Nov
11
2010

Kerstkaart voor de beginnende Photoshoppers

Deze keer een kerstkaart speciaal voor de beginnende Photoshoppers. Voor het maken van de kerstbal heb ik deze Engelstalige tutorial vertaald. Het is een leuke oefening en een leuk begin voor het maken van een kerstkaart. In deze les maak je kennis met laagstijlen, uitknipmaskers en aangepaste vormen. Verder werk je met het penseel, het typegereedschap en het transformatiegereedschap en verenig je lagen. Het lijkt heel wat maar het is echt goed te doen. Hieronder zie je wat je gaat maken in deze les:

OK, aan de slag! Begin met het downloaden van de benodigdheden, het psd file met de kerstbal.
Tut-Christmas-Ball

Open de kerstbal uit het pakket in Photoshop en dupliceer de laag van de kerstbal via menu LAAG- LAAG DUPLICEREN. Zet de originele laag van de kerstbal uit en voeg een nieuwe laag toe door op het icoontje te klikken onderaan in je lagen palet.

Zet de voorgrondkleur op #ab0303 door op het vierkantje van de voorgrondkleur te klikken en dan in de kleurenkiezer het nummer in te voeren. Vul daarna de nieuwe laag met je vulemmertje .

Klik met rechts op de rode laag in je lagenpalet en kies voor uitknipmakser maken of houdt ALT=CTRL ingedrukt terwijl je g intoetst. Hiermee verander je de rode laag in een uitknipmasker.Zet dan de laagmodus op KLEUR. Ga op een van de lagen staan en klik weer met rechts, kies dan voor verenigen zichtbaar.

Houdt de CTRL toets ingedrukt en klik dan op de laag thumbnail in je lagenpalet van de rode kerstbal. Je selecteert hiermee alle pixels van de laag kies nu uit menu LAAG-LAAG DUPLICEREN, laat de selectie aanstaan en ga terwijl je in de bovenste (kopie) laag staat naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag met 20 px. Toets CTRL +D om te deselecteren.

Blijf in de bovenste (kopie) laag staan en klik op het laagstijl toevoegen icoontje onderaan in je lagenpalet, kies voor schaduw binnen en stel als volgt in:

Klik met rechts op de laag in je lagenpalet en kies weer voor verenigen zichtbaar. Je ziet nu dat de laagstijl niet meer zichtbaar is in je lagenpalet. Deze is nu mee verenigd in de nieuwe laag. Voeg nu weer de laagstijl schaduw binnen toe aan de verenigde laag en stel als volgt in:

Druk de CTRL toets in en klik dan op het nieuwe laag toevoegen icoontje in je lagenpalet zodat er een nieuwe lege laag wordt aangemaakt onder de laag van de bal. Klik weer met rechts op je lagenpalet  en kies weer voor verenigen zichtbaar zodat je weer één laag hebt zonder dat de laagstijl te zien is. Deze is weer mee verenigd.

Ga nu naar menu AFBEELDING-CANVASGROOTTE en vergroot je canvas naar 800 x 800 pixels zodat je wat ruimte hebt om het topje van de bal erop te zetten en de boel verder op te leuken.

Open nu het topje van de kerstbal uit de supplies map. Selecteer de pixels van de laag van het topje en toets dan CTRL +C, ga naar het document van de bal en ga in de bovenste laag staan en toets dan CTRL + V zodat je het topje in het document gekopieerd hebt. Schuif het topje naar de plaats waar je het wilt hebben en als je tevreden bent verenig je de lagen weer zichtbaar.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de bal en vul de nieuwe laag met donker grijs #1d1d1d. Vergroot nu nog een keer je canvas maak het canvas nu 1000 x 1000 px. Maak een nieuwe laag onder de grijze laag en vul de laag met wit.

Zet de voorgrondkleur op #15b904 en neem de aangepaste vorm van de gereedschaps balk. Kies voor de varen uit de set natuur deze vorm zit standaard in Photoshop. Als je de natuur set nog niet hebt toegevoegd kun je deze selecteren door op het pijltje te klikken dan komt er een dropdownmenu en daar kies je uit de set natuur. Hierna klik je op de varen.

Maak de vorm boven de laag van het grijze vlak dupliceer de vorm en roteer deze met je transformatiegereedschap via menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-ROTEREN. Dupliceer de vormlaag zo nog vier keer totdat je zes takken hebt. Schik de takken en roteer ze met je transformatiegereedschap totdat het er zo uit ziet als in het voorbeeld.

Selecteer alle lagen van de groene takken en kies dan voor lagen samenvoegen.

Voeg aan de laag van de kerstbal een slagschaduw toe:

Voeg aan de samengevoegde laag van de varens ook een slagschaduw toe:

Maak een nieuwe laag aan onder de rode bal en zet in deze nieuwe laag met je penseel wat witte vegen. Stel je penseel in op 100 pt grootte en hardheid 0%. Vervaag de laag van de witte vegen met 20 px Gaussiaans. Zet hierna de laagmodus op verspreiden en zet de dekking van de laag op 10%.

Geef de witte laag een verloopbedekking als laagstijl. Stel het verloop in als hieronder aangegeven. Als je op het rechthoekje in het venster klikt kom je in de verloopbewerker. Daar stel je de kleuren in door op de stop te klikken, je krijgt dan de kleurenkiezer daar vul je het kleurnummer in.

Geef de laag ook nog een lijn als laagstijl en stel deze als volgt in:

Stops maak je bij door naast een bestaande stop te klikken. Als je op het kleurvakje klikt krijg je de kleurenkiezer en vul je het kleurnummer in. In het vakje positie kun je de positie in procenten instellen.

Voeg aan de donkergrijze laag dezelfde lijn als laagstijl toe maar stel de grootte en de positie in als hieronder te zien is.

Neem je typ gereedschap en tik met het lettertype Amazone BT in twee aparte tekslagen Prettige Feestdagen. Schuif de lagen met je verplaatsen gereedschap zodat het eruit ziet zoals hieronder in het voorbeeld.

NB: als je niet weet hoe je een lettertype (font) in Windows zet dan kun je dat hier lezen.

Zet de lagen om in pixels door met rechts op de tekslagen te klikken en te kiezen voor omzetten naar pixels. Ga in de bovenste laag staan en toets dan CTRL +E hiermee voeg je de twee lagen samen tot één laag. Geef de laag van de samengevoegde tekst de volgende laagstijl:

Zet hierna de modus van de laag op verspreiden en de dekking op 50%. Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de tekst en toets CTRL + E terwijl je in de laag van de tekst staat zodat de twee lagen samengevoegd worden. Ga dan naar menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE en kies voor verdraaien. Beweeg de handels in de hoeken een stukje naar buiten zoals in het voorbeeld te zien is.

Dat maakt je kerstkaart helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

16 Reacties +REACTIE GEVEN

 • meer dan de helft van de afbeeldingen staat er niet op

  • Hoi Karel,
   Ik weet niet wat je bedoeld maar ik zie alle afbeeldingen gewoon. Heel vreemd.

 • hallo Jumbo,

  heb deze kaart volledig kunnen maken. Alvast bedankt voor de zeer gedetailleerde uitleg. De andere kerstkaart (de 3D kerstkaart – zie mijn mail bij de reactie) is me niet gelukt om deze af te maken. Ik kwam niet verder dan het sneeuwlandschap. Dus ik ben nu superblij dat ik deze kaart tot zijn einde heb gebracht.

  Ik wens u ook prettige feestdagen.

  Groeten
  Nadine

  • Hoi Nadine,
   Fijn dat deze kaart wel gelukt is. De 3d kerstkaart is een moeilijke les hoor. Het is er eentje waar je echt voor moet gaan zitten en misschien ook af en toe even afstand van moet nemen. Maar de aanhouder wint.
   Groetjes en fijne feestdagen!
   JJ

 • Dit lesje gevonden via google ” kerstkaart psd” Ik heb je voorbeeld ook een gebrobeerd en gelukt dank zij de eenvoudige uitleg waarvoor dank.
  Ben nog maar een beginnende photoshopper ( nog maar 8 weken), maar is toch gelukt dank zij jumbojet. Had wel al veel ervaring van Piant shop pro x2, en dat heeft ook wel meegespeeld. Maar met SC5 is het eenvoudiger en veel meer mogelijkheden en moet men zoveel stappen niet ondernemen om tot iets te bekomen.
  Mvg,
  Ronny – geronimo

  • Hoi Ronny,
   Fijn om te horen dat het gelukt is. Tot ziens op de site!
   Groetjes,
   JJ

 • Ik heb toevallig je site ontdekt. Wat leuk zeg!! Ik ga het één en ander uitproberen.

  • Hoi Hetty,
   Welkom! Veel plezier bij het maken van de tutorials!
   Groetjes,
   JJ

 • Hallo Jumbojet, ik heb je website pas ontdekt en ben met veel plezier (en bloed,zweet en tranen) je leuke voorbeelden aan het namaken. Het is nog wel apie kijken, apie doen, maar ik hoop dat ik doorkijg wat ik aan het doen ben!
  groeten van Betty

  • Hoi Betty,
   Het komt echt goed, zo ben ik ook begonnen 🙂 Op een gegeven moment krijg je het helemaal door. Photoshop is een groot programma met veel mogelijkheden en je blijft leren.
   Veel plezier bij het maken van de tut’s en tot ziens op de site!
   Groetjes,
   JJ

 • Ja, dat is het! ik heb het goed genoteerd zodat ik niet meer moet gaan zoeken.

  Bedankt voor de hulp.

  • OK,succes bij het maken!
   Groetjes,
   JJ

 • Jumbojetje,
  Ik zou graag een kersttafelmenu maken met een goudkleurige kerstbal erop. Ik ben echt geen kleurenmaker en kan moeilijk het mooie goudkleur vinden,kan jij mij daarbij helpen?
  Dankuwel

 • Als ontspanning gemaakt, erg leuk en zeker niet moeilijk maar dat mag ook eens hé.

  Groetjes

  • Zo is dat, is ook wel eens fijn 🙂
   Groetjes,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie