Sep
27
2012

Spetters

Foto’s kun je op veel verschillende manieren bewerken. In deze tutorial maak je op een eenvoudige manier met behulp van verschillende Photoshop gereedschappen een leuk kleurig effect op je foto. Je gaat aan de slag met menu afbeelding, het penseel, laagmodus, vorm , filter, menu selecteren en laagstijl. Klinkt als heel veel maar als je het stap voor stap toepast valt het reuze mee. Het is dus heel goed te doen ook voor een beginnende Photoshopper.  Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

Ik heb deze brushset gebruikt bij het maken van deze tutorial.

Open de foto die je wilt gaan gebruiken voor je kleurige effect. Ik heb een foto gebruikt van mij kleindochters.

De foto is wat flets daarom ga ik eerst even naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS en schuif ik even met de zwarte en de witte regelaar totdat ik een mooi helder plaatje heb. Hieronder zie je hoe dat bij mij is. Kijk bij je eigen foto of dit ook nodig is zo niet dan sla je deze stap over.

Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEUR BALANS. We beginnen met de middentonen. Schuif totdat je een mooi effect krijgt en de kleuren wat sprekender zijn geworden. Vervolgens ga je de schaduwen en de highlights wat aanpassen. Hieronder zie je mijn gebruikte instellingen. Dat is natuurlijk voor iedere foto weer anders en geheel naar eigen smaak aan te passen.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van je foto en zet de laagmodus op bleken. Neem dan je penseel en zet met verschillende kleuren  afdrukken in je canvas. Ik heb rood (#a00d21), groen (#1f8929), lichtblauw (#0b9079) en blauw (#002c3f) gebruikt. Doe dat naar eigen inzicht met de kleuren die je leuk vindt. Zet de dekking van de laag wat naar beneden naar eigen inzicht zodat het niet te heftig gekleurd is maar wel goed te zien. Ik heb de dekking op 50% gezet maar doe dat naar eigen inzicht.

Zet dan met de fireworks brush in een nieuwe laag boven de laag van de kleuren in verschillende groottes wat afdrukken in wit. Doe dat met een penseel naar keuze of gebruik meerdere als je dat mooi vindt.

Neem van de standaardvormen set de sterexplosie en trek een vorm in een nieuwe laag. Toets CTRL en klik dan op de laagthumbnail zodat je de pixels van de laag selecteert. Zet de laag van de vorm uit en sleep de selectie op een plek zodat je onderwerp mooi in de vorm valt.  Ga dan in de laag van je foto staan en toets 2x CTRL + J. Hierdoor worden er twee kopielagen gemaakt met de vorm van de sterexplosie. Sleep de lagen naar boven in je lagenpalet zodat ze boven alle andere lagen komen. Delete de sterexplosie vorm laag want die heb je niet meer nodig. Ga in de onderste van de twee kopie sterexplosie foto lagen staan.

Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag naar eigen inzicht. Ik heb 25 px genomen. Kijk hoe het bij je eigen foto mooi is.

Terwijl je in deze laag staan toets je nog een keer CTRL +J zodat de laag gedupliceerd wordt. Voeg aan de nieuwe kopie laag een gloed buiten toe als laagstijl. Stel in zoals hieronder te zien is.

Ga in de bovenste van de 3 sterexplosie lagen staan en klik met je muis op de laagthumbnail terwijl je de CTRL knop ingedrukt houdt zodat je de pixels van de laag selecteert. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-SLINKEN. Slink de selectie met 10 pixels. Ga dan in hetzelfde menu naar de doezelaar en stel deze in op 10 px.

Keer de selectie om en toets delete zodat deze wordt verwijderd. Je hebt nu een mooi vaag randje langs je sterexplosie foto zodat deze mooi overvloeit in de vage  sterexplosie die eronder zit.

Hieronder een overzicht van je lagenpalet ter verduidelijking.

Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

1 Reactie +REACTIE GEVEN

Reageer

Archief

Categorie