Dec
9
2012

Winters transparant tekst effect

Het einde van het  jaar is in zicht dus de hoogste tijd om weer aan de slag te gaan met de kerst en nieuwjaarskaarten. Dit winterse tekst effect zal het zeker goed doen op je kaartje. Ga er dus even lekker voor zitten en maak er wat leuks van. Je werkt in deze les met laagstijlen maar ook met het selectie gereedschap, de pen, laagmaskers en je penseel. Een leuke allround oefening dus.

Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

 

Voor het maken van deze les heb ik de volgende spullen gebruikt:

-Kerstboompjes
-Sneeuwvlokken brush
-Webtreats icy blue patroon
-Winterlandschap
-IJspegels brush
-Sparklies brush

Begin met het maken van de tekst. Typ hiervoor met het lettertype Cooper Std in grootte 500 pt je tekst in een document in de gewenste grootte. Ik heb 1600 x 900 px genomen, 72 px/inch. Ik heb als kleur zwart genomen maar heb de vulling op 0% gezet. Als je dat doet zie je niets meer van je tekst maar na het aanbrengen van de laagstijlen zie je wel het effect van de laagstijlen. En dat is wat we willen want we willen een transparante tekst maken. Ik heb de pixels even geselecteerd zodat je ziet wat ik bedoel.

Voeg de volgende laagstijlen toe aan de tekst:


Je stelt het verloop in op voorgrondkleur naar transparant en vervolgens zet je een extra dekkingstop in het midden. Hierna schuif je het middelpunt een stuk naar links zodat je een heel klein beetje zwart hebt en veel transparant.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de tekst en vul de laag met wit.

Geef de laag een patroonbedekking als laagstijl en gebruik daarvoor het webtreats icy blue pattroon.

Open de foto van het winterlandschap en neem je pen. Snij een stuk van het sneeuwlandschap uit en kopieer het stuk in je document. Schaal het op maat zodat het mooi over je tekst past.

Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag met 5 pixels. Selecteer de pixels van de tekstlaag en klik dan terwijl je in de laag van de sneeuw staat op laagmasker toevoegen onder aan in je lagenpalet.

Voeg aan de laag van de sneeuw een kleurbedekking toe als laagstijl:

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de tekst en trek met je rechthoekige selectiekader een rechthoek zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Vul de selectie in de nieuwe laag met wit. Trek een nieuwe selectie over de rand van het witte vlak en vervaag de selectie met 5 px Gaussiaans.

Zet de dekking van de witte laag op 50%.

Neem een paar verschillende kerstboompjes en plaats ze hier en daar op de sneeuwlaag. Je kunt ze ook onder de sneeuwlaag plaatsen zodat ze er bovenuit piepen. Kijk maar wat je leuk vindt.

Neem een zwart penseeltje en voeg onder de lagen van de boompjes wat schaduw toe. Doe dat in een aparte laag en vervaag hierna de laag met 5 px Gaussiaans. Zet de dekking van de laag op ongeveer 42%.

Maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen en zet daar met een van de snow brushes wat afdrukken in. Selecteer de pixels van de tekstlaag en klik op het laagmasker toevoegen icoontje zodat de sneeuw alleen in de tekst zichtbaar is.

Voeg boven de laag van de sneeuw foto een aanpassingslaag toe. Kies voor niveaus.Maak een uitknipmasker van de laag. Schuif met de regelaars totdat het grijs wat lichter wordt. Zet de dekking van de aanpassingslaag op 73%.

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de tekst en trek een ovale selectie onder de cijfers. Vul de selectie met zwart en vervaag de selectie 2x met 5 px Gaussiaans. Roteer de selectie zoals te zien is in het voorbeeld. Maak nog een nieuwe laag aan en zet met een zacht rond zwart penseel accenten onder de cijfers. Vervaag met 5 px Gaussiaans.

Zet de dekking van de laag van de accenten op 65% en de dekking van de zwarte ovaal op 15%.

Voeg onder de tekstlaag een aanpassingslaag toe. Neem deze keer een zwart/wit laag. Zet de dekking van de laag op 49%.

Groepeer de lagen van de tekst, boompjes en de sneeuwlaag foto. Dupliceer de groep en voeg de kopie groep samen. Sleep de laag onder de groep van de tekst. Noem de laag reflectie. Maak nu van ieder cijfer uit de reflectie laag een aparte laag en draai ieder cijfer verticaal om en plaats het onder het bijbehorende cijfer. Voeg daarna de lagen weer samen en noem de laag weer reflectie. Voeg een laagmasker toe aan de laag en haal daarin het onderste gedeelte van de reflectie weg. Zet de dekking van de laag op 49%.

Neem dan nog 2 van de kerstbomen en schuif ze in de linker en rechter onder hoek van je document. Schaal op de gewenste grootte met je transformatie gereedschap.

Vervaag de lagen van de kerstbomen in de hoeken onder met 2 px Gaussiaans.

Neem dan een paar van de ijspegels brushes en zet daarmee in de bovenrand van je document met wit wat afdrukken.

Maak dan een selectie met je ovale selectie kader. Doezel de selectie via menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR met 25 px.

Vul de selectie in een nieuwe laag boven alle andere lagen met wit. Zet de dekking van de laag op 25% en de laagmodus op zwak licht. 

Zet dan tot slot nog een paar afdrukken met een sparklies brush in wit op de cijfers. En klaar is je winterse transparante tekst effect!

Aanverwante berichten

Jumbojet

37 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Dag JJ

  In de eerste plaats dank voor de vele mooie kaartjes die u uit uw mouw schudt …

  M’n vraagje is: bij de laagstijlen van de tekst 2013 (ik maak er natuurlijk van 2014) staat bij de tweede keer Schuine kant en reliëf: Contour, Elementen en Bereik. Hoe kom ik daar?

  Groetjes en dank voor uw aandacht

  Niesje

  • Dank voor je complimentje. Als je in het betreffende laagstijl venster kijkt zie je contour staan. Als je daar op klikt kom je bij contour.
   Grtz,
   JJ

   • Dankuwel!!

    De bekende fout: contour aangevinkt in plaats van de tekst …

 • Beste
  Eerst en vooral een prachtig werkje . Maar ik heb een probleem dit snap ik niet zo goed en vooral hoe je van ieder cijfer een aparte laag moet maken om ieder cijfer verticaal om te draaien

  Groepeer de lagen van de tekst, boompjes en de sneeuwlaag foto. Dupliceer de groep en voeg de kopie groep samen. Sleep de laag onder de groep van de tekst. Noem de laag reflectie. Maak nu van ieder cijfer uit de reflectie laag een aparte laag en draai ieder cijfer verticaal om en plaats het onder het bijbehorende cijfer. Voeg daarna de lagen weer samen en noem de laag weer reflectie. Voeg een laagmasker toe aan de laag en haal daarin het onderste gedeelte van de reflectie weg. Zet de dekking van de laag op 49%. Graag had ik wat extra uitleg . Dank bij voorbaat .

  Groetjes Lena

  • Hoi Lena,
   Je krijgt de cijfers anders niet mooi onder de andere cijfers vandaar dat je ze een voor een op hun plek moet schuiven.
   Grtz,
   JJ

   • Beste

    Maar mijn vraag is hoe je dat dan de cijfers een aparte laag geven zodat je ze mooi op hun plek kunt schuiven dat snap ik niet .
    Dank bij voorbaat .

    Groetjes Lena

    • ok,
     je kunt dat doen door een cijfer te selecteren en dan via menu laag dupliceren knippen een nieuwe laag te maken met daarin een cijfer en zo doe je dat bij ieder cijfer

     • Beste

      Bedankt ik zal het zo eens proberen

      Groetjes Lena

 • Hallo Jumbojet
  Ik ben begonnen met deze les maar kan het ice blue patroon niet downloaden de rest lukt wel. Kun jij mij helpen. b.v.d. Mien

  • Hoi,
   Er staat een tweede link omdat er problemen zijn bij de site van Webtreats. Als je op het blauwe woordje “hier”klikt komt je bij Deviant Art en daar kun je het patroon ook downloaden.
   grtz,
   JJ

   • Bedankt het is gelukt. Mien

 • Hello,
  Wil mij niet lukken om die bruches van ijspegels,sneeuwvlokken,sparklies te downloaden
  de meeste van de site brobeer ik te ,maar deze lukt niet
  Alvast bedankt

  • Hoi diwnload werkt goed… Gewoon op download file bij de groene pijl klikken en dan bij je diwnloads kijken.
   Grtz, JJ

  • dikke merciekes

 • Beste,

  Dat echte glossy effect op de onderkant en de letters is bij mij veel minder.
  Waar zit de fout.
  Het is wel een mooi oefening om te maken.
  Trouwens u site is echt wel keitof.

  groetjes Ann

  • Moeilijk te zeggen zonder je werk te zien maar misschien kun je die gedeelten een klein beetje (1 px) gaussiaans vervagen.

   • Beste,

    Het is me gelukt. En is mooi geworden heb er ook nog een animated gif bijgemplaatst voor de interactieve oefeningen niet te vergeten.
    En nu wachten op je volgende creatie mijn inspiratie is een beetje zoek.

 • Kan sneeuwvlokken bruch niet downloaden
  ijspegels brush en Sparklies brush

  Jammer want het is zo mooi

  misschien op een andere manier.

  • Hoi, heb nog een keer gekeken maar de brush kun je gewoon downloaden . Is een zip file.
   Grtz, JJ

 • Weer een hele mooie Jumbojetje !!! …. maar helaas ook ik slaag er niet in Ice blue patroon te downloaden :(((
  Grtjs, Chris

  • Hoi chris, er staat nog een link in waar je het patroon kunt downloaden via dropbix.
   Grtz,
   JJ

   • Oeps ! Niet gezien !!! Maar nu is het dus wel gelukt … BEDANKT !!!

 • het spijt me maar die link naar het webtreats ice blue patroon werkt niet, kan U me dat patroon bezorgen svp? of even uitleggen hoe het wel kan

 • Het patroon downloaden lukt niet, spijtig. Is er een andere oplossing of een ander patroon dat je kan gebruiken.
  Groetjes

  • je krijgt het per e mail toegezonden

   • Beste,

    Wat moet er gebeuren als je de aanpassinslaag zwart/wit toepast.
    Egens klopt er bij mij iets niet krijg niet dat glazig effect.
    Die aanpassingslaag is dan in feite boven de schaduw ovaal onder de tekst.
    Grtjs Ann

    • Hoi,
     de zwart wit aanpassingslaag zorgt dus dat er minder kleur in je achtergrond komt. Deze wordt van azuur blauw grijsblauw.

 • Hoi JJ,

  Ook bij mij werkt de link naar het Webtreats icy blue patroon niet.
  Zou jij die naar mij willen sturen?
  Alvast bedankt !!
  grtz, Brigitte

 • Hey hey,

  Had vandaag al gelijk begonnen maar zit vast met het patroon te downloaden link werk helaas niet zoals reeds vermeld is hierboven.
  Snik dan maar even wachten.

  Groetjes Ann

  • Het patroon is onderweg naar je. Ik hoop dat Webtreats de boel gauw fixt.

   • Beste,

    De foto van het landschap heeft u daar het beter kwaliteit van zou ik heel misschien deze mogen gebruiken. ik dank u bij voorbaat.

    Ann

    • Hoi Ann,
     gewoon registreren bij de foto site waarnaar ik verwijs dan kun je de foto downloaden.
     grtz,
     JJ

 • het spijt me maar die link naar het webtreats ice blue patroon werkt niet, kan U me dat patroon bezorgen svp?
  gelukwensen met je prachtige werk hier !!!!!
  Tonio

  • Hoi Toinio,
   Het is een fout bij webtreats. Patroon is onderweg. Ik zal even bij hun reageren.

   • Hartelijk dank !!

Reageer

Archief

Categorie