Mar
17
2009

Laat je poes knipogen

Laat je poes eens knipogen. Met Photoshop kan het en het is lang niet zo moeilijk als het eruit ziet. Hieronder zie je wat ik gemaakt heb van een foto van kater Henkie:

Open de foto van je poes (of een andere foto naar keuze) en dupliceer de foto laag.

Hierna ga je met het retoucheer gereedschap op de kopielaag het zwart van het oog over het midden van het oog leggen. Dit doe je door eerst op ALT en linkermuisknop in te drukken en het zwart van het oog te kiezen en daarna op de plek te gaan staan waar je de kopie wilt hebben en daar dan te klikken:

De streep heb ik van de buitenhoek naar de binnenhoek laten lopen. Als je hiermee klaar bent dan selecteer je het gebied rondom het ooglid boven met je veelhoeklasso en kopieer je dat naar een nieuwe laag. Deze laag zet je onder je kopie foto laag en kopier je vervolgens nog een aantal malen. Je schuift de lagen zo dat het oog bedekt is en het er goed uitziet.

Hierna selecteer je het gebied boven het oog opnieuw en delete je de gedeelten uit de lagen boven het witte gedeelte van het oog zodat het grijs boven het oog weer als voorheen is.

De onderkant van het oog behandel je ook op deze manier. Hierna ga je met je kloonstempel de gebieden rondom het oog bewerken tot je tevreden bent en het er natuurlijk uitziet. Je kunt ook nog doordrukken of tegenhouden gebruiken om effecten te geven.

Als je helemaal tevreden bent met het oog dan ga je naar de werkruimte voor video en film:

In het ene frame zet je de laag met het open oogje zichtbaar (dmv het oogje in je lagenpallet) en in het tweede frame de laag met het oogje dicht. Vervolgens stel je het open oogje in op 1 seconde en het frame met het dichte oogje op 0,2 seconde. Nu kun je je animatie afspelen.

Hierna sla je je werk op voor web en apparaten alt+shirft +ctrl +S als gif file.

Je kunt natuurlijk ook een foto van jezelf nemen 😉

Veel plezier met het maken van deze animatie!

Aanverwante berichten

Jumbojet

15 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Beste,

  Graag even iemand zijn hulp ingeroepen bij de knipogende poes.
  Zit vast bij het selecteren en verplaatsen van de lagen .
  Het lukt me niet om het oog te bedekken,weet niet wat is mis doe,maar wil het wel tot een goed einde brengen.
  Wil er nml iemand mee verrassen.

  Groetjes Hermans Nicole.

 • Beste Jumbo,

  Mijn knipogende poes blijft voor mij een raadsel. Ik blijf steken bij de hieronder volgende tekst( hopeloos geval). Ik zou de poes zeer graag maken en doorsturen naar mijn dochter tijdens haar blok, het zou een troost zijn mocht ze haar poes zien knipogen in die moeilijke tijd.

  “Je schuift de lagen zo dat het oog bedekt is en het er goed uitziet.

  Hierna selecteer je het gebied boven het oog opnieuw en delete je de gedeelten uit de lagen boven het witte gedeelte van het oog zodat het grijs boven het oog weer als voorheen is”.

  Bedankt voor de mooie tutorials die ik mits uw goede uitleg wel kan maken.

  Dank!!!

  • Je hebt wat kopieen gemaakt van gedeeltes van de bovenste oogleden van de poes. Je hebt dus een aantal lagen met die kopietjes. Deze lagen zijn boven de originele lagen van de foto van de poes. Je gaat de lagen zo schuiven dat het gedeelte boven de zwarte streep gevuld is met de ooglid kopietjes. Hierna ga je de delen uit die lagen weghalen zodat het echter lijkt. Dus probeer de vacht structuur van de poes mooi door te laten lopen.
   Hopelijk kun je zo weer verder. Succes!
   groetjes,
   Jumbojet

 • Jumbojet,de knipogende poes wil maar niet lukken. Het begint reeds bij de zwarte lijn over het oog, om dan maar niet te spreken om het oog helemaal te bedekken na de selectie. Het knorretje lukte zoooooo goed en nu “oef” moet nog veel leren.

  Ik zou het als verrassing met de foto van de poes van mijn dochter willen doen, zal maar terug (voor de zoveelste keer) herbeginnen, NIET OPGEVEN.

  Bedankt voor het luisteren

  • Het gaat je zeker lukken. Gewoon volhouden!
   groetjes,
   Jumbojet

 • Jumbojet wil je a.u.b een keer een lesje op willen zetten dat er sneeuw dwarrelt jij legt de lesjes altijd zo goed uit en ik krijg het niet voor elkaar misschien nu iets voor de kersttijd dat wil ik dolgraag leren

  Gr Miwe

  • Hoi Miwe,
   Leuk idee, ik zal eens kijken wat ik in elkaar kan flansen 😉
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hoi Jumbojet,

  Het is gelukt hoor. Het ging niet zo makkelijk, maar ik leer gelijk veel over gereedschappen en het stoeien met lagen e.d.

  Groeten André

  • Super! De aanhouder wint zo zie je maar weer!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • ” Hierna ga je met het snel retoucheergereedschap op de kopielaag het zwart van het oog over het midden van het oog l leggen.”

  Hoi Jumbojet,

  Ik wist niet dan een regeltje zoveel problemen voor mij kon geven. Het lukt mij voor geen meter. Het enige wat er gebeurt is dat ik het oog dicht smeer. Ik heb ook nog in de help functie van het “snel retoucheergereedschap” gekeken, maar ik kom er niet uit. Kan je mij op weg helpen, of stop je mij in het archief onder hopeloze gevallen 😉

  Groeten André

  • Hoi André,
   Het ligt niet aan jou maar ik heb een foutje gemaakt door bij het maken van de tutorial snel retoucheer penseel te schrijven. Het moet retoucheerpenseel zijn. Het snel retoucheer penseel stelt namelijk zichzelf in dat is waardoor het je niet lukte. Ik heb het intussen aangepast, fijn dat je het onder de aandacht hebt gebracht. Ik hoop dat het nu wel lukt.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Ik heb een probleem. Ik kan dat alleen openen met Mozilla Firefox. Hoe kan ik dat openen met een andere programma bijvoorbeeld Windows fotogalerij. Maar voor de rest is dit wel een heel leuke tutorial.

  greetz

 • Haha! Knipogende Henky, cool!!

Reageer

Archief

Categorie