Feb
4
2010

Sprokkelen

Het maken van een collage is een van mijn meest geliefde klusjes in Photoshop. Deze keer heb ik alle benodigdheden bij elkaar gesprokkeld op internet. De model foto’s heb ik gevonden bij FLICKR .Naast de alleen kijken, kijken niet te downloaden foto’s heb je daar massa’s gratis kiekjes. Gewoon even model intoetsen bij search en er gaat een wereld voor je open 😀

Natuurlijk heb ik nog wat verder gegraasd op internet en ik vond nog een paar gave brushsets, wat leuke foto’s  en een sierlijk lettertype. Alles bij elkaar is dit het resultaat geworden:

OK, aan de slag.

Open een nieuw document in Photoshop van 800 x 650 px met een witte achtergrond. Open deze foto van het model:

toets CTRL+A daarna CTRL+C en ga dan naar het document van de collage en toets CTRL +V.  Maak de foto op maat met je transformatie gereedschap via menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN en neem dan de , behandel deze op dezelfde manier:

Zorg dat je in de laag staat van de bovenste foto en klik op het laagmasker icoontje om een laagmasker toe te voegen aan de laag. Neem een zacht zwart penseel en bestrijk in het masker het overlappende deel:

Toets CTRL +E in zodat beide lagen samengevoegd worden. Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de foto en vul deze met een kleur naar keuze. Hierna ga je naar menu AFBEELDING-CANVASGROOTTE en vergroot je het canvas tot 115%. Terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt klik je nu op de gekleurde laag om de pixels te selecteren en dan ga je in de laag van de foto staan. In menu SELECTEREN kies je voor SELECTIE OMKEREN en druk je in de foto laag op delete. Verwijder de rode laag, deze heb je niet meer nodig. Er zit nu een witte rand om de foto heen:

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de foto en zet de voorgrondkleur op #381f03 en vul de laag met je vulemmertje . Voeg een laagmasker toe aan de laag en download een van deze leaf brushes.  Als je niet weet hoe je een brush in Photoshop zet volg dan deze tutorial. Selecteer je penseel en kies een van de bladeren, stel  de voorgrondkleur in op zwart en klik een keer in het masker. Zet de dekking van de laag bovenaan in je lagenpalet op 22%:

Voeg aan de laag een laagstijl toe, klik hiervoor op  het laagstijl icoontje en kies schuine kant en reliëf, stel als volgt in:

Maak een nieuwe laag aan en vul deze met kleur #815c32 voeg een laagmasker toe aan de laag en  selecteer je verloop gereedschap. Klik in de opties balk op het op het rechthoekje naast het verloop tekentje en stel de verloopbewerker in van zwart naar wit. Klik op het radiaal verloop in de opties balk en trek dan in het laagmasker het verloop en zet daarna de laagmodus op bedekken. Selecteer de pixels van de fotolaag en keer de selectie om. Delete nu in de verlooplaag en de laag van het blad de selectie zodat je weer een witte rand hebt rond de foto.

Neem deze achtergrond met krassen en kopieer deze in het document boven de laag van de foto:

Dupliceer de laag en schuif de kopie een stukje naar boven met je verplaats gereedschap roteer de onderste kras laan in menu BEWERKEN- TRANSFORMATIE-ROTEREN 180 graden. Schuif de bovenste kraslaag nu zo totdat hij mooi aansluit op de onderste kraslaag en toets dan CTRL + E om de lagen samen te voegen. Roteer dan de samengevoegde laag 90 graden naar links zet de laagmodus op zwak licht en delete de rand om de foto:

Voeg aan de laag van de foto de volgende laagstijlen toe:


Het ziet er bij mij nu zo uit:

Kopieer de gekraste laag en sleep deze naar beneden onder de laag van de foto. Gebruik vrije transformatie (CTRL +T) trek aan de handels en vergroot de afbeelding totdat deze over het hele canvas past. Zet de laagmodus op vermenigvuldigen:

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de kopie gekraste laag en vul deze met kleur #381f03, voeg een laagmasker toe aan de laag.

Download de Vector grunge brushes  en zet wat afdrukken in het masker met een zwart penseel rondom de rand en zet de laagmodus van de gekleurde laag op zwak licht:

Hierna zet je de kleur van je penseel op #381f03 en zet je in een nieuwe laag bovenaan in je lagenpalet wat afdrukken. Zet de laag modus op lineair tegenhouden(toevoegen) en de dekking van de laag op 57%:

Selecteer de lagen als hieronder aangegeven door op de eerste laag in je lagenpalet te klikken de shift toets in te drukken en dan op de laag boven de achtergrond laag te klikken.Groepeer de lagen door in menu LAAG-LAGEN GROEPEREN te kiezen en noem de groep foto + lijst:

Zet de voorgrondkleur op  #d59852 en maak een nieuwe laag aan. Kies een andere brush en zet wat afdrukken met je penseel in de nieuwe laag:

Geef de laag gloed binnen als laagstijl:

Zet de voorgrondkleur op #b75c23  en maak een nieuwe laag aan in de foto en lijst groep. Neem een van de vector penselen en zet nog een afdruk. Neem dan nog een paar van de dirty girl brushes en ze ook wat afdrukken. Zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 37%:

Neem dit bloemetje en maak het vrij uit de achtergrond met behulp van de pen of de veelhoeklasso . Weet je niet hoe dat gaat, volg dan deze tutorial.

Kopieer de selectie in je document boven aan in je lagenpalet :

Maak de bloem op maat met je transformatie gereedschap:

Schuif de bloem naar de linkerkant als hij goed op maat is, dupliceer laag van de bloem nog vijf keer. Schuif  drie bloemen naar de rechterkant . Roteer en verklein de bloemen totdat je zoiets hebt als hieronder in het voorbeeld:

Dupliceer alle zes de bloemenlagen en vervaag alle kopielagen GAUSSIAANS via menu FILTER-VERVAGEN:

Zet de laagmodus van de kopie bloem lagen op bedekken en de dekking op 25%.

Geef aan de bloemen aan de linker kant een slagschaduw als volgt ingesteld:

Aan de rechterkant stel je de slagschaduw zo in:

Geef dan alle bloemlagen gloed binnen:

NB: de gebruikte kleur is de standaardinstelling van Photoshop. Zet de dekking van de bloemen lagen op 85%.

Groepeer de lagen van de bloemen en de  oranje brush ondergrond en noem de groep bloemen.

Het ziet er dan zo uit:

Voor de tekst heb ik dit lettertype gebruikt Scriptina  als je niet weet hoe je een lettertype installeert volg dan deze tutorial.

Neem je horizontale typgereedschap en tik een tekst naar keuze stel de kleur in op #1e1102:

Dupliceer de tekstlaag zes keer en roteer en verdraai en verklein de kopie tekstlagen met je transformatie gereedschap. Zet de dekking van de kopie tekstlagen tussen de 10 en 20 %.

Voeg tot slot aan de originele tekstlaag schuine kant en reliëf toe en groepeer de tekstlagen, noem de groep tekst:

Dat maakt het weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

10 Reacties +REACTIE GEVEN

 • […] op de link om de tutorial sprokkelen te […]

 • […] This post was mentioned on Twitter by . said: […]

 • Hoi Jumbojet,

  Ik heb mijn nichtje maar gebruikt die geposeerd staat bij een grafitimuur. Maar nu blijf ik steken bij t punt dat de lagen moeten worden samengevoegd net voor dat rode vlak zeg maar. (canvasgrootte) De leraar moet zien dat ik een laagmasker gebruik en die ziet hij natuurlijk niet meer als ik de lagen samen voeg. Hoe los ik dit op 🙂

  Alvast bedankt hoor groetjes, Mirjam

  • Hoi Mirjam,
   Voeg de lagen niet samen dan is het probleem opgelost. Je haalt in beide fotolagen de omgekeerde selectie weg, je leraar ziet dan het laagmasker:)
   Groetjes,
   Jumbojet

 • hallo Jumbojet,

  Voor school hebben we een opdracht waarin we diverse onderdelen van photoshop moeten gebruiken. Deze vind ik dus echt super gaaf maar bij moet er nog een animatie bij. Er is genoeg te zien op je site maar in animaties ben ik nog niet zo heel goed thuis haha.

  Wie weet heb jij nog tips? wat ik bij zo’n kaart als hierboven voor animatie zou kunnen toevoegen.

  Alvast bedankt groetjes, Mirjam

  • Hoi Mirjam,
   Je zou de tekst in verschillende lagen kunnen zetten en dan laag voor laag aan kunnen zetten… modellen omdraaien… verzin maar… succes met de opdracht!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Mijnheer, Mevrouw,

  Ik probeer de opgave na te maken. Maar ik stoot op naar mijn gevoel iets wat ik niet begrijp. Bij het maken van de kleurlaag Staat ” Hierna ga je naar menu AFBEELDING-CANVASGROOTTE en vergroot je het canvas tot 115%. Terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt klik je nu op de gekleurde laag om de pixels te selecteren en dan ga je in de laag van de foto staan. In menu SELECTEREN kies je voor SELECTIE OMKEREN en druk je in de foto laag op delete.” Dit begrijp ik niet Hoe vergroot je een laag naar 115 %.??? en GA Dan in de laag van de foto staan ????Kan u mij voor dit gedeelte uit de nood helpen.

  Vriendelijk bedankt

  raymond

  • Hoi Raymond,

   Nadat je het canvas vergroot hebt tot 115% ga je in de gekleurde laag staan en klik je met je muis terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt. Je selecteert hiermee de pixels van de gekleurde laag. Dan ga je naar de fotolaag. Ga dan naar menu SELECTEREN-SELECTIE OMKEREN en druk je op delete. Hiermee delete je een stuk van de fotolaag waardoor je een mooie witte rand krijgt om je foto krijgt.
   Veel succes, hopelijk lukt het nu wel!

   Groetjes,
   Jumbojet

 • mooi 🙂

Reageer

Archief

Categorie