Oct
4
2009

Mosaic foto collage

Collage’s daar kun je jezelf zo heerlijk op uitleven en het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om mooi te worden. Deze mosaic collage is eenvoudig te maken en erg leuk. Hieronder zie je mijn eindresultaat:

OK, aan de slag!

Je begint met een aantal foto’s in elkaar over te laten lopen met behulp van een laagmasker en een zwart naar transparant verloop. Ken je deze techniek nog niet dan moet je even de tutorial foto’s in elkaar laten overlopen doen voordat je verder gaat met deze tutorial. Het is een eenvoudige techniek die je binnen een paar minuten onder de knie hebt.

Begin met een paar foto’s die je in elkaar hebt laten overlopen. Ik ben begonnen met vier foto’s, het geheel is nog niet helemaal netjes maar dat geeft niets:

Maak het document met je bewerkte foto’s  wat kleiner (meestal is het erg groot als je met foto’s werkt. 600 px in de breede en 400 in de hoogte is een prima grootte.

Open een nieuw document in Photoshop met een transparante achtergrond van 60 x 60 pixels. Dit wordt zo meteen je mosaic patroon. Zoom goed in en neem je potlood selecteer een grootte van  2 pixels. Teken aan de linkerzijde een verticale lijn van 2 pixels en aan de bovenkant een horizontale lijn. Houdt de SHIFT toets ingedrukt terwijl je dit doet dan ga je mooi recht 😉
Neem een kleur naar keuze , ik heb voor wit gekozen en het in onderstaand plaatje geselecteerd om het goed duidelijk te laten zien:

Als je klaar bent met het tekenen van de lijntjes met je potlood ga je naar menu BEWERKEN-PATROON DEFINIËREN, sla het op onder een toepasselijke naam:

Ga weer naar je document van je foto’s en maak daar een nieuwe laag aan, noem deze patroon, zorg dat hij bovenaan in je lagenpalet komt:

Ga dan naar menu BEWERKEN-VULLEN-PATROON en kies dan door op het pijltje te klikken achter het vierkantje van het patroon wat erin staat voor je zojuist gemaakte patroon. Dat zal als het goed is de laatste zijn die erbij staat:

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Je kunt met je verplaatsen gereedschap het patroon nog een beetje verschuiven over je plaatje zodat je overal een witte rand hebt  waar je het plaatje wilt uitsnijden en je kunt ook je afzonderlijke fotolagen nog een beetje verschuiven totdat je helemaal tevreden bent. Ik heb met een rode lijn aangegeven hoe ik het dadelijk uit wil gaan snijden:

Neem je uitsnijden gereedschap en ga van de hoek links boven naar onderen en dan naar rechts totdat je alles geselecteerd hebt zoals in het voorbeeld hieronder:

Snijdt de selectie uit en maak dan een nieuwe laag aan bovenaan in je lagenpalet, noem deze mosaic effect. Neem dan je toverstafje en stel het in de opties balk zo in:

Ga in je patroon laag staan en selecteer de hokjes waaraan je het mosaic effect wil geven. Houdt de SHIFT toets als je naar een ander hokje gaat zodat je dat bij de selectie kunt nemen, er komt een plusje bij je toverstafje te staan. Als je een hokje er niet bij wilt hebben nadat je het geselecteerd hebt dan kun je rechts erop klikken en kiezen voor DESELECTEREN:

Ga naar de mosaic effect laag en vul de selectie met wit:

Deselecteer en zet de dekking van de laag op 50% of wat je zelf mooi vindt:

En dat is alles 😉

Je kunt de collage groter maken in AFBEELDING-AFBEELDINGSGROOTTE:

Aanverwante berichten

Jumbojet

1 Reactie +REACTIE GEVEN

  • Dank voor je uitleg. heb alleen nog een vraagje . Ik heb diverse Familie groepsfoto’s. Kan ik als ik met een moziek werk bijv achter een blokje een link plaatsen. Zodat men bijv een ma aanklikt en dan naar zijn pagina komt?

Reageer

Archief

Categorie