Oct
28
2010

Griezelen met Halloween

Deze keer een heel mooie Halloween foto montage, ik heb deze montage op het internet gevonden en ik vond hem meteen helemaal te gek. Helaas staat de Engelstalige versie niet meer op het web dus kan ik jullie er niet naar verwijzen.

In deze tutorial pas je op verschillende manieren kleuren aan en manipuleer je met licht en schaduw. Verder gebruik je verschillende aangepaste penselen en verdraai je voorwerpen met je transformatie gereedschap leg je de focus op een onderwerp. Heel wat te doen dus! Hieronder zie je wat je aan het einde van de tutorial hebt gemaakt.

OK, aan de slag!
Download de volgende benodigdheden zodat je alles wat je nodig hebt op je computer hebt staan.
1. Achtergrond, lucht en zon van Pelleron-Art
2. Spookhuis van Fariegoodmother
3.  Pompoen van Nox-stock
4. Raven van Amicizia-Sowe
5. Tree borders brushes van Midnightstouch
6. Ghost brushes van Linzee777
7. Grunge textures van Pelleron
We beginnen met het maken van de achtergrond. Open de foto van de achtergrond in Photoshop. Maak een opvul/aanpassingslaag aan door op het icoontje te klikken onderaan in je lagenpalet. Kies voor kleurtoon/verzadiging en stel als volgt in. Omdat je de aanpassing alleen maar op de achtergrondlaag wilt hebben klik je nu (terwijl je in de aanpassingslaag staat) met rechts en kies je voor uitknipmasker maken.

Open de foto van het spookhuis en haal dat uit de achtergrond met je pen of je veelhoeklasso net wat je het beste ligt. Als je niet weet hoe je dat doet kun je dat hier lezen. Als je het huis uit de achtergrond hebt gehaald sleep of kopieer je het in je document. Noem de laag huis. Toets CTRL +T om je transformatiegereedschap te activeren en maak het huis een flink stuk kleiner. Draai het huis horizontaal om in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-HORIZONTAAL OMDRAAIEN en schuif het huis op zijn plaats zoals hieronder te zien is.

Om het huis wat beter in de mistige omgeving te laten passen gaan wat aanpassingen maken. Eerst ga je de onderkant van het huis in een laagmasker weghalen. Ik vind laagmaskers een stuk handiger als gummen want je kunt altijd weer terughalen wat je hebt weggehaald door met wit een penseel in het masker te strijken. Geef de laag van het huis een laagmasker door op het laagmasker icoontje te klikken onderaan in je lagenpalet. Stel je penseel in op een zacht rond penseel en de dekking van het penseel op 80% (opties balk) ga met  zwart in het laagmasker de delen bestrijken die je wilt laten verdwijnen. Het ziet er dan ongeveer zo uit:

Het huis steekt erg af bij de omgeving daar gaan we het volgende aan doen. Zet de dekking van de laag van het huis op 50% en voeg daarna een aanpassingslaag toe. Kies deze keer voor helderheid/contrast en stel als volgt in.

Maak weer een uitknipmasker van de aanpassingslaag anders wordt alles grijs en grauw 🙂

Het huis zweeft nu in het plaatje. Om het huis wat mooier passend bij de rest van het plaatje te krijgen gaan we het verdraaien via menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-VERDRAAIEN:

Maak een reflectie van het huis door de laag van het huis te dupliceren noem de kopie laag van het huis reflectie huis en draai de laag verticaal om met je transformatiegereedschap. Haal in het laagmasker de delen weg die over het gras in de achtergrond zitten en zet als je klaar bent de dekking van de reflectie huis laag op 5%.

Om de lucht wat dramatischer te maken voegen we nu het plaatje van de zon toe. Open het plaatje in Photoshop en sleep of kopieer de zon in je document als bovenste laag. Voeg een laagmasker aan de laag van de zon toe en vul het laagmasker met je vulemmertje met zwart. Hierdoor verdwijnt de hele foto van de zon. Stel dan je penseel in op hardheid )% en grootte 300 px dekking van het penseel zet je op 60%. Zet een stip op het gedeelte waar de zon zich bevindt.

De zon moet aangepast worden dus voeg een aanpassingslaag aan en kies voor kleurtoon/verzadiging. Stel als hieronder aangegeven in en maak van de laag een uitknipmasker.

Voeg nu wolken toe aan je plaatje en open de foto met de  lucht sleep het in je document als bovenste laag en noem de laag wolken.

Schuif de foto van de wolken zo dat het plaatje je hele canvas bedekt. Zet de laagmodus van de wolken laag op zwak licht en voeg een laagmasker toe aan de laag. Haal in het laagmasker de wolken weg op plaatsen waar je ze niet wilt hebben. Zet je penseel op een lage dekking 10%, hardheid 0% en grootte naar wens. Zorg dat je bij het huis nog een vleug van de wolken blijft zien. Het duurt even langer met de lage dekking maar het effect is veel mooier.

Dat is de achtergrond. Nu gaan we aan de pompoen beginnen, open de foto van de pompoen in Photoshop snijdt de pompoen uit en sleep of kopieer de pompoen in je document. Noem de laag pompoen en schuif de laag helemaal naar boven in je lagenpalet. Verklein de pompoen zodat hij op de afgezaagde boomstam past. Voeg dan een nieuwe laag toe boven de laag van de pompoen. Zet de voorgrondkleur op #ffd163 en maak in de nieuwe laag die je gloed pompoen noemt met je penseel sterkte 30% cirkelvormige bewegingen langs de randen van de ogen. Zet dan met je penseel een paar stippen in het midden van het oog.  Om de ogen te laten gloeien zet je de laagmodus op intens licht.

Maak een nieuwe laag aan en noem deze pupillen. Zet met kleur #fbbd28 en een kleiner penseel twee stippen waar de pupillen moeten zijn. Selecteer de laag van de pompoen, de gloeilaag van de pompoen en de pupillen laag en draai de lagen horizontaal:

Open het plaatje van raven nr 3 en sleep of kopieer het in je document. Maak hem op maat en zorg dat de laag de bovenste van je lagenpalet wordt.

Omdat de raaf wel erg afsteekt met zijn diepzwarte veren gaan we hem aanpassen. Voeg een nieuwe aanpassingslaag toe en kies deze keer voor niveaus. Pas aan zoals hieronder te zien is.

De achtergrond en het middelste gedeelte van de fotomanipulatie zijn nu bijna klaar. Om het plaatje een mooie diepte te geven maak je de voorgrond.

Neem hiervoor de tree borders brushes die je hiervoor gedownload hebt en geïnstalleerd in Photoshop.  Als je niet weet hoe je een penseel installeert in Photoshop kun je dat hier lezen.

Zet met een mooie donkerbruine kleur #351806Â wat afdrukken in een nieuwe laag, die je takken noemt, zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Zet de dekking van je penseel op 100%. Geef de laag van de takken een wat meer realistischer uitstraling door op het laagstijl icoontje te klikken en te kiezen voor de volgende laagstijlen:

Geef de ogen van de pompoen een extra gloedrandje door in een nieuwe laag met kleur #fbbd28 een randje langs de ogen te geven, stel het penseel in op 30% dekking. Zet de laagmodus van het randje op bedekken en de dekking van de laag op 50%. Neem hetzelfde geel en zet de dekking van je penseel op 15% bestrijk dan in een nieuwe laag die je belichting raaf noemt, de delen van de raaf met geel waar het licht van de pompoen op hem reflecteert.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de pompoen en noem de laag schaduw pompoen. Zet de voorgrondkleur op #0f0f0e. Stel je penseel in op een grootte van 5px en een dekking van 70% trek dan een dun lijntje tussen de pompoen en de boomstronk. Zet daarna de dekking op 40% en maak dan nog wat meer schaduw met een groter penseel.

Neem en van de grasslands brushes en zet in een nieuwe laag een afdruk met een brush naar keuze. Ik heb de sampled brush #26 genomen in kleur #210e02.

Om het meer een beetje spookachtiger te maken gaan we nu de ghost brushes gebruiken. Klik met je pipet op het lichtgrijze gedeelte vlakbij de zon. Je voorgrondkleur veranderd nu in deze kleur.

Neem nu een van de ghost brushes en zet de grootte op 70 px, zet de dekking van je penseel op 15%, zet een paar afdrukken in een nieuwe laag onder de laag van de pompoen die je spoken noemt. Neem dan je gummetje en stel dat in op een dekking van 40% gum dan de onderkanten van de spoken een beetje weg zodat ze mooi overgaan in de achtergrond.

Maak een nieuwe laag aan boven aan in je lagenpalet en vul deze laag met kleur #808080 noem de laag belichting. Zet de laagmodus op bedekken. Zet dan  in een nieuwe laag die je lichteffecten noemt met zwart en wit penseel ingesteld op 15%  dekking accenten rond de raaf en de pompoen. Wit voor lichter effect en zwart voor schaduw effect. Zet ook hier en daar in de lucht wat zwarte effecten en langs het huis waar de zon op staat met wit een lijn. Vervaag met je vervagen gereedschap zodat het er zacht en natuurlijk uitziet. Zet ook deze laag op bedekken.

Hieronder zie je hoe het eruit ziet als de laagmodus op normaal staat en daarnaast op bedekken.

Maak een nieuwe aanpassingslaag aan en  kies voor kleurtoon/verzadiging en stel als volgt in:

Maak nog een nieuwe aanpassingslaag aan en kies deze keer voor niveau’s:

Maak een nieuwe laag aan bovenaan in je lagenpalet en vul de laag met kleur #39d1a0, zet de laagmodus op vermenigvuldigen en zet de dekking op 25%.

Maak een nieuwe laag aan boven de gekleurde laag en zet de voorgrondkleur op #f3950f. Neem je penseel en stel dat in op hardheid 0% en grootte 150 zet wat afdrukken precies op de pompoen en zet hierna de laagmodus op vermenigvuldigen.

Maak een nieuwe laag aan en noem deze universele belichting, vul de laag met kleur #808080. Ga naar menu FILTER-RENDERING-BELICHTING en stel als volgt in:

Zet de laagmodus op bedekken en de dekking op 70%.

Open een van de grunge textures en sleep het in je document, zorg dat het helemaal bovenaan in je lagenpalet komt. Maak het texture op maat met je transformatiegereedschap:

Zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 20%:

Voeg een aanpassingslaag toe en kies voor niveaus. Stel in als hieronder te zien is in het voorbeeld. Voeg ook nog een aanpassingslaag toe en kies voor kleurtoon/verzadiging. Stel in als in het voorbeeld te zien is.

Dat maakt het plaatje weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

8 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo Jet, ik was een jaar of 2 geleden al eens aan deze
  tutorial begonnen, maar dat was niet goed gelukt. Nu wel! Trots op
  mezelf! Weet jij misschien of ik in PS penselen op naam kan zoeken?
  Ik weet nl. vaak niet waaronder ze bij het laden geplaatst zijn en
  kan ze soms niet meer terugvinden 🙁

  • Penselen staan op alfabetische volgorde maar je kunt zelf je penselen organiseren. Kijk maar eens bij de basislessen daar heb ik een les over het organiseren van penselen staan.
   Grtz,
   Jet
   Ps ga zo door!

   • O ja, penselen organiseren is uitgebreid behandeld zie ik nu. Daar ga ik op een regenachtige middag eens uitgebreid voor zitten !

 • Hoi wat een een superles heeft u weer gemaakt.
  Maar ik kan de textures en de Ghost Brushes niet downloaden.
  Gr Nelly

 • super leuk ,gaan we zeker ook maken ziet er gaaf uit super ga zo door.

  groetjes cemila

  • graag gedaan 🙂 groetjes,
   JJ

 • Supertutorial om met diverse soorten maskers en aanpassingslagen te leren werken! Ben weer helemaal happy! 🙂
  Groetjes en een fijne halloween,
  Tamara

  • Ja, je kunt je hartje weer ophalen, het is een leuke oefening. Happy Halloween!
   Groetjes,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie