Oct
2
2009

Een Euromunt met een foto erop gegraveerd

In deze tutorial wil ik jullie laten zien hoe je een munt met een foto erop gegraveerd kunt maken en als klap op de vuurpijl natuurlijk de mooie fonkelanimatie die ik al eerder heb laten zien in de gouden bling bling Euro tutorial 😉

Dit is het eindresultaat van deze les, de munt is een fantasie versie van de 50 Eurocent munt die we allemaal wel kennen:

OK, aan de slag!

Open een nieuw Photoshop document de grootte hangt af van hoe groot je het zelf wilt hebben. Ik heb 700 x 700 genomen.

Selecteer je ovale vorm en maak een cirkel met wit:

Voeg de volgende laagstijlen toe door op het laagstijl icoontje te klikken in je lagenpalet:

Het verloop is als volgt ingesteld:

Het ziet er nu zo uit:

CTRL + klik op de thumbnail van je vormlaag en maak een nieuwe laag aan. Vul deze nieuwe laag met kleur #E1C060:

Ga naar menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN en maak hem wat kleiner zodat hij mooi binnen de rand past:

Voeg ruis toe aan deze laag via menu FILTER-RUIS-RUIS:

Zet hierna de laag op lineair doordrukken en zet de dekking van de laag op 42% bovenaan in je lagenpalet:

Voor de afbeelding op de munt heb ik deze foto van een knuffelolifant  gegoogeld:

Deze is heel gemakkelijk vrij te maken van de achtergrond omdat er een mooie effen achtergrond achter zit 😉 Een klik met je toverstafjeop de witte achtergrond en een druk op de delete knop is genoeg.

Nadat je het plaatje vrij hebt gemaakt uit zijn achtergrond sleep je het in het document van de munt:

Maak het plaatje op maat door CTRL+T in te toetsen, je activeert hiermee je vrije transformatie gereedschap. Houdt de SHIFT toets ingedrukt terwijl je het plaatje kleiner maakt zodat het mooi in verhouding blijft:

Als je het plaatje op de juiste grootte hebt en op de juiste plaats geschoven hebt dupliceer je de laag van je plaatje 1x en de kopielaag ga je in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN met 2% verkleinen. Dit kun je ingeven in de opties balk:

Ga terwijl je in de kopie laag staat van je plaatje naar menu FILTER:

Stel het reliëf als volgt in:

Doe hetzelfde met de originele laag van de afbeelding. Ga in de bovenste laag van het plaatje staan en druk CTRL +E, hiermee maak je één laag van de twee plaatjeslagen. Hierna dupliceer je de samengevoegde laag en verklein je de kopielaag met 3%  tot 97% met je transformatiegereedschap. Hierna druk je weer op CTRL+E en maak je weer één laag van de twee lagen. Deze laag zet je in je lagenpalet op bedekken:

NB: Het effect kan op sommige foto’s niet zo mooi uitpakken, dan is het beter om maar een keer te verkleinen en samen te voegen. Ook kan het soms beter zijn om de foto eerst in menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-MINDER VERZADIGING te ontkleuren voordat je het filter toepast. Dat is even uitproberen wat het mooiste uitpakt bij de foto of het plaatje wat je gebruikt.

Hierna geef je het plaatje door  op  het laagstijlicoontje van je lagenpalet te klikken een lijn:

Tik met je horizontale typegereedschapin het lettertype Century Schoolbook italic met zwart in grootte 175 pt de cijfers voor de waarde van de munt. Dit lettertype zit standaard in Photoshop:

Dupliceer de laag van de cijfers en verklein de kopielaag met 2% tot 98% met je transformatiegereedschap. Zet allebei de lagen om naar pixels door met rechts in de laag op het lagenpalet te klikken en te kiezen voor  tekst omzetten naar pixels. Ga dan voor allebei de lagen van je cijfers naar menu FILTER-STILEER-RELIËF en stel deze hetzelfde in als bij het plaatje. Toets hierna CTRL + E in om de lagen samen te voegen en zet deze laag op bedekken.
Hierna ga je naar de laag van je plaatje klik je met recht op de laag in het lagenpalet en kies je voor laagstijl kopiëren. Ga dan naar de laag van de cijfers klik weer met rechts en kies voor laagstijl plakken. Het ziet er bij mij nu zo uit:


Voor de tekst onder de cijfers gebruik je weer Century Schoolbook maar deze keer bold grootte 40 pt weer in zwart. Deze tekst behandel je hetzelfde als de cijfers:

Bovenin heb ik grootte 24 gebruikt in bold en deze tekst heb ik in een boogje gezet:

Kies in het menu voor boog:

Deze tekstlaag dupliceer je niet. Zet hem om naar pixels en pas het filter toe en omlijn zoals bij de andere tekstlagen:

Zo de munt is klaar! Nu de achtergrond nog 😉

Voor de achtergrond heb ik een stukje rood velours gegoogeld:

Je kunt de afbeelding gebruiken als je wilt. Open de afbeelding van het velours en sleep hem in je document onder de munt. Het velours is te klein dus je zult het moeten vergroten met je transformatiegereedschap
(CTRL +T):

Trek het helemaal over je canvas heen terwijl je de SHIFT toets ingedrukt houdt.

Hierna maak je boven de laag van het velours een nieuwe laag aan en selecteer je het rechthoekige selectiekader. Trek hiermee een selectie zoals hieronder te zien is:

In menu SELECTEREN kies je voor SELECTIE OMKEREN, vul de selectie met wit:

Ga dan naar de laag van de munt, de cirkel waarmee je begonnen bent en klik met rechts op de laag in het lagenpalet, kies voor laagstijl kopiëren. Hierna ga je naar de laag van de rand die je zojuist hebt gemaakt en klik je met rechts en kies je voor laagstijl plakken. Zet de laagstijl slagschaduw uit door op het oogje voor slagschaduw te klikken:

Als je de fonkelanimatie er niet bij wilt ben je nu klaar en kun je je werk opslaan  😉

Voor de fonkelanimatie heb ik deze star brushes gebruikt. Neem er eentje die je leuk vindt en stel hem in op de grootte die je mooi vindt zodat je een mooi klein fonkeltje kunt maken in kleur #F8E9BB. Maak drie lagen aan en maak in iedere laag één fonkeltje met je sterretjes penseel:

Zet de lagen met de fonkeltjes uit en ga naar het video gedeelte van Photoshop:

Als je een groene balk ziet kun je op het icoontje voor frames klikken rechtsonder aan de balk dan zie je de frames.

Stel de vertraging van het frame op 0,2 sec en de animatie herhalen op altijd. Dupliceer daarna het frame en zet de eerste fonkellaag aan:

Klik terwijl je in het 2e frame staat in het icoontje links naast het icoontje voor het dupliceren van het frame. Hiermee kun je frames tussenvoegen, stel het tussenvoegvenster als volgt in:

Ga in het laatste frame staan (nr 5) dupliceer dit frame, zet fonkellaag nr 1 uit en fonkellaag nr 2 aan en voeg weer 3 frames tussen. Ga weer in het laatste frame staan (nr 9) en herhaal dezelfde acties nog een keer. Dan ga je in het eerste frame staan en je dupliceert dit frame. Schuif frame 1 helemaal naar achter zodat het frame 14 wordt ga in frame 14 staan en voeg weer drie frames tussen, je hebt nu in totaal 17 frames.
Speel je animatie af en geniet van de fonkels op je munt 😉

Sla je animatie op als een gif file:

Dat maakt het toch helemaal af !

Natuurlijk heb ik er ook eentje gemaakt met mijn kleine vriendje:

Aanverwante berichten

Jumbojet

14 Reacties +REACTIE GEVEN

 • hey jj 🙂
  het is gelukt maar ik krijg nu hele sterren te zien en niet een vonkel, maar daar kom ik verder zelf wel uit hoop ik met zelf een dunne ster te maken met gloed buiten ofzo, dat had ik ergens gelezen, als ik er niet uit kom dan kom ik wel weer bij jou terecht, je doet het verder meer dan goed met een uitstekende uitleg, de mensen, en dus ik ook moeten beter lezen en het stapje voor stapje doen, alleen ik wist niet dat photoshop geen animaties kon afspelen en eerst moest opslaan en dat heb ik gedaan en nu werkt hij perfect op die kleine vonkeling na….
  hartstikke bedankt voor je moeite en aandacht voor mij, ben van plan om die moeilijke te proberen die met die lichtkrant, die vind ik helemaal schitterend gedaan, goed werk man!!!!!
  heel veel sucses met tortuals jumbojet…….
  groetjes janus…..

  • Hoi Janus,
   Fijn dat het nu toch gelukt is. Al doende leert men 😀
   Groetjes,
   JJ

   • hoi jj ik heb je weer even nodig hier, sorry daarvoor.
    ik heb het gif bestand opgeslagen zoals in jou tt
    nu wilde ik hem uploaden in mijn hyves maar die zeg nu dat het geen goede gif bestand is terwijl hij in de voorvertonieng die ik heb gedaan of hij het doet op het web wel doet, heb ook geprobeerd om hem vanaf het web op te slaan en dan te uploaden naar mijn hyves, maar die geeft weer aan geen geldig gif bestand, en ik heb bestaande gifjes zat geupload die ik op het web gecopieerd heb en dat ging prima, hoe komt het dat de gifjes van photoshop cs5 extended het niet doet dan!!! ben radeloos…..
    hoop dat je mijn hiermee kunt helpen.
    groetjes janus…..

 • hoi jj
  nou hier ben ik weer hoor, heb van alles geprobeert maar als ik het sterretje aanklik in de brush zie ik alleen het sterretje en niet de bling, heb het gedaan zoals in je tt maar als ik op de rand vand munt klik zie ik alleen het sterretje en niet de bling, bij jou in je tt statt gelijk de bling ook, die krijg ik niet dus krijg ik ook niets te zien wanneer ik het afspeel wanneer ik je tt af heb, het lijkt zo simpel en het zou ook wel simpel zijn, maar je moet het even weten ;(
  groetjes janus…

  • Hoi Janus,
   heb je verschillende lagen aangemaakt? Met sterretjes op verschillende plaatsen? Heb je daarna de frames tussengevoegd zoals aangegeven in de tutorial?
   Als je daarna de animatie maakt zoals omschreven dan gaan de sterretjes lagen om de beurt aan en uit zodat de twinkels ontstaan.
   De animatie kun je na het opslaan afspelen door te dubbelklikken op het bestand dan speelt hij in je internetbrowser af. Photoshop kan wel gif files maken maar niet afspelen.

   Ik hoop dat je zo verder komt.
   Groetjes,
   JJ

 • hoi jumbojet
  ik heb deze gemaakt maar blijf hangen op de sterretjes die vonkelen, hoe krijg ik die vonkel in het sterretje? het sterretje zie ik wel maar geen vonkeling erin, hoe gaat dat in zijn werk?
  jij tutjes zijn verder heel leervol maar ik krijg er niet 1 hetzelfde en zo mooi als de jouwe. maar ben er tevree mee en vind het leuk om te doen, en je leerd er iedere keer weer iets meer van dus ga zo door jumbojet veel sucses verder….

 • Vraag: Ik ben met de les begonnen maar nu loop ik tegen een probleem aan: (CTRL + klik op de thumbnail van je vormlaag en maak een nieuwe laag aan)waar vind ik de vormlaag om daar op de thumbnail te klikken en waar zit die thumbnail?
  Bij voorbaat dank, groetjes Klaas

  • Hoi Klaas,

   In je lagen palet zie je een afbeelding van de laag. Dat heet de laagminiatuur oftewel de laagthumbnail. Je hebt een vorm gemaakt met je ovale vorm en daarom noem ik het een vormlaag. Als je CTRL ingedrukt houdt en met je muis op die afbeelding klikt selecteer je daarmee de pixels van de laag. Een nieuwe laag maak je aan via menu LAAG of je klikt o het nieuwe laag icoontje onder aan in je lagenpalet.
   Succes bij het maken van de tutorial!
   Groetjes,
   JJ

 • Hoi Jumbojet,
  Wat is dat lekker om de lesjes in het Nederlands te maken, dat is een stuk makkelijker.
  Het olifantje kreeg ik niet zo scherp als in jouw voorbeeld, maar ik heb je tips om het plaatje beter te krijgen nog niet uitgeprobeerd. Ik kwam alleen even in de knoop na het downloaden van de sterretjes. Wat moet je dan daarna doen ?
  Maar ik ben er toch uitgekomen hoor.

  Ik hoop dat je hier nog lang mee door gaat want je doet er mij en ik denk vele anderen een groot plezier mee.

  Groetjes André

  • Hoi André,
   Als je de brush hebt gedownload moet je in de map PRGOGRAM FILES- ADOBE-ADOBE PHOTOSHOP CS4(of de versie die jij hebt)-VOORINSTELLINGEN(presets)-PENSELEN(brushes) zetten. Hierna moet je Photoshop opnieuw opstarten en kun je het penseel laden door in je penseel te selecteren en dan in de optie balk op het kleine pijltje achter je penseel te klikken. Er verschijnt dan een venster waarin alle penselen staan die je in de map PENSELEN (brushes) hebt staan. Je kunt dan het penseel kiezen en gebruiken.
   Ik hoop dat je zo weer verder kunt.
   Groetjes en nog veel Photoshopplezier!
   Jumbojet

 • Hoi Joke,

  Ik vond het zo’n leuk idee dat ik er meteen aan begonnen ben.
  Leuk dat je het je bevalt 😉
  Heel veel plezier met Photoshoppen en tot ziens op de site!

  Groetjes,

  Jumbojet

 • Hoi Jumbojet

  Dat heb jij snel gefikst en het lesje is schitterend je hebt me daarmee erg blij gemaakt.
  Alle lesjes zijn trouwens wel zo goed uitgelegd dat ik helemaal zin in Photoshoppen heb gekregen en ga ze dus ook allemaal uitprinten.
  Duizend maal dank voor het lesje van de munt en ik kom vaak kijken naar wat je allemaal erop zet dat is echt toppie !!!

  Gr Joke

Reageer

Archief

Categorie