Oct
26
2009

Kaart met gevouwen fotoframe

Kaarten maken is een grote hobby van me, net als het maken van collage´s. Deze kaart is eigenlijk een soort mini collage en ik wil jullie graag laten zien hoe je deze kaart met het gevouwen fotoframe maakt. Het frame leent zich overigens uitstekend voor tal van andere mogelijkheden.

Hieronder het eindresultaat van deze tutorial:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop van 3200 x 3200 pixels, lekker groot zodat je flink de ruimte hebt. Vul de achtergrond met grijs zodat je dadelijk goed kunt zien wat je doet. Trek in je document een vierkant met je rechthoekige selectiekader en vul de selectie in een nieuwe laag met kleur #fcf5ed:

Terwijl de selectie nog aan is ga je naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-SLINKEN en slink je met 75 px, druk hierna op de delete knop:

Deselecteer, dupliceer de laag en schuif de nieuwe laag naast de originele:

In je lagenpalet ga je nu in de laag van het originele vierkant staan en in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE kies je voor PERSPECTIEF. Geef boven in de optiebalk -5 in bij de letter V:

Doe hetzelfde bij de andere laag alleen voer je deze keer 5 in bij V:

Ga in de bovenste laag staan en toets dan CTRL + E zodat de twee lagen samengevoegd worden. Dupliceer deze laag en schuif hem naast de andere:

Ga weer in de bovenste laag staan en voeg de beide lagen samen.  Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het frame en klik met rechts, kies voor uitknipmasker maken. Vul deze laag met een  lineair verloop wat je instelt door op het rechthoekje in je opties balk te klikken. Je krijgt dan de verloopbewerker in beeld:

Als kleur stel je in kleur #bdbdbd en de dekking stops (deze staan boven de balk) stel je als volgt in: Op 0%- wit (0% dekking) op 24% – wit op 25%- zwart (100% dekking) op 49% – zwart, op 50%- wit, op 76% – wit, op 77% – zwart en op 100% -wit. Trek dan in de nieuwe laag met je muis over je frame van links naar rechts:

Zet hierna de dekking van de verlooplaag op 80% boven in je lagenpalet. Maak een nieuwe laag aan onder de laag van je frame (CTRL + klikken op het nieuwe laag icoontje onderaan in je lagenpalet) en trek onder de laag van je frame een ovaal met je ovale selectiekader:

Deselecteer en ga naar menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-ROTEREN en draai tot het er ongeveer zo uit ziet:

Dupliceer de laag en sleep deze onder de andere kant van je frame. Ga naar menu transformatie en verklein de laag een beetje:

Ga  nu naar menu FILTER-VERVAGEN:

Doe dat in allebei de lagen. Voeg hierna de lagen samen door CTRL + E in te toetsen, neem je veelhoeklasso en selecteer je als volgt:

Druk op delete en zet de dekking van de schaduwlaag op 20%. Bewaar je werk als gevouwen fotoframe dan heb je een mooi frame wat je iedere keer opnieuw kunt gebruiken 😉

Maar we gaan verder om de kaart te maken!

Voor de foto’s heb ik vier rozen gegoogeld:

 

 

Open een van de rozen foto’s toets CTRL + A, CTRL+ C ga naar je frame document en toets CTRL +V:

Sleep de foto met je verplaatsen gereedschap op zijn plek in menu BEWERKEN ga je naar TRANSFORMATIE-SCHALEN en vergroot je de foto totdat hij groot genoeg is voor het frame. Daarna ga je in het zelfde menu TRANSFORMATIE naar PERSPECTIEF en geef je bij V in de optie balk weer -5 in (zoals bij het frame). Haal wat uitsteekt weg door dit met je veelhoeklasso te selecteren en te deleten:

Doe hetzelfde met de andere foto’s, let op dat je bij frame 2 en 4 positief 5 ingeeft:

Het frame heeft schaduw dus moeten de foto’s ook schaduw hebben anders ziet het er raar uit. Ga in de laag van frame 2 staan en klik dan onder in je lagenpalet naar het icoontje laagstijl , stel als volgt in:

Ga nu in de laag van frame 4 staan en stel daar de verloopbedekking zo in:

Je krijgt dan dit effect:

Ga nu naar menu AFBEELDING-CANVASGROOTTE en vergroot je canvas van 3200 pixels in de hoogte en breedte tot 3800 pixels:

Maak een nieuwe laag aan boven je grijze laag en vul deze met kleur #fcf5ed:

Selecteer de pixels van de grijze ondergrondlaag door in je lagenpalet op de laagthumbnail te gaan staan CTRL+klik. Ga naar menu SELECTEREN en vergroot de selectie met 75  pixels:

Maak een nieuwe laag aan boven de nieuwe laag die je hiervoor hebt gemaakt en vul deze laag ook weer met dezelfde kleur. Ga dan naar het laagstijl icoon onder aan je lagenpalet in de nieuwe laag en geef de laag de volgende laagstijlen:

NB: kleuren #face9c en #f5d0a6

Voor het patroon heb ik van de patronen set gekleurd papier, goud velijn genomen. Dit is een set die standaard in Photoshop zit. Je kunt de set laden door achter patroon  op het kleine pijltje te drukken en dan voor gekleurd pap;ier toevoegen kiezen. Het ziet er bij mij nu zo uit:

Maak met je veelhoeklasso een driehoek, maak een nieuwe laag aan en vul de driehoek met  kleur # fcf5ed:

Dupliceer de laag, verplaats hem naar de linkeronderhoek en roteer met je vrije transformatiegereedschap:

Geef allebei de lagen deze laagstijl, gebruik hiervoor kleur #f9c080:

Zet de dekking van de lagen op 50%:

Voor deze kaart heb ik deze Floral brushes gebruikt.

Voor linksboven  op de kaart heb ik floral 05 gebruikt. Maak een nieuwe laag aan en klik een keer op de plek met je penseel en geef de laag de volgende laagstijlen:

Slagschaduw in kleur #f9ce95:

Schaduw binnen in kleur #fcac3c:

Verloop in de kleuren #fdeed9 en #f1c996:

Satijn in de kleur #f6e0c4:

Zet de dekking van de laag op 50% en de vulling van de laag op 0% boven in je lagenpalet:

Voor de onderzijde van het fotoframe heb ik floral 03 gebruikt en dezelfde laagstijlen gegeven. Alleen heb ik de dekking van de laag op 75% gezet waardoor het er net ietsjes anders uitziet. Voor linksonder in de hoek heb ik floral 01 gebruikt en de instellingen zijn hetzelfde als die van onder het fotoframe:

Zoals je ziet zijn de brushes gedraait, dit kun je instellen door in het venster penselen de hoek te veranderen:

Je kunt de hoek invullen of het pijltje verdraaien:

Superhandig toch, ideaal als je met wat grotere brushes werkt die duidelijk voor een hoek zijn gemaakt 😉

Als je de brush te groot uitgevallen vindt kun je een selectie maken van het gebied van de brush en deze met CTRL + T verkleinen tot hij naar wens is.

Tot slot voeg je nog de tekst toe, ik heb het standaard lettertyoe Vivaldi genomen. Kopieer de laagstijlen van de brush linksonder door in de laag te gaan staan op het lagenpalet en met rechts te klikken, kies dan voor laagstijl kopieeren. Ga in de laag van je tekst staan, klik met rechts en kies dan voor laagstijl plakken.

Hierna voeg je aan de tekst nog een lijn toe, de kleuren voor het verloop in de lijn zijn #f3870b en #f6d094:

Dat maakt het helemaal af!

Je kunt de kaart verkleinen naar wens in menu AFBEELDING-AFBEELDINGSGROOTTE. Je kunt natuurlijk hele andere variaties maken met andere kleuren, brushes en foto’s wat je maar wilt, leef je lekker uit 😉

Veel plezier bij het maken van je eigen kaart!

Groetjes,

Jumbojet

Aanverwante berichten

Jumbojet

32 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Ik.ben al een tijdje aan het oefenen via lessen , maar ga deze hier eens proberen ……zie dingen die ik in de les niet heb gezien …… Dank voor de uitleg en ga dit eens volledig proberen te doen groetjes Aline

 • Van harte bedankt was een heel mooie les heb er van genoten
  vriendelijke groeten
  Ludo /Gothic

 • Dag Jumbojet

  Is het mogelijk een link te maken van de blauwe kaart met de zonnebloemen?
  ‘k Vind die zo mooi!

  Groetjes
  Niesje

 • Sorry, ik zie nu je antwoord.
  Maar het lukt me nog niet.
  Er blijft steeds een stuk achtergrond tussen de 2 vierkanten.
  En wanneer ik verder schuif verdwijnt er een stuk van het onderliggende vierkant.
  Groeten, Ron

  • Hallo Ron,
   Het is op een afstand altijd moeilijk om te zien wat er verkeerd is gegaan maar als ik zo je verhaal lees lijkt het erop dat je het eerste vierkant niet in een nieuwe laag hebt gemaakt maar op de grijze achtergrondlaag.
   Je moet drie lagen hebben tot nu toe. Een laag met de grijze achtergrond en twee lagen met ieder een wit vierkant frame erin. Kijk maar eens in je lagenpalet, hoeveel lagen heb je en wat zie je als je de achtergrondlaag uit zet? (uitzetten doe je door op het oogje in je lagenpalet te klikken)

   Ik hoop dat het je nu wel lukt. Veel succes en als je nog vragen hebt stel ze gerust!
   Groet,
   JJ

   • Bedankt JJ.
    Inderdaad ik had een laag te weinig.
    Nu lukt het.
    Ron

    • Ah, goedzo, zo komt het toch nog goed 🙂
     Groetjes,
     JJ

 • Ik krijg de vierkanten niet netjes naast elkaar.
  Wat doe ik fout!!
  Ron

 • Beste Jumbojet.
  Mijn probleempje.
  Ik kan de 2 lagen wel verschuiven (de lagen met het vierkant)
  Maar krijg ze niet naast elkaar, er blijft steeds wat achtergrond ruimte tussen.
  Wat doe ik verkeerd??
  Ron

  • Hallo Ron,
   Als je de lagen naast elkaar schuift kun je de laatste stukjes met je pijltjes toetsen schuiven daarmee kun je wat preciezer schuiven. 1 keer op het pijltje klikken is 1 px verschuiven in de richting van het pijltje. (je moet natuurlijk wel je verplaatsen gereedschap aanklikken om te kunnen schuiven met je pijltjes. Ik hoop dat het zo wel goed gaat.
   Groetjes,
   JJ

 • Hoi Jumbojet,

  Ik zit er weer klaar voor, heb de hele avond om verder te proberen. Inderdaad is photoshop best moeilijk, maar ik heb wel geduld. Ik zal en moet dit voor elkaar krijgen;-)
  Dankzij de fantastische uitleg die je geeft moet dat lukken. Ik heb de site gister ook aan een collega van me gegeven, die ook met photoshop bezig is en die was er ook de hele avond niet van af te slaan. Goed teken toch, leuk voor jou om te horen..

  Nou bedankt, ik ga oefenen met je uitleg..

  Fijne avond
  Sonja

  • Zo mag ik het graag horen :D!
   Veel Photoshopplezier!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • nog even een aanvulling op voorgaand berichtje. Ik kan dus niet dupliceren en naast elkaar leggen..

  sonja

  • Hoi Sonja,

   Je dupliceert de laag zodat je twee vierkanten hebt. Door de kopielaag te schuiven ( dat doe je door in je lagenpalet op de laag van de kopie te klikken en dan je verplaatsgereedschap te selecteren) zie je in beeld dat de tweede vierkant van plaats veranderd. In je document zie je dus wel twee vierkanten die je kunt schuiven naast elkaar. Je hebt twee lagen met een vierkant in je lagen palet en die zie je in beeld als één geheel maar het zijn twee lagen. De laag waar je in werkt is in je lagenpalet anders van kleur als de laag waar je niet in werkt. Als je geen lagenpalet ziet kun je kiezen in menu VENSTER-LAGEN en dan zie je het wel.
   Veel succes bij het maken van de kaart!

   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hoi Jumbojet,

  Gister ben ik toevallig op je site terecht gekomen. Het bevalt me nu al! Ik ben al een poosje aan het oefenen op deze tutorial, maar loop al vast op ; deselecteer, dupliceer de laag en schuif de nieuwe laag naast de originele:

  Dit gaat bij mij niet. Ik zal vast wel iets fout doen, maar ik ben ook nog zo onervaren als wat. Ik blijf echter wel proberen, maar misschien kan je me helpen.

  bedankt alvast

  groetjes van Sonja

  • Hoi Sonja,

   Welkom op de site!

   Wat je vraag betreft het volgende:
   Je hebt het witte vierkant gemaakt, daar heb je een selectie van gemaakt en deze heb je vervolgens kleiner gemaakt en deze kleinere selectie heb je verwijderd.. Nu heb je ëën vierkant met daarin een vierkant gat. Deze laag dupliceer je en de kopie laag (die nu nog niet te zien is omdat deze precies onder de originele staat) schuif je met je verplaatsen gereedschap ( het pijltje bovenaan in je gereedschapsbalk) zodat er nu twee vierkanten met een vierkant gat te zien zijn zoals in het plaatje. Hopelijk lukt het je nu wel. Photoshop is een moeilijk programma maar als je veel geduld hebt en veel uitprobeert is het echt hartstikke leuk!
   Groetjes en succes!
   Jumbojet

 • Bedankt Jubojet
  Voor zover is het gelukt maar vind het nog niet gemakkelijk
  om het te maken,weet nog te weinig van CS4 en ieder onderdeel moet ik zoeken.
  Heb het eerst maar opgeslagen zodat ik er morgen mee verder kan.
  Vind het zo super mooi die tutorials van jou,ik wil dat ook kunnen.
  Fijn weekend
  Groetjes Trudie

  • Hoi Trudie,
   Het is ook heel moeilijk in het begin. Veel oefenen en uitproberen is de enige manier om het onder de knie te krijgen. Als je het door gaat krijgen zie je steeds meer mogelijkheden. Veel succes bij het maken van de tutorial!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hoi Jumbojet

  Heb de frame helemaal klaar en snap echt niks van die kleur die ik moet maken.
  Heb een uitknipmasker gedaan en dan snap ik het niet meer.
  Kun je mij het uit leggen hoe ik het toch moet doen met die kleuren.

  Alvast bedankt
  Groet Trudie

  • Hallo Trudie,
   Als je het verloop gereedschap selecteert (staat op je gereedschapsbalk op dezelfde plaats als het vulemmertje) dan verschijnt er boven in de opties balk eenzelfde symbooltje en daarnaast staat een rechthoek waar je in kunt klikken. Dan krijg je de verloopbewerken. In de tutorial heb ik de posities van de kleurenstops en de kleur aangegeven. De kleur kun je aanpassen door in de vierkantjes aan de onderzijde van de balk te klikken dan krijg je de kleurenkiezer. Aan de bovenkant van de balk staan de dekkingsstops daarmee kun je de dekking van de kleur instellen. In deze tutorial moet je deze een aantal bijmaken. Dat kun je doen door of vlak naast een dekkingsstop te klikken. Je kunt dan de dekking instellen door op de stop te klikken en dan in het vakje dekking het getal te veranderen. In het vakje positie kun je dan de plaats van de stop in procenten aangeven. De plaatsen en de dekking staan allemaal beschreven in de tutorial. Ik hoop dat het zo lukt. Veel Photoshopplezier!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • helemaal super, gaf deze site door aan iemand voor fotoshop en prompt zie ik deze tut…even spread van 61×31 gemaakt met eigen foto’s ipv die rozen, en zag eindelijk de instellingen voor die florals, zoals k ze wilde maar net steeds niet voor elkaar kreeg…heb zelf swirls maar net zo mooi geworden!!

  tnx…

  • Graag gedaan! Veel Photoshopplezier!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Dank je Joke :), fijn dat het bevalt 😀

 • Leuke site heb je gekregen een toppertje !

 • Thanks meis alsb je dat wil doen maak je me reuze blij

  • graag gedaan Joke!

 • Hoi Jumbojet

  Ik durf het haast niet te vragen maar heb een leuk lesje gevonden wat ik dolgraag zou willen maken maar helaas het is engels zou jij dat een keer willen doen.
  http://www.photoshopstar.com/text/suspended-text-effect/

  Gr Joke

 • Mijn moeder is weer helemaal blij! Bedankt Jumbojet, ga zo door!

 • Jumbojet wat een verschrikkelijk mooi lesje weer,echt toppie !

Reageer

Archiief

Categorie