Jun
7
2010

Lagen

In Photoshop werk je veel met lagen. Wat zijn lagen en wat kun je ermee? In deze les zal ik proberen wat duidelijkheid te scheppen voor de beginnende Photoshopper.

OK, aan de slag! Begin  maar eens met het openen van een nieuw document in Photoshop, het maakt niet uit welke grootte je neemt, dan zie je een groot wit vlak en aan de zijkant het lagenpalet. Als je het lagenpalet niet hebt aanstaan kun je dat doen via menu VENSTER-LAGEN (vink lagen aan) of door F7 in te toetsen. Je ziet  in het lagenpalet een oogje, dan de laagthumbnail (het witte rechthoekje) en dan een blauwe rechthoek met daarin de naam  Achtergrond.

De achtergrond is nog niet te bewerken omdat hij vergrendeld is. Dat zie je aan het slotje dat links in de blauwe balk staat. Dubbelklik op de achtergrond zodat je hem ontgrendelt. Er verschijnt een menu waarin je de laag een naam kan geven, een kleur (voor de herkenbaarheid in het palet dat is nu niet zo belangrijk dus laat hem maar kleurloos) en de dekking van de laag kan instellen. Laat de instelling zoals standaard is, de achtergrond veranderd nu in een laag, laag 0. Het hokje vorige laag gebruiken voor uitknipmasker is nu niet van toepassing want dit is de eerste laag.

Je ziet dan dat het grijze gedeelte boven de laag in je lagenpalet zwart wordt. In dit gedeelte staan een aantal zaken weergegeven zoals:

Vergr=vergrendelen

Dek=dekking

Vul=vulling

Dat is nog niet alles, als je op het pijltje naast normaal (laagmodus) klikt, zie je een hele serie andere mogelijkheden voor de laagmodus:

Onderaan je lagenpalet staat een hele serie icoontjes:

Om wat meer van lagen te begrijpen gaan we er even wat mee doen;)

Je hebt nu 1 laag die laag 0 heet maak een nieuwe laag aan door op het icoontje nieuwe laag te klikken. Je ziet niets veranderen in je scherm dat is nog steeds wit maar wel in je lagenpalet:

Terwijl je in de laag staat (je ziet dat door de blauwe balk over de naam van de laag) selecteer je het rechthoekige selectiekader van je gereedschapsbalk en trek je  een selectie zoals hieronder te zien is in de laag:

Druk op D zodat je kleuren standaard zwart/wit zijn en neem dan je vulemmertje vul hiermee de selectie in laag 1 met zwart:

Toets CTRL +D om te deselecteren en dubbelklik dan in het lagen palet op de naam van de laag, verander de naam in vierkant:

Je ziet nu ook dat de laagthumbnail van de laag veranderd is. Je ziet het vierkant erin staan. Als je nu op het oogje klikt voor de laagthumbnail verdwijnt dat oogje en is de laag onzichtbaar.

Als een laag onzichtbaar is dan kun je hem niet bewerken. Zet de laag maar weer aan en klik op het laagstijl toevoegen icoontje . In het menu wat hierop volgt kiezen we voor kleurbedekking. Je krijgt het onderstaande menu te zien voor de kleur gebruiken we Photoshoprood 😉  klik op OK om de laagstijl toe te voegen:

Je ziet in je lagenpalet dat het vierkant nog steeds zwart is en dat het als laagstijl een kleurbedekking heeft. Op je scherm zie je een rood vierkant:

Maak een kopie van vierkant door de laag naar het nieuwe laag icoontje te slepen of  CTRL +J in te toetsen. Er zijn nog meer manieren maar deze zijn lekker snel. Je hebt nu twee lagen met een vierkant maat je ziet er maar één omdat ze elkaar bedekken. Ze liggen precies boven elkaar. Als je nu je verplaatsen gereedschap selecteert kun je een vierkant verslepen en zie je er wel twee:

Ga in de bovenste laag staan (vierkant kopie) en sleep de het effect kleurbedekking naar de prullenbak. Je ziet nu duidelijker hoe de ene laag de andere bedekt:

Sleep nu de vierkant kopie laag onder de laag van vierkant in je lagenpalet, je ziet nu het rode vierkant helemaal en het zwarte vierkant is bedekt met een stuk van het rode. Zo simpel is dat dus 🙂 De bovenste laag zie je helemaal en de lagen eronder zie je voor zover ze niet bedekt worden door een andere laag.

Maak nu nieuwe laag aan terwijl je in de vierkant kopie laag staat. Klik op het vierkantje van de voorgrondkleur in je gereedschapsbalk en kies een mooie afstekende kleur uit. Toets dan Alt + Backspace en je nieuwe laag wordt gevuld met de voorgrondkleur die je gekozen hebt:


Zet de dekking van laag 1 (de blauwe laag) op 50% en je ziet door de blauwe laag heen het zwarte vierkant verschijnen:

Er zijn nog een heleboel andere dingen mogelijk, teveel om te noemen in één les. Gelukkig heb ik genoeg lessen op de site staan dus oefen naar hartenlust!

6 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo een goedemiddag,

  Ik heb er veel aan gehad wat u mij de vorige keer had uitgelegd.
  En het is erg mooi geworden.:)
  Maar heb vraagje ik had een proefversie van Photoshop en jammer genoeg snel afgelopen, ik wil graag een kopen, zodat ik er lekker lang mee bezig kan.
  maar welke raad u mij aan?

  Hoor graag,

  Mvg sabrina

  • Hoi,
   dat ligt eraan wat je wilt doen. Als je dat duidelijk hebt dan kun je eigenlijk pas beslissen welke versie voor jou het beste is.
   grtz,
   JJ

 • Hallo,

  Heb een vraagje over de photoshop..

  Ik wil graag bezig met een hobby van me, alleen heb ik nou wel photoshop nodig.

  Wat ik graag wil leren is, als ik bijvoorbeeld wat meerdere afbeeldingen op een pagina wil. En ze apart van elkaar wilt gaan vergroten of verkleinen . hoe doe ik dat? Wat is het handigst?

  Want eerst heb je alle afbeeldingen apart en dan zet je ze allemaal bijelkaar op. En ga je ze allemaal een voor een bij langs om de juiste maat en grote. Maar als je dat bij een doet gaan al die anderen ook in eens grote of kleiner. En wil ze allemaal apart kunnen doen. Dus bijvoorbeeld de een groter als de ander. Snapt u?:D

  Hoop dat u mij daarmee kan helpen,

  Mvg Sabrina

  • Je kunt dit doen door de afbeeldingen in aparte lagen te zetten. Hierna de lagen vergroten, draaien etc met je transformatiegereedschap.
   groetjes JJ

 • […] op de link om de tutorial lagen te […]

 • […] This post was mentioned on Twitter by Jumbojet, Jumbojet's Photoshop. Jumbojet's Photoshop said: nieuwe Photoshop tutorial speciaal voor beginnende Photoshoppers:Lagen – http://tinyurl.com/27zrqkw […]

Reageer

Archief

Categorie