Aug
28
2011

Een zelfgemaakte bloempot

Deze prachtige bloem met bloempot maak je helemaal zelf zonder foto’s of andere kant en klare zaken te gebruiken. Ik zag deze les een tijd geleden op de site van PSD tuts en was er meteen helemaal weg van. In deze les ga je met heel wat Photoshop gereedschappen aan de slag. Het is geen vluggertje maar je leert er wel een heleboel van. Je maakt de bloem en de pot helemaal zelf met behulp van selecties, filters, penseel, pen, transformatiegereedschap en laagstijlen. Een echte allround les dus! Hieronder zie je wat ik ervan gebakken heb.

 Open een nieuw document in Photoshop van 450 x 600 px 72 px/inch met een witte achtergrond. Dubbelklik op de achtergrondlaag zodat deze ontgrendeld wordt en voeg een verloopbedekking toe als laagstijl, stel in zoals hieronder te zien is.

Maak een nieuwe laag aan en zet de voorgrondkleur op #5b5b5b. Trek een ovaal met je ovale vorm. Zorg dat je boven in de optiesbalk de optie vullen met pixels aan hebt staan.  Noem de laag boven want dit is de bovenkant van je bloempot. Zet dan de voorgrondkleur op #c6c6c6 en trek een rechthoek in die kleur in een nieuwe laag onder de boven laag. Noem de laag rand. Trek daarna in dezelfde laag nog een ovaal in dezelfde kleur in deze laag zodat de onderkant van de rand een beetje rond is. Maak dan in een laag daaronder de onderkant van de pot. Gebruik daarvoor dezelfde techniek en kleur #5b5b5b, noem deze laag basis.

Maak een nieuwe laag boven de lagen die je tot nu toe hebt en noem de laag kleur. Trek met je rechthoekige selectiekader een rechthoek die de hele pot bedekt. Vul de selectie in de laag kleur laag met wit en geef de laag een verloopbedekking zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

Maak dan een nieuwe laag aan onder de kleur laag en ga dan in de laag kleur staan en toets CTRL + E. Hierdoor worden de lagen samengevoegd en krijgt de kleur laag als inhoud de verloopbedekking. Ga hierna naar menu FILTER-RUIS-RUIS en voeg 8% ruis toe. Schuif de kleurlaag boven de basis laag, dupliceer de laag twee keer en schuif er een boven de rand laag en een boven de boven laag. Zet deze laatste twee even uit.  Klik met rechts op de kleur laag boven de basis laag en kies voor uitknipmasker maken. De kleurlaag bedekt nu de grijze basislaag. Maak van de kleurlagen boven de rand en de boven laag ook uitknipmaskers. Schaal de laag boven de rand laag wat breder en schuif totdat het er ongeveer zo uit ziet als in het voorbeeld. Roteer de kleur laag boven de bovenlaag.

Neem je doordrukken gereedschap en ga daarmee in de kleurlaag van de basis laag langs de onderkant van de rand en de onderkant van de pot. Zodat een schaduw effect ontstaat. Stel het doordrukken gereedschap in op middentonen en zet de belichting op ongeveer 20%.

Selecteer de pixels van de boven laag en maak een nieuwe laag aan bovenaan in je lagenpalet. Noem de laag binnen cirkel. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-SLINKEN en slink de selectie met 5 pixels. Vul in de nieuwe laag de selectie met een kleur naar keuze, het maakt niet uit welke want je gaat deze laag zo meteen bedekken met een kleurlaag, zoals we al eerder bij de andere lagen deden, dus het maakt niet zoveel uit. Ga met het vervagen gereedschap  langs de rand van de binnen cirkel laag zodat het randje wat vager wordt.

Maak een laag aan boven de binnen cirkel en noem deze kleur laag. Selecteer een rechthoek en trek in deze rechthoek een lineair verloop zoals hieronder te zien is. Maak van de laag een uitknipmasker.

Maak een nieuwe laag aan die je randje noemt en zet daarin met kleur #E2B398 met een zacht rond penseel een lijntje langs de rand. Gebruik je vervagen gereedschap om het randje een beetje te vervagen en zet daarna de laagmodus van deze laag op bleken en de dekking op 78%.

Maak onder de laag van het randje en boven de laag van de kleurlaag van de binnen cirkel een nieuwe laag aan en maak een uitknipmasker van de laag. Zet de voorgrondkleur op #0b0501 en teken de aarde in de pot zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Geef de laag 30% RUIS. Hierna geef je uit hetzelfde menu RUIS-MEDIAAN RUIS met 1 pixel. Voeg dan nog een keer RUIS toe, deze keer 25%. Dupliceer de laag en zet de laag modus van de bovenste aarde laag op vermenigvuldigen en gebruik dan je doordrukken en tegenhouden gereedschap op de onderste aarde laag om een wat natuurlijker effect te krijgen op de aarde. Selecteer alle lagen en groepeer de lagen in een groep die je pot noemt.


De pot is af we gaan nu beginnen aan het steeltje van de bloem. Maak hiervoor een nieuwe laag aan boven alle andere lagen en teken daarin met kleur #597147 het steeltje van de bloem. Geef het steeltje met doordrukken en tegenhouden wat meer levendigheid. De structuur van het steeltje maak je als volgt. Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het steeltje en maak met je rechthoekige selectiekader een rechthoekige selectie die je in de nieuwe laag vult met wit. Druk D zodat je kleuren standaard op zwart wit staan en ga naar menu FILTER-RENDERING-VEZELS. Verdraai hierna de laag zodat deze een beetje de vorm van het steeltje krijgt en maak een uitknipmasker van de laag. Zet de laagmodus op bedekken en de dekking op 28%.

Voeg dan aan de laag van het steeltje schuine kant en reliëf als laagstijl toe:

Groepeer de lagen van het steeltje en noem de groep steeltje.

Neem de pen en teken een vorm zoals hieronder in het voorbeeld te zien is. Maak een selectie van het pad dat je getekend hebt en vul de selectie in een nieuwe laag met kleur #B8ACF4. Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het blaadje en maak een uitknipmasker van de laag. Teken in de nieuwe laag met je penseel in kleur #4d4096 wat accenten zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Zet de modus van je penseel boven in de opties balk op verspreiden.

Ga dan naar menu FILTER-VERVAGEN- BEWEGINGSONSCHERPTE en stel in op een hoek van 90 graden en een afstand van 51 px.

Voeg dan 4,8% RUIS toe via menu FILTER-RUIS-RUIS en tot slot vervaag je GAUSSIAANS via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN met 1,2 px. Tenslotte vervorm je de laag van het paarse accent zodat het mooi past bij de vorm van je bloemblaadje.

 Voeg de twee lagen van het blaadje samen en dupliceer de laag. Ga in de bovenste laag staan en toets CTRL + SHIFT + U in zodat de laag ontkleurt. Ga nu naar menu FILTER-STILEER-RELIËF en stel in zoals hieronder te zien is. Zet de laagmodus  van de ontkleurde blaadjes laag op bedekken.

Teken met een zacht dun rond penseeltje in kleur #3e2d9e wat accenten op de onderste laag van de twee blaadjes. Voeg hierna de lagen samen. en dupliceer de laag van het samengevoegde bloemblaadje een aantal keer totdat je voldoende bloemblaadjes voor een bloem hebt. Schik de blaadjes zodat je een bloem krijgt met je transformatie gereedschap (roteren). Voeg de lagen van de blaadjes samen zodat je een laag hebt met een bloem. Zet de voorgrondkleur op #6859bb en werk daarmee wat plekjes weg waarover je niet tevreden bent. Ik heb de witte randjes en de donker paarse randjes er mee bestreken.

Neem je transformatiegereedschap en schuif de bloem op zijn plek en vervorm totdat je zoiets hebt als hieronder in het voorbeeld te zien is. Ga dan naar menu FILTER-UITVLOEIEN en gebruik voorwaarts verdraaien om de blaadjes wat natuurlijker en niet allemaal hetzelfde te laten lijken.

Maak onder de laag van de bloem een nieuwe laag aan en teken daarin een donker accent bij het blaadje rechtsonder zodat het lijkt dat je de achterkant van het bloemblaadje ziet. Gebruik hiervoor kleur #3b2aa0. Breng dan wat accenten aan met doordrukken en tegenhouden op de laag van de bloem.

Selecteer nu de helft van de bloem en toets CTRL + SHIFT + J zodat de helft naar een nieuwe laag geknipt en geplakt wordt. Zorg dat de bovenste helft van de bloem boven de laag van de onderste helft komt in je lagenpalet. Ga in de laag van de bovenste helft staan en bewerk deze met VOORUIT VERDRAAIEN in menu FILTER UITVLOEIEN totdat er een puntje aan zit. Schuif dan de bovenste helft naar beneden totdat hij mooi over de onderste helft valt en het gat in het midden weg is. Neem dan je doordrukken gereedschap en maak het midden van de bloem donker.

Vervorm en roteer je bloem totdat je tevreden bent over hoe hij op het steeltje staat. Teken dan met een rond hard penseeltje van 3 px de steeltjes van de meeldraden in  #f2e6a4. Gum met een zwak afgesteld gummetje (dekking 5%) de onderkanten van de steeltjes weg zodat het lijkt dat ze in de donkere kelk van de bloem verdwijnen. Je kunt als je dat handiger vindt (ik doe dat liever als gummen) in plaats van het gummen een laagmasker toevoegen aan de laag van de steeltjes en in het laagmasker met een zacht zwak afgesteld penseeltje de delen die je wilt weghalen bestrijken met zwart.

Voeg aan de laag van de steeltjes schuine kant en reliëf als laagstijl toe.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de steeltjes en teken daarin de kopjes van de meeldraden met kleur #f8f39f.

Voeg aan de laag van de kopjes de volgende laagstijlen toe.

Groepeer de lagen van de bloem in een groep die je bloem noemt. Zo het is tijd voor het blad 🙂

Hiervoor hebben we eerst een steeltje nodig. Dupliceer de groep van de steel en voeg de groep samen. Roteer en verklein de groep totdat je een mooi steeltje hebt voor je blad. Schuif de laag van het steeltje onder de groep steel en boven de groep pot in je lagenpalet.

Neem voor het blad bij de aangepaste vormen een hart, deze zit standaard in de vormen van Photoshop. Zet boven in de opties balk de modus vullen met pixels aan en zet de voorgrondkleur op #3a5225. Roteer het hart met 180 graden zodat het puntje van het hart naar boven wijst. Dupliceer de laag van het hart en ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS schuif de regelaar van het wit een stuk naar links zodat het hart een stuk lichter van kleur wordt. Gum dan in de lichte laag de nerven van het blad weg zodat door de lichte laag heen de nerven donker te zien zijn van de onderliggende donkere groene laag. Je kunt ook een laagmasker aan de laag toevoegen en daarin met zwart de nerven tekenen. Dat heeft als voordeel dat je heel gemakkelijk foutjes kunt herstellen.

Voeg aan de bovenste (lichtgroene laag) de volgende laagstijl toe:

NB: dit patroon zit standaard in je patronen set van Photoshop

Voeg de beiden bladlagen samen en noem de laag blad. Roteer en schaal totdat het blad mooi aan het steeltje past. Gebruik het FILTER UITVLOEIEN weer om het blad er wat natuurlijker uit te laten zien.

Gebruik doordrukken en tegenhouden om wat extra levendigheid en diepte aan het blaadje te geven. Ik heb de nerven en de bovenkant wat donkerder gemaakt en het midden en een paar bovenrandjes lichtjes opgelicht.  Selecteer dan een stuk van het blad en dupliceer het stukje naar een nieuwe laag. (CTRL +J) Schuif de laag van het stukje onder de laag van het blad en laat het onder het blad uitkomen. Roteer en vervorm totdat je een mooi gekruld effect hebt gekregen. Maak het stukje wat donkerder met je doordrukken gereedschap. Maak boven de laag van het blad een aanpassingslaag aan door onder aan in je lagenpalet te klikken op het icoontje. Kies voor kleurvulling en zet de kleur op wit. Maak een uitknipmasker van de laag zodat alleen het blad wit wordt. Zet daarna de laagmodus van de aanpassingslaag op bedekken en de dekking op 61%.

Maak onder de groep pot een nieuwe laag aan en trek daarin een ovale vorm die net ietsjes groter is dan de onderkant van de pot. Vul de selectie in de nieuwe laag met zwart en vervaag de laag met 2 px Gaussiaans. Zet daarna de dekking van de laag op 81%. Dupliceer de laag van de schaduw en schuif de laag onder de laag van de schaduw. Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-BEWEGINGSONSCHERPTE en vervaag met een hoek van 90 graden en afstand 11 pixels. Daarna vervaag je de laag Gaussiaans met 10 px en zet je de dekking van de laag op 49%. Dupliceer de groep pot en schuif de kopie groep onder de twee schaduw lagen die je zojuist gemaakt hebt. Draai de groep verticaal om met je transformatiegereedschap en schuif de groep zodat hij mooi aansluit op de originele pot.

Zet de dekking van de groep kopie pot op 25%. Dat maakt het plaatje weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

  • Superrrr artikel, er zijn wel enkele puntjes daar had ook wel over verteld mogen worden, voor de rest vind ik ‘m echt top! Gr

  • Dit is pas een uitdaging …. ga dit beslist proberen !!!

  • Wat een knappe uitwerking, is iets voor de lange wintermaanden.

Reageer

Archief

Categorie