Oct
18
2009

Thema foto collage

Deze keer een thema collage met als onderwerp mijn kleine vriendje. Neem een paar foto’s van een  persoon of dier en knutsel lekker in Photoshop. Bij deze oefening komen o.a. de pen, het transformatiegereedschap, filters en laagstijlen aan bod.. Hieronder het eindresultaat van deze tutorial:

OK, aan de slag!

Voor deze collage heb ik vier foto’s van mijn kleine vriendje genomen en heb eerst het gedeelte uitgesneden wat ik wilde gaan gebruiken in de collage:

Zoek je foto’s uit en maak ook eerst een selectie van wat je wilt gaan gebruiken. Hierna ga je de onderwerpen van je collage uitsnijden door met je pen en als je helemaal rond bent klik je met rechts op je foto en kies je voor selectie maken. Weet je niet hoe dat moet kijk dan even bij deze tutorial.

Toets CTRL + J in zodat de selectie naar een nieuwe laag wordt gekopieerd en zet de originele laag uit door op het oogje te klikken. Selecteer je rechthoekige selectiekader en trek een rechthoek zoals hieronder aangegeven. Druk op ALT + CTRL + D zodat je de doezelaar krijgt en stel deze in op 25 px, delete vervolgens de selectie:

Selecteer de aamgepaste vorm in je gereedschapsbalk en kies voor het afgeronde vierkant (dit is een van de standaard vormen van Photoshop) de kleur maakt niet uit:

Klik op de achtergrondlaag zodat je de vormlaag onder de uitgesneden afbeelding komt en je kunt zien hoe groot je de vorm moet maken. Hou de shift toets ingedrukt terwijl je de vorm maakt:

Toets CTRL + T zodat je vrije transformatie geactiveerd wordt. Roteer de vorm en vergroot hem, hou de shift toets ingedrukt terwijl je dit doet zodat alles mooi in verhouding blijft:

Verschuif je foto een beetje als dat nodig is en geef de vormlaag de volgende laagstijl (druk hiervoor op het icoontje onder aan in je lagenpalet:

Kies kleuren die mooi passen bij je foto’s. Ik heb voor de donkere kleur #3e8307 genomen en voor de lichte #72ed0f.

Ga in de laag van de uitgesneden  foto staan, hou de shift toets in en selecteer de laag van de vorm en klik dan in menu LAAG-LAGEN GROEPEREN. Noem de groep foto 1:

Maak een nieuw document aan, je kunt zelf weten hoe groot, ik neem de resolutie van mijn beeldscherm (1920 x 1080) zodat ik de collage als bureaublad kan gebruiken 😉 Sleep de groep in je nieuwe document en sluit de foto af in Photoshop.

Behandel al je foto’s zo als hierboven genoemd, varieer in het roteren met de vorm en de grootte van de foto en vorm. De laagstijl voeg je pas toe als je de vorm in je collage document hebt gesleept, dan kun je hem van de  andere vorm kopiëren door met rechts op de vormlaag te klikken en voor laagstijl kopiëren te kiezen. Je gaat dan naar de laag van de vorm zonder laagstijl en klikt met rechts op die laag en kiest voor laagstijl plakken. Bij mij ziet het er nu zo uit:

Bij een paar foto’s heb ik wat zaken weg moeten halen. Hiervoor heb ik de kloonstempel gebruikt met ALT geklikt op het gebied wat ik wilde kopiëren en daarna gestempeld door te klikken op het gebied wat ik weg wilde werken. Hierna heb ik het gekloonde gebied nog een beetje uitgestreken met de natte vinger en nog een beetje vervaagd :

Om alle fotolagen dezelfde kleur en lichtsterkte te laten hebben ga je dat aanpassen in menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-SCHADUW/HOOGLICHTEN. Regel met de schuifjes de hoeveelheid tot alle foto’s ongeveer dezelfde uitstraling hebben:

Het kan nodig zijn om in sommige gebieden de kleur een beetje aan te passen. Dit kan in hetzelfde menu AFBEELDING-AANPASSINGEN:

In dit geval heb ik de verzadiging van de kleur wat verminderd in het geselecteerde gebied om het gewenste effect te krijgen:

Het zijn de kleine dingen die ‘t doen 😉

We gaan de vormlagen nog wat verder opleuken met een slagschaduw, ik heb kleur #204402 genomen, pak een kleur die mooi bij jou kleur past:

Daarna nog gloed binnen, ik heb dezelfde kleur genomen als bij de slagschaduw:

Als laatste laagstijl voeg je schuine kant en reliëf toe:

Dien de laagstijlen toe aan een vorm laag en kopieer ze daarna op de andere vormlagen van de fotogroepen:

Zo nu de achtergrond nog 😉

Trek een radiaal verloop in je achtergrondlaag van voorgrond naar achtergrond, kies kleuren die mooi bij je foto’s passen. Ik heb als voorgrondkleur #b99e7c en als achtergrondkleur #764507 genomen. Trek vanuit het midden van je document naar de rand met je muis:

Neem nu een foto die mooi bij je andere foto’s past. Ik heb deze genomen:

Trek de foto over je achtergrond heen en zet vervaag dan de foto in menu FILTER-VERVAGEN:

Zet de dekking van de laag van de foto op 59%:

Maak een nieuwe laag aan boven de foto achtergrondlaag en ga naar menu FILTER-RENDERING-WOLKEN, zet de laag op bedekken bovenin je lagenpalet:

Ga nu naar de vormlagen van de kleine foto’s en zet de dekking van de vormlagen op 65%, dit maakt het helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

2 Reacties +REACTIE GEVEN

  • Wat een leuke collage. Ik vind die foto met die grote oren erg schattig 🙂

Reageer

Archief

Categorie