Mar
11
2013

Konijntje collage

Deze keer een oefening met een lief klein konijntje als onderwerp. In deze les werk je met verschillende penselen, selecties, laagmaskers, laagmodi, laagstijlen, dekking en aanpassingslagen. Het konijntje lijkt uit het lijstje je te ontsnappen. Een out of bound bewerking maar dan niet uit de eigen omgeving maar uit een gemaakte omgeving. Het konijntje wordt eerst uit zijn eigen omgeving gehaald en dan zo op het lijstje geplaatst. Hieronder zie je wat je gaat maken.

konijntje

Ik heb de volgende spullen gebruikt voor het maken van de collage:

-buildyourown_flowers_by mlesbrushes
-paint brush strokes
-Heavy watercolor spatter brushes
-Konijntje
-Oud papier textures

Open een nieuw document in Photoshop van 1487 x 2280 px, 300px/inch met een witte achtergrond. Open van de oud papier textures textura . Kopieer of sleep het in je document en schaal het totdat het mooi op je canvas past.

konijntje 1

Maak een nieuwe laag aan en zet daarin met de  watercolor brush afdrukken totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is. De kleur maakt niet uit want je gaat dadelijk de laag met laagstijlen bedekken. Zet de dekking van de laag op 48%. Maak met je rechthoekige selectiekader een selectie zoals hieronder te zien is. Ga naar het menu SELECTEREN en kies voor selectie opslaan. Geef de selectie de naam rechthoek. Klik dan op het icoontje laagmasker toevoegen. laagmasker-toevoegenNeem dan een paar verschillende bloemen brushes uit de build your own flowers brushset en zet daarmee een paar afdrukken in het laagmasker.

konijntje 2

Zet de vulling van de laag op 0%vulling op nul

je ziet nu de afdruk van de brush niet meer maar dat gaat veranderen als je de volgende laagstijlen toevoegt aan de laag:

konijntje 3

NB: gebruik kleur #f6c749 voor de kleurbedekking

konijntje 4Gebruik het standaard in Photoshop aanwezige pastelkleuren verloop.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de watercolor brush. Zet daarin wat afdrukken met verschillende brushes uit de  paint strokes set. Kleur maakt niet uit want ook deze laag wordt bedekt met laagstijlen en wel dezelfde laagstijlen als je bij de laag van de watercolor brush laag hebt gebruikt. Klik daarvoor met rechts op de laag van de watercolor brushlaag en kies voor laagstijl kopiëren. Ga dan in de laag staan van de  paint brushstrokes en kies voor laagstijl plakken. Hierdoor krijgt deze laag precies dezelfde instelling als de laag van de watercolor brushstrokes. Ga dan naar menu SELECTEREN en kies voor SELECTIE laden. Laad de selectie rechthoek. Kies voor selectie omkeren en klik dan op het laagmasker toevoegen icoontje onderaan je lagenpalet.

konijntje 5

Maak een nieuwe laag aan en laad nog een keer de selectie van de rechthoek. Vul de selectie in een nieuwe laag met een kleur naar keuze. Het maakt niet uit welke kleur want je zet hierna de vulling van de laag op 0%.

konijntje 6

Voeg dan de volgende laagstijlen toe aan de laag van de rechthoek.

konijntje 7

konijntje 8

NB: gebruik kleur #b25b27

Maak met je rechthoekige selectiekader een nieuwe selectie die iets groter is als de vorige rechthoek. Maak een nieuwe laag aan Omlijn de selectie met 10 pixels via menu BEWERKEN-OMLIJNEN in de nieuwe laag met een willekeurige kleur. Zet hierna de vulling van de laag op 0% en de dekking op 65%.

konijntje 9

Voeg aan de laag van de omlijning de volgende laagstijlen toe:

konijntje 10

NB: gebruik kleur #f9d57a

konijntje 11

konijntje 4

Open de foto van het konijntje in Photoshop. Sleep of kopieer de foto in je document. Plaats hem in je document zoals hieronder te zien is. Dupliceer de laag van de foto van het konijntje en zet de onderste laag van het konijntje op vermenigvuldigen. Haal dan in de bovenste laag het wit en de schaduw rond het konijntje weg zodat je alleen het konijntje over houdt. Het geeft niet als er wat wit aan de vacht blijft zitten.  Bestrijk de randen van het konijntje met een zwak afgesteld penseeltje zodat de overgang tussen konijn en papier wat vloeiender wordt. Ik heb de dekking van het penseel hiervoor op 8% gezet. Voeg een laagmasker toe aan de laag van de onderste laag van het konijntje en haal daarin het donker aan de onderkant van de foto weg.

konijntje 12

Voeg dan een aanpassingslaag opvullaag toe boven de bovenste laag van het konijntje. Kies voor volle kleur en neem kleur #7e4508. Zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 25%. Klik met rechts op de laag en kies voor uitknipmasker maken van de laag zodat alleen het konijntje beinvloed wordt door de kleurlaag. Voeg dan nog een aanpassingslaag toe en kies nu voor kleurtoon verzadiging. Maak een uitknipmasker van de laag en stel in zoals hieronder in het voorbeeld te zien is.

konijntje 13

Groepeer de twee aanpassingslagen en de twee foto lagen in een groep die je konijn noemt. Je kunt nu gemakkelijk de lagen wat verschuiven als dat nodig is.

Maak dan een nieuwe laag precies boven de laag van het oud papier en laad de selectie van de rechthoek. Stel de doezelaar in op 50 px en vul de selectie in de nieuwe laag met wit. Zet de dekking van de laag op 25% en zet de laagmodus op zwak licht.

konijntje 14

Zet in een nieuwe laag boven de laag die je zojuist met wit hebt gevuld een lijn met kleur #b89887. Doe dit met een hard penseel van 5 px grootte. Klik in de linkerhoek en hou dan de SHIFT toets vast en klik dan in de rechter onderhoek. Zo krijg je een mooie rechte lijn. Zet dan de dekking van de laag op 48%. Ik heb het even met rood aangegeven in het plaatje hieronder zodat je kunt zien waar de lijn loopt.

konijntje 15

Maak dan boven alle andere lagen een nieuwe laag aan en laad de selectie van de rechthoek nog een keer. Keer de selectie om en stel de doezelaar in op 50 px. Vul de selectie in de nieuwe laag met kleur #b89887 .

konijntje 16

Zet de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen en de dekking op 22%. Dat maakt het plaatje helemaal af!

konijntje

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Erg leuk om te doen.
  Ik heb i.p.v. het konijntje mijn kat DEXTER gebruikt.en het is heel leuk geworden.
  Bedankt
  Marly

 • Hallo,prachtig werk alweer. Ik wou het ook uit proberen maar ik kan het konijntje niet downloaden,je moet daar inloggen en als ik dat doe daar loopt het mis. weet iemand raad?

  • Je moet je eerst registreren. Daarna kun je inloggen met je inlognaam en password en kun je foto ‘s downloaden.
   Grtz,
   JJ

 • ik heb weer veel plezier gehad met je lesje JJ… dank je wel!

Reageer

Archief

Categorie