor dit ontzettend mooi lesje,het is echt te gek een echt mooi resultaat.
  Nogmaals heel hartelijk bedankt en hiervoor een hele dikke knuffel.

  Gr Joke

  • Graag gedaan Joke, veel plezier ervan!
   Groetjes,
   Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie