Feb
11
2010

Wisselen

Een digitale  wissellijst maak je  in een handomdraai met Photoshop. Hiermee wissel je snel en eenvoudig foto’s als je toe bent aan weer eens wat anders. De lijst kun je met behulp van een patroontje van een vrolijke set  een andere look geven. De foto’s kun je supersnel wisselen omdat je gebruik maakt van slimme objecten. Hieronder een paar voorbeelden:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop van 1000 x 500 px en 300 met een witte achtergrond. Selecteer de afgeronde rechthoek van je vormen. Zet de voorgrondkleur op een kleur naar keuze, ik heb grijs genomen. Selecteer in de optie balk vullen met pixels en  straal 10 px. Maak een nieuwe laag aan en trek de vorm in de  nieuwe laag :

Dupliceer de laag twee keer en schuif met je verplaatsen gereedschap een vorm in het midden en een naar rechts. Zorg dat je nog steeds je verplaatsen gereedschap geselecteerd hebt en selecteer alle drie de lagen in je lagen palet, ga dan in de opties balk en klik op  het icoontje “horizontale middelpunten distribueren” zodat de drie vormen precies gelijk verdeeld worden over het gehele document. Je kunt de drie lagen eenvoudig tegelijk selecteren door in de bovenste laag te gaan staan en te klikken. Vervolgens druk je de SHIFT toets in en ga je in de onderste laag staan:

Maak een nieuwe laag aan boven de lagen van je vormen en vul deze met een kleur naar keuze. Ga naar de laag van de linker vorm en klik terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt op de laagthumbnail zodat je de pixels selecteert. Ga dan naar de nieuwe kleur en delete de selectie. Doe dat bij alle vormlagen:

Voor de omlijsting heb ik deze Summer Vol. 2 patronen gebruikt. Als je niet weet hoe je een patroon in Photoshop zet kun je dat hier lezen.

Voeg aan de laag een patroonbedekking toe door op het laagstijl icoontje te klikken en te kiezen voor patroonbedekking:

Kies er eentje die je leuk vindt passen bij je foto’s 🙂

Hierna geef je de laag nog schuine kant en reliëf:

Open een foto en toets CTRL + A, CTRL +C en ga dan naar je document van je lijstje. Maak een nieuwe laag aan boven de vormlaag waar j e de foto wilt hebben en toets dan CTRL +V. Toets dan CTRL +T om je vrije transformatie te activeren en maak de foto op maat:

Maak van de laag van de foto een uitknipmasker door met rechts op de foto laag te klikken en te kiezen voor UITKNIPMASKER MAKEN.  Er komt een pijltje bij de laag te staan, wijzend naar de laag  onder de fotolaag. Schuif met je verplaatsen gereedschap met de foto totdat het gewenste deel van je foto binnen het lijstje komt:

Doe hetzelfde met de andere twee foto’s.

Klik vervolgens weer met rechts op een van de foto lagen en kies voor OMZETTEN IN SLIM OBJECT. Je ziet nu dat er een vierkantje binnen je laagthumbnail komt te staan:

Verander de andere foto lagen ook in slimme objecten. Klik met rechts op een van de fotolagen die je zojuist in een slim object hebt verandert en kies voor INHOUD VERVANGEN.

Je komt nu in je mappen te staan van Windows. Navigeer naar de map waar jij je foto’s hebt staan.

Klik in de map en zoek een foto uit en kies dan voor plaatsen. Je kunt de foto verschuiven en groter of kleiner maken met je transformatiegereedschap.

Doe dat ook met de andere foto’s eenvoudiger wisselen kan haast niet 🙂

Als je het patroon van het lijstje wilt veranderen kies je een ander patroontje uit voor de patroonbedekking.  Je kunt de schaal anders instellen naar smaak. Dat maakt het weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

19 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg. Heb photoshoplessen gevolgd, maar het meeste weeral vergeten. Ondertussen werk ik op een Mac , en photoshop cs6 , die daarbij ook nog in het engels is. Ik kan jouw lessen perfect gebruiken om alles terug op te frissen en veel bij te leren. Bedankt !Carine

 • Prachtige les en ik ga hem zeker maken.Maar hoe moet ik die patronen binnen halen/
  Gr Nelleke

  • Hoi Nelleke,
   Je kunt ze downloaden door op de link te klikken.
   Grtz,
   JJ

 • zeer interessant, bedankt

 • […] op de link om de tutorial wisselen te […]

 • […] This post was mentioned on Twitter by . said: […]

 • bedankt vind het erg leerzaam alleen bij mij gaat het fout nadat ik ze als slim object bewerk ik vervang de foto’s en daarna gebeurt er niets meer, wat doe ik fout?Hij zegt bij mij groeperen in nieuw slim object bij de thumbnail verdwijnt dan ook het pijltje naar beneden zodra het vierkantje er bij komt.
  Groetjes Willem

  • Hoi Willem,

   Kies voor inhoud vervangen ipv bewerken dan zal het denk ik beter gaan.
   Groetjes,

   Jumbojet

 • Hallo Jumbojet

  Bedankt voor dit lesje.
  Ik vind het leuk dat je er patronen hebt bijgevoegd om te downloaden.

  Ik weet nog altijd niet zo goed hoe je patronen moet opslaan.
  Ik heb hiervoor een map Patronen geopend en deze hierin opgeslagen.
  In Photoshop heb ik deze Patronen dan geladen om ze kunnen toe te passen.
  Is dat de juiste werkwijze?

  Groetjes bonobeertjes

  • Hoi BB,
   Dat is helemaal goed hoor 🙂
   groetjes,
   Jumbojet

 • Hoi

  De rest is gelukt maar mijn foto verandert ni zoals bij jou voor een beginneling als ik,
  weet ik ni wat er is fout gegaan.

  Groetjes.

  • Hoi Sicie,
   Kun je me vertellen wat er mis ging?
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hi,
  Ga hier vanmiddag aan beginnen. ben benieuwd!!
  Moest voor school een 3d foto maken,op een andere manier dan deze..
  Ik ga het proberen en als het me lukt neem ik m ook mee naar school.
  Bedankt!

  • 🙂 graag gedaan!

 • hoi,

  Ik probeer deze mooie werkje na te maken maar ik zit al vast als ik een foto wil over brengen , op mijn miniatuur zie ik mijn foto staan maar op mijn werk zie ik alleen het grijze kader en zie mijn foto ni, kan jij zeggen wat ik hier fout doe.
  Groetjes

  • Hoi Sidie,
   Heb je de laag van de foto wel boven de laag van het grijze vlak? Als dat niet het geval is dan moet je de foto in je lagenpalet naar boven slepen.
   groetjes,
   Jumbojet

 • hoi ,

  ik vind jou lesjes helemaal toppie
  bedankt

  groetjes

 • Deze lijkt me een leuke uitdaging … ga ze beslist eens maken …

Reageer

Archief

Categorie