Apr
20
2012

Waterverf typografisch portret

Dit is echt een effect voor de quick and easy Photoshoppers. Je maakt met een paar simpele stappen een superleuk waterverf typografisch portret van een foto naar keuze. Ik heb hiervoor een mooie foto van mijn kleindochter gebruikt maar je kunt het op iedere portret foto die je maar wilt toepassen. Je werkt in deze les met je penseel, het typgereedschap, het menu AFBEELDING, laagmaskers en aanpassingslagen. Ook maak je zelf een penseel dat klinkt als heel wat maar in de praktijk valt het reuze mee dus wat let je… ga er even lekker voor zitten en tover een portret foto om in een klein kunstwerk.  Deze les is een bewerking van de les die ik op de site van Wegraphics heb gezien. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

 

Je hebt de volgende spulletjes nodig om deze oefening te maken:

Een portret foto uit je eigen voorraad

-Watercolor brushset

-Watercolor splatters brushset

-Grunge paper texture nr 9 van Fudgegraphics

-Lettertype Mutlu

-ES pink splash gradient

Als je alles hebt gedownload en geïnstalleerd open je je foto in Photoshop. Dubbelklik op de achtergrondlaag om deze te ontgrendelen en maak een nieuwe laag aan onder de laag van de foto. Vul de nieuwe laag met wit. Om het effect goed tot zijn recht te laten komen gaan we een heel contrastrijk plaatje van de foto maken. Ga hiervoor eerst naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-MINDER VERZADIGING zodat je een zwart wit foto hebt. Hierna ga je in hetzelfde menu naar NIVEAUS en schuif je totdat je flink wat contrast hebt bereikt. Hoeveel je moet schuiven ligt natuurlijk aan de foto die je gebruikt. Hieronder zie je mijn instellingen.

Verklein je foto tot een wat handzamer formaat. Bijvoorbeeld naar  700 x700 px als je een vierkante foto hebt en 1000 x 700 px als je een rechthoekige foto gebruikt.
We gaan nu het penseel maken. Hiervoor open je een nieuw document in Photoshop wat de grootte heeft van je eigen document in het voorbeel hieronder is dat (700 x 700 px met een witte achtergrond. Activeer je typegereedschap. Druk de shift toets in en trek dan met je cursor een tekstvak Tik dan met zwart tekst naar keuze in je document met het gedownloade lettertype in grootte 35 pt. Ik heb gewoon maar wat tekst ergens geknipt en geplakt. Het maakt niet uit voor het effect wat je tikt.
Ga nu naar menu BEWERKEN-VOORINSTELLING PENSEEL DEFINIEREN en geef je penseel een naam. Ik heb het mijne sierlijke tekst genoemd. Je kunt hierna het tekstdocument sluiten. Je hoeft het niet te bewaren. Pas de grootte van het document aan aan de maat van je foto.
Voeg nu een laagmasker toe aan de laag van je portret foto en vul het laagmasker met zwart. Je ziet nu helemaal niets meer van je foto. Zet de voorgrondkleur op wit en neem je penseel. Kies het zojuist gemaakte sierlijke tekst penseel en zet daarmee afdrukken in het laagmasker. Probeer verschillende dekkingen van het penseel uit. Experimenteer daar wat mee naar eigen inzicht.
Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de foto en zet daarmee in zwart afdrukken met de waterverf brushsets. Gebruik verschillende penselen maar overdrijf niet want overdaad schaadt 🙂 Experimenteer weer met verschillende dekkingen van je penseel. Zet eventueel de dekking van de laag wat lager. Bij mij ziet het er nu zo uit:
Open nu het grunge paper texture en sleep of kopieer het in je document. Maak het passend op je canvas met het transformatiegereedschap roteer het texture als dat nodig is voor je foto. Sleep het onder de laag van de foto. Zet de dekking van de laag van het texture op 50%.
Maak tot slot een aanpassingslaag aan (klik op het icoontje onderaan je lagenpalet) en kies voor verloopvulling. Neem een verloop van de ES pink splash set of neem er eentje naar eigen voorkeur. Stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.
Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

1 Reactie +REACTIE GEVEN

  • Dit vind ik echt heel erg leuk!
    Volgende week wat meer tijd, dus dan ga ik hiermee aan de slag.
    Dankjewel weer!

Reageer

Archiief

Categorie