Aug
18
2012

Waterverf effect, spelen met filters

Met Photoshop kun je op een eenvoudige manier hele leuke effecten maken op je foto’s. In deze tutorial laat ik je er eentje zien die ik zag op de site van Photoshop essentials. Supersnel en eenvoudig pas je hier wat filters toe en werk je in verschillende lagen. Simpel maar doeltreffend maak je van een foto een waterverf schilderij. Leuk voor een landschap maar ook voor andere foto’s. En het zet je aan om eens wat te gaan experimenteren met de filters en laagmodi. Je zult versteld staan van de effecten die je op deze manier ontdekt. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

Ik heb deze landschapsfoto gebruikt voor de tutorial. Open de foto in Photoshop en toets 3 x CTRL + J. Je krijgt nu drie kopielagen van de foto in je lagenpalet zodat je in totaal vier lagen hebt in je lagenpalet met de zelfde foto. Zet dan de twee bovenste lagen uit door op het oogje te klikken.

Ga in de tweede laag staan (de strook achter het laagminiatuur wordt dan blauw). Ga naar menu FILTER-ARTISTIEK en kies dan voor KNIPSEL. Stel het filter in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld:

Zet dan de laagmodus van de lachtergrond kopie laag op lichtsterkte bovenin het lagenpalet.

 Zet dan de laag achtergrond kopie 2 aan en ga weer naar menu FILTER-ARTISTIEK en kies deze keer voor DROOG PENSEEL. Stel in zoals hieronder in het voorbeeld te zien is.

Zet de laagmodus van deze laag op bleken.

Ga dan in de bovenste laag staan en zet de laag aan. Ga naar menu FILTER-RUIS en kies voor MEDIAAN. Stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld. Zet dan de laagmodus van de laag op zwak licht.

En klaar is je waterverf effect. Hieronder zie je nog even hoe de foto eruit zag toen je begon en daaronder het eindresultaat.

Sla je werk op als jpg bestand onder een nieuwe naam zodat het origineel nog blijft bestaan. Experimenteer met filters en foto’s! Wellicht ontdek je nog veel meer leuke effecten.

Aanverwante berichten

Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie