Oct
13
2010

Bloedend hart

Liefdesverdriet, er zijn veel liedjes over geschreven, ik heb er een collage over gemaakt. Geïnspireerd door de tekst van Koos Albers: Ik verscheurde je foto heb je brieven verbrand. Maar ook het lied Bloedend hart van de Dijk heeft een steentje bijgedragen.  Je kunt gedurende deze oefening weer met allerlei gereedschappen aan de slag,  Het transformatiegereedschap, de pen, laagmaskers en ga zo maar door. Je verscheurt een foto, verbrandt een brief en laat een hart bloeden.  Hieronder zie je het eindresultaat van deze tutorial:

OK, aan de slag!

We beginnen met het verbrande papier. Open een nieuw document in Photoshop van 500 x 600 px 72 px/inch. Maak een groep aan door op het nieuwe groepicoontje te klikken onder aan in je lagenpalet. Noem de groep papier.

Zet een verticale en een horizontale hulplijn in het midden van je document. Doe dit via menu WEERGAVE-NIEUWE HULPLIJN en vul dan 250 px in voor de verticale en 300 px voor de horizontale hulplijn.

Neem je rechthoekige selectiekader en stel  bovenin de opties balk een vaste grootte in van 400 X 490 px. Klik  op je werk en de selectie verschijnt, verschuif hem als hij niet mooi in het midden staat:

Vul de selectie in de nieuwe laag met kleur #e9dbba. Laat de selectie aanstaan.

Download dit oud papier texture:

Sleep of kopieer het in je document en roteer het texture met je transformatie gereedschap (CTRL+T) 90 graden naar rechts. Klik  hiervoormet je rechtermuisknop op je werk en kies voor roteren 90 graden naar rechts. Maak dan het texture passend door te schalen. Ontkleur het texture door CTRL +SHIFT+U in te toetsen en zet daarna de laag modus op vermenigvuldigen.

Maak een nieuwe laag aan boven de gekleurde laag. Selecteer de pixels van de gekleurde laag en vul de selectie in de nieuwe laag met kleur # 5f470d zet de laagmodus van deze laag op intens licht en de dekking op 30%.

Download dit papier texture:

Sleep of kopieer het in je document en zet de laagmodus op vermenigvuldigen. Maak het op maat met je transformatiegereedschap. Zorg dat de vouwen precies onder de hulplijnen lopen. Het gedeelte wat onder uitsteekt werk je later weg.

Neem je veelhoeklassoof je pen en maak een grillige selectie langs de buitenkant van je papier. Om het verbrande effect wat meer sjeu te geven heb ik er ook nog eens een flinke hoek uit gehaald. Ga in de groep staan en klik dan terwijl de selectie aan is op het laagmasker toevoegen icoontje onder aan in je lagenpalet. Hierdoor voeg je aan de groep een laagmasker toe en zie je dit:

Maak een nieuwe laag aan en ga daarin met een hard klein penseel (3 tot 5 px/ 100% hardheid) langs de randjes van je papier met kleur #211a0a.

Werk waar nodig met een zwart penseel in het laagmasker van de groep de harde randjes en puntjes weg zodat het er wat ronder en natuurlijker uitziet.

Dupliceer de laag en vervaag de kopie laag via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN met 2px. Zet de laagmodus op bedekken. Dupliceer de laag zo nog een keer en vervaag met 4 px zet de laag weer op bedekken. Dupliceer de laag zo nog een keer en vervaag met 8 px, hierna nog een keer en vervaag dan met 16 px en tenslotte nog een keer en vervaag dan met 32 px zet deze lagen allemaal op bedekken. Zet de originele laag uit.

Neem je typ gereedschap en stel het in op een leuke schuine letter. Ik heb Edwardian Script ITC genomen. Ga met je cursor in je linkerbovenhoek staan en trek dan terwijl je je linkermuisknop ingedrukt houdt een tekstkader. Zorg dat het kader hier en daar je papier overschrijdt. Tik hierna de tekst in je kader. Stel je typegereedschap in zoals hieronder in het tekenpalet te zien is.

Als je klaar bent met je tekst sleep je de tekstlaag onder de lagen van de verbrande randjes en boven laag 5 in je lagenpalet en zet je de vulling van de tekstlaag op 60%.

Zo de verbrande brief is klaar! Sla je document op als brief. We gaan nu beginnen aan de foto.

Open een foto naar keuze of neem deze:

Open je foto in Photoshop. Dowload dit plaatje met gescheurde papiertjes:

Snijdt het stukje rechtsonder uit:

Neem je toverstafje en klik op het witte gedeelte. Keer de selectie om (CTRL + SHIFT +I) en kopieer het stukje. Plak het dan in het document van je foto.

Neem je transformatiegereedschap (CTRL +T)  roteer en verplaats het stukje totdat het er ongeveer zo uitziet:

Neem dit stukje karton en kopieer het op dezelfde manier in je document als je met het papiertje hebt gedaan.

Roteer en schaal totdat je zoiets hebt:

Neem nu het gele stukje met de paperclip. Als je CS5 hebt haal je de paperclip heel eenvoudig weg via menu BEWERKEN-VULLEN-INHOUD BEHOUDEN. Als je een andere versie hebt kun je de kloonstempel nemen en hiermee de paperclip wegstempelen.

Met de kloonstempel druk je ALT in en selecteer je een gebied dichtbij de paperclip en stempel je over de paperclip grootte penseel ongeveer 10-15 px.

Hierna kopieer je het papier in je document op dezelfde manier als je eerder al deed.

Zet nu de lagen van het karton en de twee papiertjes uit. Ga naar het document van het karton en selecteer het donkerbruine gedeelte met je toverstafje. Kopieer het en plak het in je document. Schuif het boven het gescheurde karton.

Kopieer dan nog een ander stukje van het gescheurde papier ( ik heb het middelste stukje van de linkerkant genomen)  en schuif  de laag onder de lagen van het gele en het gescheurde karton.

Dupliceer de laag van het gele papiertje, roteer en schuif dit naar links.

Dupliceer de laag van het zalmkleurige stukje papier 2 keer en schuif de lagen helemaal naar onder in je lagenpalet. Roteer en schuif met de stukjes totdat het er zo uitziet:

De stukje overlappen elkaar en dat gaan we nu even veranderen. Ze moeten op elkaar gaan aansluiten. Hiervoor selecteer je de pixels van het bovenste stukje in je lagenpalet. Vervolgens ga je de selectie deleten in de lagen van de stukjes die dat stukje overlappen.

Doe dat bij alle elkaar overlappende stukjes.

Dubbelklik dan op je achtergrondlaag zodat deze ontgrendeld wordt. Vergroot je canvas via menu AFBEELDING-CANVASGROOTTE naar 200% in de hoogte en de breedte.

Selecteer de pixels van de fotolaag keer de selectie om en delete dan de overlappende gedeelten van de papiertjes.

Verklein je canvas nu naar 60% in de hoogte en de breedte.

Selecteer om de beurt de pixels van de stukjes papier en ga dan in de foto laag staan. Kopieer de selectie naar de laag boven het stukje wat je geselecteerd hebt zodat boven ieder stukje een kopie foto stukje komt.

Zet de onderste laag met de hele foto uit. Selecteer nu steeds de twee bij elkaar horende lagen van stukje papier en stukje foto en schuif  stukjes uit elkaar. Selecteer de helft van het grote stukje van het karton aan de onderkant wat door het schuine stukje in tweetjes is gedeeld en toets CTRL+SHIFT +J in de papier laag en de fotolaag zodat je de twee stukjes apart kunt verdelen omdat ze nu in een aparte laag zitten.

Schuif nu de stukjes van de papierlaag een paar pixels op zodat bij de kant van de scheuren hier en daar een dun randje papier zichtbaar is. Als je alle stukjes hebt gehad voeg je ieder foto stukje samen met de papierlaag waar deze bij hoort zodat je nu dus alleen stukjes met gescheurde foto overhebt.

Ik heb de stukjes even op een zwarte achtergrond gelegd zodat je beter kunt zien wat het effect is.

Roteer en schuif de stukjes naar smaak. Geef de lagen van de stukjes (behalve de onderste) een slagschaduw als volgt ingesteld:

Sla je document dan op als gescheurde foto.

Zo we zijn al een heel eind, nu nog een mooie achtergrond!

Maak een nieuw document aan van 1000 x 800 px en trek met je verloop gereedschap een lineair verloop. Stel de voorgrondkleur in op #Ð8B7BC en de achtergrondkleur op #4F5C64. Kies voor een verloop van voorgrond naar achtergrond.


Voeg ruis toe via menu FILTER-RUIS:
Vervaag dan via menu FILTER-VERVAGEN:
Dupliceer de laag en ga inde originele laag staan. Ga dan naar menu FILTER-RENDERING-BELICHTINGSEFFECTEN
Ga nu naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN en stel daar KLEURTOON/VERZADIGING  als volgt in:
De laag ziet er nu zo uit:
Ga in de bovenste laag staan en voeg een laagmasker toe aan de laag. Ga in het laagmasker staan en voeg aan het masker via FILTER-RENDERING-WOLKEN toe.
Neem van je aangepaste vormen het hartje, trek de vorm ongeveer in het midden van het document. Ik heb wit gebruikt maar de vorm wordt zo meteen bedekt met laagstijlen dus de kleur maakt niet zoveel uit.
Roteer het hartje een beetje en geef het dan de volgende laagstijlen:
Download deze “3 brushsets Fingerprints brushes , Evil blood2 en Bloodsplatter brushes als je niet weet hoe je een penseel/brush in Photoshop zet dan kun je dat hier lezen.
Maak een nieuwe laag aan onder de laag van het hart en maak met voorgrondkleur zwart rondom het hart wat spetters en druppels met verschillende penselen uit de set Evil blood 2. Maak dan een nieuwe laag aan boven de laag van het hart en zet daar met je penseel bloodbrush2 uit de blood splatter brushes set een afdruk zoals hieronder te zien is op het plaatje. Zet de laag modus van deze laag op bedekken.
Zet ook nog een paar afdrukken met de Fingerprints brush op het hart in dezelfde laag.
Selecteer de lagen van de brushes en van het hart en groepeer de lagen. Noem de groep hart. Dupliceer de hart groep en zet de kopie uit.
Maak een nieuwe laag aan boven de twee lagen van de achtergrond. Vul de nieuwe laag met wit en voeg aan de laag een van deze Warm copper patronen patronen toe. Als je niet weet hoe je een patroon in Photoshop zet dan kun je dat hier lezen.
Klik met rechts op de laag en kies voor laag omzetten  in een slim object. Zet de laagmodus op bedekken. Voeg de groep van het hartje samen. Zet nu in de kopie hart groep alle lagen uit behalve die van het hart en voeg dan de groep samen. Zet beide lagen aan.
Open het document van de stukjes foto. Sleep de groep van de foto stukjes in het document met je hart en sleep de groep onder de twee hartjes lagen. Schuif de groep op zijn plaats, roteer indien nodig en voeg dan de groep samen. Doe hetzelfde met het document van de verbrande brief. Geef de laag van de verbrande brief een slagschaduw:
Open een nieuw document van 600 x 600 px en sleep of kopieer het gele stukje gescheurd papier in je document. Dupliceer de laag van het gele papiertje en roteer de kopie 180 graden. Schuif de twee lagen op elkaar zodat de gescheurde rand van het bovenste papiertje langs de rechte rand van het papiertje van de onderste laag komt te liggen. Selecteer de pixels van de bovenste laag en keer de selectie om. Delete dan de selectie in de onderste laag zodat aan de bovenzijde van het papiertje ook een onregelmatige rand is ontstaan. Roteer dan de bovenste laag met 90 graden naar rechts en doe hetzelfde alleen deze keer delete je de selectie niet maar haal je met je gum het randje aan de buitenkant weg. Doe dit aan de andere kant hetzelfde.
Sleep de onderste laag met de vier gescheurde zijden in je document en roteer het een beetje.
Geef de laag van het papiertje de volgende laagstijlen:
Een slagschaduw met dezelfde instellingen als de laag van de verbrande brief.
NB: kleur #330000
Download dit oud papier texture:
Sleep het texture in je document en verklein het met je transformatiegereedschap. Zorg dat het boven de laag van het papiertje zit in je lagenpalet en klik met rechts op de laag van het texture. Kies voor uitknipmasker maken en schuif totdat je een mooi viezig gedeelte in beeld hebt. Zet de dekking van de laag op 74%.
Neem een van deze Grunge brushes en zet in kleur #330000 een paar afdrukken in een nieuwe laag boven het oude papier. Maak van deze laag ook een uitknipmasker en zet de modus van deze laag op zwak licht.
Tik je tekst met dit lettertype kleur #660000 grootte 75 pt. Roteer en schuif de tekst totdat deze mooi op het papiertje staat en geef de tekstlaag schuine kant en reliëf als laagstijl.
NB: kleur #b30b0b en #000000
Dupliceer de tekstlaag en zet de laagmodus van de bovenste tekstlaag op vermenigvuldigen.
Zet dan in een nieuwe laag een paar afdrukken met de fingerprintsbrush verspreid over je document in kleur #330000, zet de laagmodus op vermenigvuldigen.
Voeg tot slot een nieuwe laag toe en vul de nieuwe laag met wit. Zet de laagmodus op kleurtoon. Voeg aan de laag een laagmasker toe en trek een radiaal verloop in het laagmasker van zwart naar transparant.
Dat maakt de collage helemaal af. Veel plezier bij het maken!
Groetjes,
Jumbojet

Aanverwante berichten

Jumbojet

2 Reacties +REACTIE GEVEN

  • Dank je wel voor alweer een grote namiddag plezier.

    • graag gedaan 😀

Reageer

Archief

Categorie