Oct
14
2009

Collage creatief

Een potje digitaal plakken, knippen en vervormen heeft geleid tot deze collage. Je werkt met filters, het transformatiegereedschap en als klap op de vuurpijl zet je  nog een paar mooie vegen met je penseel op de achtergrond. Dit is wat ik er van gemaakt heb:

OK, aan de slag!

Open een document naar wens, ik heb 1280 x 1024 genomen met een witte achtergrond:

Zoek voor foto’s uit die je in de collage wilt hebben, ik heb er drie in totaal genomen.

Om te zorgen dat het onderwerp van je foto mooi naar voren komt kun je het volgende doen:

Open een van de foto’s:

Vervolgens snij je het gedeelte uit wat je wilt gaan gebruiken in de collage:

Daarna haal je het onderwerp van de foto met de penuit de achtergrond en maak je een selectie van wat uitgesneden is. Weet je niet hoe dat moet, kijk dan even bij deze tutorial.

Daarna toets je CTRL + J in waardoor de selectie naar een nieuwe laag wordt gekopieerd en ga je in de laag onder je uitgesneden foto staan en dan in menu FILTER-VERVAGEN:

Met dit als resultaat:

Verklein de foto tot ongeveer 400 px in de breedte maximaal (menu:AFBEELDING-AFBEELDINGSGROOTTE)  en voeg de lagen van de uitgesneden foto + de vervaagde achtergrond samen door CTRL + E in te toetsen en kopieer deze foto in je collage document door CTRL + A (alles selecteren) en dan CTRL + C ga naar je  collage document en toets CTRL V. Klik in de laag van de foto in je lagenpalet terwijl je in je lagenpalet staat zodat je de foto selecteert. Ga dan naar menu SELECTIE-BEWERKEN-VERGROTEN:

Maak een nieuwe laag aan onder je foto en vul de selectie met kleur #F9F7F1. Voeg de laag van de foto en de kleur laag samen door CTRL + E in te toetsen terwijl je in de bovenste laag staat.

Toets nu CTRL + T in zodat je vrije transformatie gereedschap geactiveerd wordt. Klik boven in de opties balk op dit icoontje zodat je je foto kunt verdraaien en vormen zoals jij het mooi vindt:

Bij mij ziet het er nu zo uit:

Als je tevreden bent met het resultaat geef je een enter om de transformatie toe te passen. Bewerk je andere foto’s ook op deze manier. Bij mij is het nu zo geworden:

Maak een nieuwe laag aan boven je achtergrondlaag  en vul deze laag met kleur #c099af (of een kleur die mooi bij jou foto’s past) maak hierboven nog een nieuwe laag aan en ga naar menu BEWERKEN-VULLEN-PATROON en vul de laag met het patroon GEWEVEN-BREED dit patroon zit standaard in Photoshop:

Zet de modus van de laag op zwak licht bovenaan in je lagenpalet en ga dan naar menu FILTER-RENDERING-WOLKEN terwijl je in de patroonlaag staat. Blijf in de patroonlaag staan en ga dan nog een keer naar menu FILTER maar deze keer ga je naar RUIS:

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Selecteer een hard rond penseel en stel het in op grootte 25 px, ga dan naar menu VENSTER-PENSELEN en stel het als volgt in:

Maak een nieuwe laag onder de foto lagen en ga dan wat met je penseel over je werk, zet de grootte van het penseel tussen 25 en 100 px en maak verschillende lagen met 3 verschillende dekkingen, ik heb kleur #BE7AA0 genomen die is net iets donkerder als de achtergrondkleur die ik gekozen heb. Kies iets wat goed bij jou kleur past. Ik heb de onderste laag op 50% gezet, de middelste laag op 65% en de bovenste laag op 75%:

Bovenstaande bloem heb ik uitgesneden. Kopieer deze boven de fotolagen in je document. Verklein ze  met CTRL + T terwijl je de SHIFT toets indrukt. Geef dan nog een slagschaduw aan een van de bloemen met deze instellingen (ik heb kleur #be96a9 gebruikt):

Kopieer de laagstijl door met rechts op de laag te klikken en te kiezen voor kopiëren. Ga dan naar de lagen van de foto’s en de andere bloem, klik met rechts en kies voor laagstijl plakken. Hierna kun je alle lagen nog wat schikken totdat je tevreden bent met de indeling:

Met een penseel van een decorations brushset heb ik in een nieuwe laag met dezelfde kleur als bij de rondjes een paar vegen gezet, de dekking staat op 100%:

Voeg nog een leuke tekst toe met bijvoorbeeld het font Vivaldi in dezelfde kleur als je penseel zojuist en voeg dan dezelfde slagschaduw toe als bij de foto en bloemenlagen. Voeg ook nog schuine kant en reliëf toe als hieronder in het plaatje aangegeven:

Met dit resultaat:

Voeg tenslotte helemaal bovenaan in je lagenpalet een nieuwe laag toe en vul deze met kleur #EAE7D8, zet de modus van de laag op vermenigvuldigen en de dekking op 69%, dan is de collage helemaal klaar:

Aanverwante berichten

Jumbojet

10 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Ben vandaag met deze collage aan het stoeien maar dat patroon geweven breed zit er bij mij echt niet in waar kan ik die ergens downloaden iemand enig idee?

  • Het geweven breed patroon staat in de standaard PATRONEN set in Photoshop. Het kan zijn dat dit in de loop van de jaren verdwenen is uit de standaard patronen die Photoshop levert maar ik heb het nog niet eerder gehoord van bezoekers.
   Groetjes,
   JJ

 • Amai Jumbojet!
  Wat een mooie, overzichtelijke site!! Een dikke proficiat!!!

  • Dankje Netje! Ik ben er aardig zoet mee geweest de afgelopen tijd 😉

 • Hoi Netje,
  Dankje voor het compliment 😀 Gewoon lekker uitproberen. De kaart met dat fotoframe is echt een leuke om te maken. Gewoon lekker uitproberen 😉 Ik hoor het wel als je nog wat wilt weten!
  Groetjes,
  Jumbojet

 • Hey Jumbojet,
  Bedankt voor je snelle reactie!
  Ikke nog eens hé.Als ik nu die kadertjes overneem zoals jij ze gemaakt hebt in die kaart met de rozen op, ben ik dan goed bezig?
  Ik vind het geweldig dat je de moeite neemt om zo leuke tutorals te plaatsen!
  Ciao!

 • Hey,
  Ik heb een vraag. Ik wil graag een uitnodiging maken voor de communie van mijn dochtertje (is pas in mei hoor, maar vroeg begonnen is nooit verkeerd) die bestaat uit 9 vierkanten (dus 3 rijen van 3 vierkantjes). In de hoeken wil ik tekst zetten en de anderen wil ik foto’s plaatsen.
  Hoe kan ik dit het beste doen? Ben een hopeloze leek en weet niet hoe of wat!
  Bijvoorbeeld: om een kaart te verkrijgen die 13 cm op 13 cm is: hoe groot moet ik mijn “werkblad” dan maken?
  Ik hoop dat je me op weg kan helpen.
  Alvast héél hartelijk bedankt!
  Groetjes,
  Netje

 • Ik denk dat jij ons moet helpen als we ons fotoboek volgend jaar gaan maken 😉

Reageer

Archief

Categorie