Oct
19
2009

Prikbord collage

Een leuke collage waarin je oefent met het transformatie gereedschap en waarin verschillende laagstijlen waaronder de verloopbedekking in het bijzonder aan bod komen. Het prikbord maak je helemaal zelf in Photoshop en daarop zet je twee foto’s naar keuze. Dit is wat ik ervan gemaakt heb:

OK, aan de slag!

Maak een nieuw document aan de grootte kun je zelf bepalen. Ik neem 1920 x 1080 omdat dat de instelling van mijn beeldscherm is. Vul de achtergrond met  een donkere kleur grijs. Ik heb  deze kleur  genomen #afafaf.

Selecteer je rechthoekige vorm in wit:

Maak een rechthoek midden in je canvas:

Selecteer in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE PAD-VERDRAAIEN. schuif alle handels dichter naar het midden totdat het er zo uit ziet:

Druk nog niet op enter maar roteer de vorm met 5 graden naar rechts:

Dupliceer de laag en verklein deze door CTRL + T in te toetsen en in de optie balk 94% bij H en B in te geven:

Sleep de foto die je wilt gebruiken in je document, verklein en draai de foto 5 graden met je vrije transformatie gereedschap:

Klik met rechts op de laag van je foto en kies voor uitknipmasker maken, je kunt je foto nog schuiven als je dat wilt:

Voeg een verloop bedekking toe aan je kader door op  de vorm 1 laag te gaan staan en onder in je lagenpalet op het laagstijl icoontje  te klikken:

Het verloop stel je als volgt in:

NB: de dekkingsstops aan weerszijden zijn ingesteld op 0%. Het ziet er bij mij nu zo uit:

Nu nog een schaduw onder de foto. CTRL +klik op de laag van het kader en zet de doezelaar (SELECTIE-BEWERKEN-DOEZELAAR) op 6 px maak een nieuwe laag aan:

Vul de nieuwe laag met #505050, druk CTRL + T en roteer de selectie 5 graden. Schuif daarna een klein stukje naar beneden en naar rechts en schuif de laag onder die van je kader:

Selecteer al je lagen (behalve de achtergrondlaag) door op de bovenste laag te gaan staan en vervolgens de shift toets in te drukken en de andere lagen te selecteren. Ga naar menu LAAG-LAGEN GROEPEREN en noem de groep foto 1:

Dupliceer de groep en noem deze foto 2. Sleep je tweede foto in je document en zet die op de plaats van de foto in de groep foto 2:

CTRL + T intoetsen en deze keer -13 graden draaien :

Schuif de foto’s op hun plaats:

Zet de dekking van de schaduwlaag onder de kaders op 50% en vul de achtergrond met kleur #907856:

Maak een nieuwe laag aan boven je achtergrondlaag en vul deze met het onderstaande patroon. Zet de laag hierna bovenaan in je lagenpalet op bedekken:

Maak een nieuwe laag aan boven de laag met het patroon en vul die met dezelfde kleur als de achtergrond. Ga dan naar menu FILTER-RENDERING-WOLKEN en zet deze laag boven in je lagenpalet op donkerder:

Dupliceer je achtergrondlaag en sleep hem boven de andere lagen van de achtergrond (de patroon en de wolkenlaag) CTRL + T en maak de achtergrond in de breedte 95% en in de hoogte 90%:

CTRL + klik op de laag van de verkleinde gedupliceerde achtergrond en ga naar menu SELECTEREN-SELECTIE OMKEREN vul de nieuwe selectie met dezelfde kleur als de achtergrond. Kies dan weer op selectie omkeren en delete de selectie:

Geef aan de nieuwe laag van de rand de volgende laagstijlen:

NB: kleur #f1b80b en #ffffff

Met dit resultaat:

Om de foto’s goed op de achtergrond uit te laten komen ga je in de laag van de groep staan en zet je de dekking van de hele groep op 95%.

Als laatste hebben we een prikbordprikker nodig om de foto’s op het prikbord te hechten, ik heb deze gegoogeld:

Open het document van de prikker. Zoom goed in en selecteer met je veelhoeklasso de schaduw en delete deze:

Ontkleur de prikker  door SHIFT +Â CTRL + U in te toetsen:

Toets nadat je de prikker ontkleurt hebt CTRL + U in:

Selecteer de onderkant van de prikker en toets dan SHIFT + CTRL + I in zodat je de selectie omkeert. Vink vullen met kleur aan en selecteer een kleur die je mooi vindt. Ik heb rood genomen 😉

Sleep de prikker in je document en vergroot hem met CTRL + T. Hierna maak je de onderkant van je prikker met een klein hard penseel grijs:Dupliceer de laag van de prikker en zet op iedere foto een prikker. Roteer de prikker zodat hij niet op allebei de foto’s in dezelfde stand staat. Tenslotte geef je de prikkers allebei een slagschaduw als laagstijl:

Dat maakt het helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

1 Reactie +REACTIE GEVEN

 • Hallo Jumbojet

  Alweer een schitterend Photoshop lesje, chapeau!

  Ik heb hierover volgend vraagje:

  Welke voorgrond- en achtergrondkleur koos je voor de filter ‘rendering wolken’?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Nog een prettige maandag gewenst met Photoshop groetjes van bonobeertjes

Reageer

Archief

Categorie