Feb
7
2012

Elfsteden bureaublad

Ik kan er niet omheen de Elfstedenkoorts heeft ook mij te pakken ik heb vandaag dit Elfsteden bureaublad gemaakt om de stemming er alvast een beetje in te brengen. Een musthave nu de kans groot is dat it giet oan. Voor het maken van dit bureaublad heb ik wat foto’s op internet gedownload die ik met behulp van aanpassingslagen, filters, laagmaskers, menu selectie en het rechthoekige selectiekader op elkaar afgestemd heb. Het is niet moeilijk dus uitermate geschikt voor de beginnende Photoshopper.  Je kunt natuurlijk andere foto’s gebruiken als ik gedaan heb er zijn er heel veel te vinden op het internet die prima geschikt zijn. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

Ik heb de volgende foto’s gebruikt voor het maken van het bureaublad:

Friese vlag texture 
Twee schaatsers
Drie schaatsers 
Groep schaatsers
Een schaatser 
Finish foto 
Groep schaatsers 2
Elfsteden kruisje

Open het Friese vlag textuur in Photoshop en dupliceer de laag van het textuur. Ga naar menu FILTER-STRUCTUURMAKER en kies voor CANVAS. Stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld en zet de dekking van de kopielaag op 50%.

Open dan dit oud papier textuur en sleep of kopieer het in je document.

Roteer het textuur met je transformatiegereedschap. (CTRL + T, klik met rechts en kies voor roteren) Zet dan de dekking van het textuur bovenin je lagenpalet op 25% en de laagmodus op vermenigvuldigen.

Open de foto van de drie schaatsers en sleep of kopieer de foto in je document. Neem je rechthoekige selectiekader en selecteer het stuk van de foto waar het om gaat. De drie schaatsers 🙂 Keer de selectie om (CTRL +SHIFT+I) en delete de selectie. Open zo ook de andere foto’s, verklein ze als het nodig is met je transformatiegereedschap en selecteer het gedeelte waar de schaatsers op staan bij de foto’s waar veel ruimte om de foto’s is. Haal het zwarte randje weg bij de groep schaatsers en het randje aan de onderkant bij de andere foto van de groep schaatsers. Van de finish foto heb ik niets afgehaald. Verdeel de foto’s over je canvas en zorg dat de buitenranden van de foto’s gelijk zijn aan de zijkanten, boven en onderkant zodat het er mooi harmonieus uitziet.

Klik op het aanpassingslaag toevoegen icoontje onderaan je lagenpalet en kies voor helderheid/contrast. Sleep de laag boven de laag  van de foto van de drie schaatsers en klik met rechts op de laag. Kies voor uitknipmasker maken zodat de aanpassingen alleen de laag van de drie schaatsers Beïnvloeden. Stel in zoals in het voorbeeld te zien is. Voeg boven de laag van de schaatser ook een aanpassingslaag toe maar kies nu voor niveaus. Maak een uitknipmasker van de laag en stel in zoals in het voorbeeld hieronder te zien is.

Voeg aan alle lagen van de foto’s van de schaatsers de volgende laagstijlen toe:

Open de foto van het elf steden kruisje en haal het kruisje uit de achtergrond op je eigen favoriete manier. Ik doe dat het liefste met behulp van een laagmasker maar doe dat gewoon op je eigen manier. Als je niet weet hoe je een onderwerp uit een achtergrond haalt kijk dan bij deze basis les.

Voeg aan de laag van het kruisje de volgende laagstijlen toe:

Voeg nu een aanpassingslaag toe boven alle andere lagen en kies deze keer voor zwart wit. Vul het laagmasker van de laag met zwart zodat de laag weer gekleurd wordt. Selecteer dan de pixels een van de lagen van de foto’s door op de laagminiatuur te klikken terwijl je de CTRL toets indrukt. Vul de selectie in het laagmasker met wit. Herhaal dit bij alle foto’s ook die van het kruisje.

Ga in de laag van het kruisje staan en selecteer de blauwe pixels van het kruisje in het midden door met je toverstafje op het blauwe midden te klikken. Vul dan de selectie in het laagmasker van de zwart wit laag met zwart zodat je de blauwe kleur weer te zien krijgt.

Voeg dan als laatste een aanpassingslaag toe en kies voor volle kleur. Neem kleur #463c03. Zet de dekking van de laag op 25%. Selecteer een rechthoek die iets kleiner is als je canvas en ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR. Stel de doezelaar in op 50 px en vul dan de selectie in het laagmasker van de laag met zwart.

Dat maakt het plaatje  helemaal af!

Jumbojet

5 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Wat leuk gemaakt ,Ga er aan beginnen.Maar ik weet niet goed of ik nu zo’n foto van de vlag en dat kom ik vaker tegen in welke maat het beste is.
  Bedankt alvast Nelly

  • Hoi Nelly je kunt de vlag aanpassen aan je beeldscherm. Hij is voor een breedbeeld beeldscherm gemaakt iets wat de meeste mensen tegenwoordig gebruiken.
   grtz, JJ

 • Hallo Jumbojet
  Dank je wel voor deze leuke crea.
  Zelf heb ik niks met schaatsen maar deze crea heb ik mtet plezier gemaakt
  en kan er heel veel mensen bij mee maken.
  Groetjes Dicky

 • Geweldige collage, jammer genoeg weten we nu dat het voorlopig is afgeblazen.
  duimen dat er weer een vorstperiode komt.

 • Leuk ! We hopen samen met gans Nederland dat de elfstedentocht nog eens mag doorgaan en duimen hier in Vlaanderen ook voor onze bovenstebeste buren !!

Reageer

Archief

Categorie