Oct
6
2009

Puzzel fotocollage

Deze kattige collage in de vorm van een legpuzzel maak je in een wip met Photoshop. Je speelt wat met de vormen en laagstijlen en zoekt een drietal leuke foto’s bij elkaar en je kunt aan de slag. Dit is wat ik ervan gemaakt heb:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop met een witte achtergrond van 1200 x 800 px en geef de achtergrond een radiaal verloop in een kleur die je leuk vindt passen bij de foto’s die je gebruikt. Ik heb voor de donkere kleur #1c8294 en de lichte kleur #93e2f6 gebruikt:

Zoek drie foto’s uit voor je collage en maak ze ider 700 px breed zodat je ze mooi over het document verdeeld kunnen worden. Ik heb als onderwerp van de collage kattenfoto’s genomen. Sleep je op maat gemaakte foto’s in je document:

Kies nou voor de aangepaste vorm maak een nieuwe laag aan en kies voor een van de puzzelstukjes uit de aangepaste vormen:

Staat deze niet in je vormen dan kun je deze laden door op het kleine pijltje rechts te klikken en voor objecten te kiezen:

Zet al de fotolagen uit en kies een van de puzzelstukjes en maak een nieuwe laag aan kies voor vullen met pixels en neem als kleur wit:

Maak nog twee lagen aan met andere stukjes:

Sleep nu boven elk stukje een foto en klik dan in je lagenpalet op de fotolaag kies dan voor uitknipmasker maken:

Schuif de foto’s zo met je verplaatsen gereedschap en draai of vergroot of verklein met je  vrije transformatie gereedschap ( CTRL + T) totdat je wat je wilt zien mooi in beeld hebt als je alles mooi op zijn plek hebt koppel je de lagen van het stukje en de foto aan elkaar door eerst op de foto laag te klikken en daarna terwijl je de shift toets ingedrukt houdt op de puzzelstukjes laag te klikken, hierna klik je met rechts en kies je voor lagen koppelen. Je kunt dan de stukjes + foto’s gemakkelijker samen verschuiven of verdraaien als je dat nog wilt.

Als je helemaal zeker weet dat alle foto’s goed op hun plaats zijn ga je op een van de puzzelvormenlagen staan en CTRL + klik je om de pixels van de vorm te selecteren:

Kies in menu SELECTEREN:

Slink met 5 pixels en ga daarna naar doezelaar en stel die ook in op 5 pix:

Ga in de laag van de foto boven het puzzelstukje staan en ga weer naar menu SELECTEREN kies nu voor SELECTIE OMKEREN en druk op delete:

Doe dit met al je puzzelstukjes:

Geef aan een van de puzzelstukjes lagen een lijn als laagstijl door op het laagstijl icoon  onder aan je lagenpalet te klikken:

NB: kleur #055b6b

Dan slagschaduw:

NB:  kleur#034a57

Klik nu met rechts op je laag en kies voor laagstijl kopiëren, ga dan naar een andere puzzelstukjes laag en kies voor laagstijl plakken, doe dat ook bij het laatste puzzelstukje:

CTRL + Klik weer op een van de puzzelstukjes lagen en kies een patroon uit om de laag mee te vullen:

Het patroon wat ik gebruik heb kun je hier downloaden Summer vol. 2. Kopieer hierna de fotolagen een keer en ga naar menu FILTER-VERSCHERPEN-SCHERPE RANDEN in de kopielaag. Sleep de kopie onder de originele fotolaag en ga dan in de originele fotolaag staan en toets CTRL + E zodat ze samengevoegd worden. Het ziet er dan zo uit:

Maak een nieuwe laag aan boven de achtergrond en vul deze met het patroon wat je ook voor de stukjes hebt gebruikt en zet de laag op bedekken en de dekking op 13%:

Zodat je dit krijgt:

Selecteer je horizontale typgereedschap en tik een tekst met het font Thursdoo in grootte 120 in kleur #bfe9f3 een tekst. Ga dan naar een van de lagen van de puzzelstukjes in je lagen palet en klik met rechts kies weer voor laagstijl kopiëren en plak die op je tekstlaag. Zet hierna de vulling van je tekstlaag op 23%:

Hiermee is de collage helemaal af:

Aanverwante berichten

Jumbojet

2 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo jumbojet

  Ik vind het een fijne site heb het onlangs ontdekt en hoe alles staat uitgelegd hoe je eraan moet beginnen ,maar omdat ik er
  nog ni zolang mee bezig ben heb ik dikwijls probemen waar ik niet uitkom.
  Net zoals deze puzzel foto van die katten probeer het na te maken maar alsik een nieuwe laag maak voor
  mijn puzzel stuk krijg ik telkens een vectormasker er achter en weet ni wat ik hier fout doen zou jij mij hierbij kunnen helpen da zou ik heel fijn vinden .
  En trouwens al deze werken zien er echt mooi uit zou toch nog veel moeten oefenen om dit allemaal te kunnen.
  Groetjes

  • Hoi Sidie,
   veel uitproberen en volhouden dan kom je een heel eind 🙂 Als je een vorm maakt kun je verschillende instellingen gebruiken via de opties balk. Als je voor vormlaag kiest dan komt er altijd een grijs vierkantje achter je laagthumbnail. Stel boven in de optiesbalk in op vullen met pixels (het vierkantje rechts naast het pensymbool in de optiesbalk) en dan zie je dat het er zo uitziet als in de tutorial. Veel succes bij het maken en tot ziens op de site!
   groetjes,
   Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie