Mar
18
2010

Knorretje

Heerlijk rommelen met foto’s is en blijft iedere keer weer een leuke uitdaging. Deze keer heb ik een paar foto’s van varkens en een planken achtergrond gegoogeld en heb ik aan de collage  een 3D effect gegeven. De combinatie met de door mij zelf gefotografeerde zonnebloem geeft een vrolijk zomers effect. In deze les werk je onder andere met het transformatiegereedschap, stel je kleuren bij in foto’s, gebruik je filters en laagstijlen en het doordrukken gereedschap. De biggetjes zijn schattig , als je ze zo ziet neem je je vast voor om géén vlees meer te eten:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop. Ik heb 1600 X 900 genomen omdat ik de afbeelding als bureaublad wil instellen. Neem dus de grootte van je eigen beeldscherm.

Voor de planken achtergrond heb ik deze foto genomen.

Open de foto en kopieer de foto in je document (CTRL +A, CTRL +C dan naar het document en CTRL +V) Verklein de achtergrond met je transformatie gereedschap (CTRL +T, schalen):

Dupliceer de laag van de planken en schuif de kopie laag terwijl je de SHIFT toets ingedrukt houdt met je verplaatsgereedschap naast de originele laag:

Toets CTRL +E in zodat je de twee lagen samenvoegt. Noem de laag houten achtergrond. Dupliceer houten achtergrond en ga in de kopie laag naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN. Vervaag met 1 px. Zet dan de dekking van de kopie houten achtergrondlaag boven in je lagenpalet op 10%.

Neem je rechthoekige selectiekader en trek een rechthoek in je document. Maak een nieuwe laag aan en vul in de nieuwe laag de selectie met wit. Roteer met je transformatiegereedschap de rechthoek zoals in het voorbeeld te zien is. Noem de laag kader.

Klik op het laagmasker icoontje onder aan het lagenpalet om een laagmasker toe te voegen aan de kader laag. Selecteer je penseel , zet je de voorgrondkleur op zwart en stel  je het penseel  in op 100% hardheid en ongeveer 20 px. Ga in het laagmasker langs de randen van de rechthoek zodat je een onregelmatig gekartelde rand krijgt zoals je hieronder in het voorbeeld ziet.

Geef de kader  laag de volgende laagstijlen :

NB: kleur #74042c

NB: kleur #f0dcbd

Open de foto van moeder en kind varken en kopieer de foto in je document, schuif de foto onder je kader laag en roteer en schaal totdat het er goed uitziet. Schuif dan de foto boven de kader laag, klik op de laag van kader terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt zodat je de pixels selecteert.  Kies in menu SELECTEREN-BEWERKEN voor SLINKEN en slink de selectie met 15 px. Ga dan in de laag van de foto staan en druk op het laagmasker icoontje:

Maak een nieuwe laag en noem deze randje aan tussen de laag van de foto en het kader. Selecteer je penseel en stel de voorgrondkleur in op # D5A74E . Neem een lekker groot zacht penseel en ga  met je penseel over de rand in je nieuwe laag.

Stel de voorgrondkleur dan in in de volgende kleuren #B14F01, #B9830C, #A76B00 en ga met iedere kleur om de beurt wat veegjes zetten in de randje laag. Vervaag daarna de laag Gaussiaans met 1o px. Zet  de dekking van de randje laag op 50% en klik met rechts op de randje laag in je lagenpalet. Kies voor uitknipmasker maken:

Klik op de bovenste laag en houdt de SHIFT toets ingedrukt. Klik dan op de kader laag zodat de drie lagen geselecteerd zijn. Kies in menu laag voor LAGEN GROEPEREN en noem de groep moeder.

Open de foto van de biggetjes in het stro:

Selecteer het biggetje rechtsvoor op de foto met je veelhoeklasso:

Kies in menu BEWERKEN voor KOPIËREN en ga dan naar je document en kies daar voor PLAKKEN. Ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING en stel zo in:

Selecteer daarna het middelste biggetje van de foto en kopieer deze in je document. Pas de kleuren aan op dezelfde manier als bij het andere biggetje. Selecteer nu een stuk stro uit de foto en pas ook daar de kleur van aan nadat je het in je document hebt geplakt.

Dupliceer de laag van het stro een paar keer en schuif de lagen om het stro een beetje te verdelen. Schuif de lagen helemaal onder de groep moeder:

Voeg aan iedere laag van het stro een laagmasker en bestrijk de delen die je wilt laten verdwijnen met een zwart penseel zodat het er echt als een geheel uitziet zonder storende randen van de verschillende lagen. Zorg dat je aan de randen van de buitenkanten wat sprietjes overhoudt zodat het er uitziet alsof er echt stro ligt op de planken:

Voeg de lagen van het stro samen en behoudt daarbij het laagmasker. Haal in het laagmasker van de samengevoegde stro laag wat stukken weg en zorg dat je wat sprietjes laat liggen. Ga met je doordrukken gereedschap langs de randjes van je stro over het hout zodat het wat  donkerder wordt en wat diepte krijgt:

Klik in het laagmasker van de strolaag en houdt de CTRL toets ingedrukt zodat je de pixels selecteert. Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het stro en noem deze diepte. Vul de selectie met zwart:

Voeg aan de diepte laag de volgende laagstijlen toe:

Zet de vulling van de laag op 0% en de dekking op 25%:

Voeg ook aan de lagen van de biggetjes een laagmasker toe en zoom goed in zodat je de randjes goed kan weghalen. Zorg dat het pootje van het linkse biggetje precies aan de rand grenst van het kader. Het lijkt nu of het biggetje uit de foto springt.

Maak met je veelhoeklasso een selectie van het rechtse biggetje en maak een nieuwe laag aan onder het biggetje noem de laag schaduw. Vul de selectie met zwart in de schaduw laag en vervaag de schaduwlaag hierna met 10 px. In het voorbeeld hieronder zie je hoe dat eruit ziet zonder dat de foto laag aan staat. Op het plaatje rechtsonder zie je hoe het eruit ziet met de laagstijlen die je zo meteen gaat toevoegen.

Voeg hierna deze laagstijlen toe:

NB: kleur #74042c

Groepeer de schaduw en het biggetje rechts en noem de groep big rechts.

Geef de laag van het andere biggetje op dezelfde manier een schaduwlaag. Geef de schaduwlaag dezelfde slagschaduw als bij het andere biggetje en geef  gloed buiten als hieronder ingesteld:

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het linkse biggetje en trek een streep over zijn buikje aan de onderzijde met een zwart zacht penseel. Zet de laag hierna op 69% dekking:

Groepeer de drie lagen van het biggetje en noem de groep big links.

Open de foto van de zonnebloem en snijdt deze grof uit met je veelhoeklasso. Kopieer de zonnebloem in je document en geef de laag een laagmasker. Werk hierin de restjes netjes weg. Dupliceer de laag van de zonnebloem 2x. Schuif een zonnebloem in de linkse hoek onder, een andere in de rechtse hoek boven en schuif de derde naast de foto achter het biggetje links. Schuif deze laag in je lagen palet onder de moeder groep. Roteer en schaal de zonnebloemen totdat het er zo uitziet:

Geef de lagen van de zonnebloemen dezelfde slagschaduw en gloed buiten als bij de kader laag. Als derde laagstijl voeg je een verloopbedekking toe:

NB: stop 1 # fa8f04

stop 2 # fad507 39%

stop 3 #faf70d

Kopieer de laag van de zonnebloem in de linker onderhoek en zet de laagstijlen gloed buiten en slagschaduw uit in de kopie laag. Vervaag  de kopie laag Gaussiaans met 1 px en zet de dekking van de laag op 50%.

Maak een nieuwe laag aan bovenaan in je lagenpalet en vul deze laag met #c5853a. Zet de modus van de laag op zwak licht en voeg een laagmasker toe. Schilder in het laagmasker de biggetjes en de foto met kader en rand weg:

Maak nog een nieuwe laag aan en vul deze met dezelfde kleur. Schuif de laag naar beneden in je lagenpalet precies boven de planken achtergrond lagen. Geef de laag 10% ruis in menu FILTER-RUIS-RUIS:

Zet de achtergrondkleur op zwart en laat de voorgrond op de zojuist geselecteerde kleur staan en ga  naar menu FILTER-RENDERING-WOLKEN. Voeg daarna nog een keer ruis toe met dezelfde waarden en zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 50%.

Selecteer met je ovale selectiekader een ovaal als hieronder in het voorbeeld en ga dan naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR:

Herhaal dit nog een keer en keer dan de selectie om. Maak een nieuwe laag aan boven de groep big rechts en vul de selectie met zwart. Zet de dekking van de laag op 20%, dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

19 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo Jumbojet,

  ik heb ook deze oefening gemaakt en ik heb de varkentjes vervangen door onze dwergkonijnen. Onze dochter heeft nu een mooi bureaublad dankzij uw mooie site. Ik heb 3 jaar avondschool (photoshop) gevolgd maar zo uitgebreid heb ik dit allemaal niet in de lessen gezien. Een hele dikke proficiat. Maar toch heb ik een klein vraagje, kan je nog iets uit je mouw halen voor pasen. Ik kijk er al naar uit.
  Doe zo voort Jumbojet bijna dagelijks kom ik op je site.

  Vele groetjes
  Nadine

  • Hoi Nadine,
   Leuk dat het zo goed gelukt is. Fijn om te horen dat je de tutorials zo waardeert. Ik ga zeker wat voor pasen bedenken hoor 🙂
   Groetjes,
   JJ

 • Hoi, Ik kom voor de eerste keer op je lessensite, en wow … wil die allemaal wel maken , maar ben nog maar een beginner , en zal maar eerst leren stappen en dan lopen 🙂
  Wat ik me afvraag : ik zit hier te zien naar het werkje met die varkentjes. Als we jouw foto’s willen gebruiken , halen we die dan gewoon van je lessensite ? of zitten die ergens anders ? of vragen we die aan ??
  grtz
  en nogmaals gefeliciteerd met deze site ! je vind zo weinig nederlandstalige lesjes .
  CArine

  • Hoi Carine,
   Dankjewel voor je reactie. Je kunt de foto’s gewoon downloaden door er op te klikken 🙂 (tenzij anders aangegeven)
   Groetjes,
   JJ

 • […] op de link omm de tutorial knorretje te […]

 • Hoi Jumbojet,

  Ook ik heb net je site ontdekt en als beginnende photoshopper ga ik hier veel voordeel van hebben.
  Leuke ideeen.
  Dank je wel voor je tijd.

  groetjes Ria

  • Hoi ris,
   Altijd leuk om te horen 🙂
   Veel plezier op de site!
   Groetjes,
   JJ

 • Hallo Jumbojet,

  Ik probeer nou meedere oefeningen van je, ik vind het heel erg leuk om te doen, ik leer veel van je.

  Groetjes, Thea Olsthoorn

  • Dank je Thea, dat is fijn om te horen! Veel plezier bij het Photoshoppen!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hoi Jumbojet

  Ik ben het eigelijk wel met Wil eens.
  Ik zit ook wel eens vast en als je dan de lagen kan zien zie je wat je fout doet.
  Dit zou voor ons leken gemakkelijker zijn.
  Hoop niet dat wij het jou nu moeilijk maken?

  Groetjes Trudie

  • Er zit wat in maar je krijgt van zelf uitproberen wel extra voldoening en een extra leermoment 😉
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hallo, ben druk bezig jouw tutorials te volgen, ik vind het maar moeilijk, maar de aanhouder wint, ja toch!!!!
  Wat ik mij afvroeg was het volgende, jij zegt vaak – en bij mij ziet het er dan zo uit –
  Is het misschien niet makkelijker voor ons als je vaker je lagen laat zien.
  Want vaak ziet het er natuurlijk niet hetzelfde uit als bij jou en dan blijkt na een tijdje zoeken dat de lagen niet goed liggen.

  Groetjes Wil

  • Hi Wil,
   Bedankt voor je reactie. Ik zal je tip ter harte nemen. Overigens vertel ik wel waar welke laag moet komen tijdens de tutorial. Het is overigens goed dat je er zelf uitkomt door wat te schuiven als het er bij jou niet zo uit ziet als op het plaatje in de les. Gewoon doorgaan, uitproberen en volhouden dat is de manier om Photoshop onder de knie te krijgen.
   Groetjes en tot ziens op de site!
   Jumbojet

 • Amaai, amaai ik heb toevallig uw site ontdekt en ik moet zeggen dat ik er veel plezier aan beleef. Ik heb de oefening van de biggetjes gemaakt niet met de CS4( want die heb ik niet) maar wel met de CS2 en het is mij gelukt “oef” een lange oefening voor een beginneling maar zeer leuk. Ik kom zeker en vast terug!!!!

  Bedankt.

  • Leuk dat je er zo’n plezier aan hebt gehad 🙂 Voor een beginner is dit zeker een pittige tutorial erg goed dat het je gelukt is!
   Groetjes, veel Photoshop plezier en tot ziens op de site!
   Jumbojet

 • hey, toevallig kom ik hier terecht en het staat me wel aan.
  ik kom nog eens piepen en ga eens proberen iets na te maken.
  Het is fijn dat het in het nederlands is.

  • Leuk om te horen!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Grappig én schattig !

  • Ja, lief hè

Reageer

Archief

Categorie