Jun
1
2012

Zomerse collage

De zomer is er weer dus de hoogste tijd voor een zomerse collage. Gedurende het maken van deze collage werk je onder andere met paden. Je gebruikt de paden op verschillende manieren. Je zet tekst op een pad maar omlijnt ook de paden en maakt er selecties van. Klinkt ingewikkeld maar je zult zien dat het reuze meevalt. Verder werk je met laagstijlen, vormen, aanpassingslagen en het typ gereedschap. Genoeg om even lekker bezig te zijn. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

Je hebt de volgende spulletjes nodig voor het maken van de collage:

– Oud papier textures
– Bloem
-Splatter patroon
-Journal font 
-Doofy verloop set
-Vlinder

Verder gebruik je 3 zomerse foto’s naar keuze van jezelf. Als je alles gedownload hebt en geïnstalleerd start je Photoshop op en open je een nieuw document in de door jou gewenste grootte met een witte achtergrond. Ik heb 1600 x 900, 72 px/inch genomen. Open van de oud papier textuur nr 18 en sleep of kopieer de foto in je document. Roteer en schaal het textuur met je transformatiegereedschap (menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE of CTRL +T) totdat het mooi past op je canvas.

Zet de voorgrondkleur op wit en neem dan van de aangepaste vorm DOELWIT 2. Deze vorm zit standaard in Photoshop in de vormenset OBJECTEN. Zoom flink uit zodat je veel ruimte hebt en trek dan de vorm over je canvas zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

Zet de laagmodus van de laag van de vorm op zwak licht. Voeg dan de volgende laagstijlen toe aan de laag van de vorm:

 

NB: Gebruik nr2 van de Doofy.com verloop set.

NB: Gebruik kleur #fdb600 voor de lijn.

Voeg een aanpassingslaag toe en kies voor volle kleur. Stel de kleur in op #fa7d2f. Zet de laagmodus van de laag op zwak licht. Groepeer de lagen en noem de groep achtergrond. Het ziet er (als het goed is) nu zo uit:

Open de foto van de bloem en sleep of kopieer de foto in je document. Maak de bloem kleiner met je transformatiegereedschap en schuif de bloem rechtsboven in de hoek. Dupliceer de laag van de bloem en verklein en roteer de bloem en schuif de bloem midden onder in je canvas. Dupliceer de bloem nog een keer en maak hem nog wat kleiner en schuif hem dan naar links in je document.

Voeg aan de lagen van de bloemen een slagschaduw toe die je als volgt instelt:

Zet de voorgrondkleur op wit en zet je penseel op 3 px grootte en hardheid 100%. Zet dan met je pen een pad neer en trek een mooie boog in het midden zoals hieronder te zien is.

Maak een nieuwe laag aan en omlijn in de nieuwe laag het pad met je penseel. Zorg dat druk simuleren uitgevinkt staat. Zet de dekking van de laag van het omlijnde pad op 50%.

Laat het pad aan staan en begin bij een van de eindpunten. Zet nu een paar punten erbij zodat je zoiets krijgt als hieronder te zien is. Maak een nieuwe laag aan en kies nu voor selectie maken.

Vul de selectie in de nieuwe laag met wit. Zet de dekking van de laag op 50%. Schuif de laag van de middelste bloem boven de laag van de lijn en de witte vulling en doe het zelfde met de laag van de linkse bloem. Het ziet er dan zo uit:

Voeg dan aan de laag van de witte vulling een patroonbedekking als laagstijl toe. Gebruik hiervoor het standaard in Photoshop aanwezige tekenpapier patroon van de gekleurde papier set.

Maak op deze manier een tweede set lijn + vulling.

Deze kunnen gewoon boven alle andere lagen komen. Zet de dekking van de laag van de lijn op 35% en de laag van de vulling op 25%.

Voeg dan aan de laag van de vulling een patroonbedekking toe. Gebruik hiervoor een van de patronen uit de splatter set. Stel in zoals hieronder te zien is:

Selecteer de lagen van de vulling, de lijnen en de bloemen en groepeer de lagen in een groep die je bloemen noemt.

Open de eerste foto en sleep of kopieer hem in je document. Roteer en schaal de foto zodat ie een beetje schuin in je document ligt. Open de tweede foto en leg deze boven op de eerste. Schaal en roteer weer en herhaal dit ook bij de derde foto zodat je zoiets hebt als hieronder te zien is.

Voeg aan de lagen van de foto’s de volgende laagstijlen toe:

NB: kleur voor de lijn is #fae7b6

Maak een nieuwe laag aan onder de drie lagen van de foto’s en zet daarin met een zacht rond penseel van 25 px grootte en hardheid 0% een zwart accent. Zet daarna de dekking van de laag op 8%. Herhaal deze stappen in nog twee lagen die je tussen de lagen van de foto’s maakt.

Maak een selectie van alle drie de foto’s met je veelhoeklasso en ga dan in de laag van het papier textuur staan. Kies voor kopiëren en ga in de bovenste foto laag staan. Kies dan plakken en plak de selectie in een nieuwe laag. Zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 33%.

Open de foto van de vlinder en haal de witte achtergrond weg. Sleep of kopieer de vlinder in je document boven de lagen van de foto’s. Schaal en roteer de vlinder totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is.

Voeg aan de laag van de vlinder de volgende laagstijlen toe:

Groepeer de lagen van de foto’s, de vlinder en de schaduwaccenten in een groep die je foto’s noemt.

Trek dan met je ovale vorm een vorm zoals hieronder te zien is. Zet de laag uit en klik dan op het vectormasker in je lagenpalet zodat je alleen het pad ziet.

Neem je typgereedschap en zet de kleur op #cf790b. Selecteer het lettertype  Journal en stel de grootte in op 75 pt. Strijk met je cursor over het pad en tik dan je tekst. De tekst volgt nu automatisch het pad. Je kunt nadat je klaar bent met typen de laag van de tekst roteren of verplaatsen als je dat nodig vindt.

 Zet de laagmodus van de tekstlaag op vermenigvuldigen en voeg dan schuine kant en reliëf toe als laagstijl aan de tekstlaag:

Voeg dan tot slot nog een aanpassingslaag toe en kies weer voor volle kleur. Stel de kleur in op kleur #482404. Zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 65%. Selecteer een rechthoek die een stukje kleiner is dan je canvas. Zet de doezelaar op 50 px en vul dan in het laagmasker van de volle kleur laag  de selectie met zwart.

Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

2 Reacties +REACTIE GEVEN

  • Hallo Jet,

    Wat een prachtige les, ik heb hem met veel plezier gemaakt en op mijn blog erbij gezet.

    groetjes Hennie

  • […] mijn vader verhuisd is heb ik weer tijd gehad om iets te knutselen in Photoshop. Het is een les van Jumbojet. (Klik op afbeelding voor vergroting) Dit bericht werd geplaatst in PS-jaargetijden en […]

Reageer

Archief

Categorie