May
14
2013

Wat is geweest, retro collage

Weer eens lekker terug in de tijd met deze retro collage In deze les werk je met kanalen, de toverstaf, lagen, aanpassingslagen,laagstijlen, het penseel,vervagen,  laagmasker en natuurlijk met het transformatiegereedschap. Een heleboel verschillende Photoshop gereedschappen,  een les waar je lekker je tanden in kan zetten. Het eindresultaat zie je hieronder.

wat is geweest

Voor deze collage heb ik de volgende materialen gebruikt:

– Oude man
-Oude telefoon
-Koffiemolen
-Transistor radio
-Old paper texture
-Woorden 2
-old wallpaper texture

Open een nieuw document in Photoshop van 1000 x 1250 px, 72 px/inch met een witte achtergrond.

Open dan de foto van de oude man met de hoed. Omdat ik het haar van de wenkbrauwen er graag bij wil hebben ga ik de foto met behulp van kanalen uit de achtergrond halen. Dat is gemakkelijker dan alle details zoals de pluisjes en de haren vrijmaken op een andere manier.

Klik op het kanalen tabblad en selecteer het blauwe kanaal. Sleep het kanaal naar beneden naar het nieuw kanaal icoontje. Blijf in het blauw kopie kanaal staan en gaa naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS. Schuif met de regelaars totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is.

wat 1

Blijf in het kanaal staan en ga naar menu AFBEELDING-BEREKENEN

wat 2

Ga nu in menu AFBEELDING-AANPASSINGEN naar CURVEN

wat 3

Schilder in het kanaal met zwart over de man totdat hij helemaal zwart is.wat 4

Ga nu nogmaals naar menu AFBEELDING-BEREKENEN en stel in zoals hieronder te zien is. Vervolgens ga je nog een keer naar AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS en schuif je zoals te zien is in het voorbeeld.

wat 5

Nu maak je alles rondom de man wit door in het kanaal met een wit penseel erover te schilderen. Bij de schouder en de onderkant langs het lichaam haal je op de gok wat weg. Dit kun je later nog nauwkeuriger doen.

wat 6

Toets nu CTRL + I en selecteer daarna de pixels van het masker door op het masker thumbnail te klikken terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt.

wat 7

Ga naar het lagen palet en dubbelklik op de achtergrondlaag zodat deze ontgrendelt. Klik op het laagmasker toevoegen icoontje onderaan je lagenpalet. Het mooie van deze manier is dat je nu de haren van de wenkbrauwen en de pluisjes van de trui ook hebt vrijgemaakt uit de achtergrond. Omdat je nu een laagmasker hebt kun je gemakkelijk bij de schouder de restanten van de achtergrond met je penseel wegnemen. Aan de onderkant laten we het restant zitten want dat gaan we straks niet zien in de collage.

wat 8

wat 9

Als je de schouder klaar hebt. Ga je naar menu LAAG en kies je voor DUPLICEREN.  Selecteer je doeldocument dat is bij mij naamloos 1 want ik heb het document nog geen naam gegeven. Noem de laag oude man.

Je kunt de foto van de oude man nu sluiten, die heb je niet meer nodig. Schaal de laag van de oude man flink kleiner en schuif de laag rechtsonder in de hoek.

wat 10

Sla nu het naamloze document op. Ik heb het de naam wat is geweest gegeven.

Open de foto van de oude telefoon en klik met je toverstafje op de witte achtergrond. Hou de SHIFT toets ingedrukt en selecteer dan de stukjes van de achtergrond die nog niet geselecteerd zijn zodat deze bij de selectie komen. Ga naar menu SELECTEREN en keer de selectie om. Ga dan naar menu SELECTEREN-BEWERKEN en stel de doezelaar in op 1 pixel. Toets CTRL + J zodat de selectie naar een nieuwe laag gekopieerd wordt. Ga naar menu LAAG en dupliceer dan de laag van de uitgesneden  oude telefoon in je document. Schaal de telefoon een stuk kleiner en schuif hem op zijn plek zoals hieronder in het voorbeeld te zien is.


wat 11

Haal op dezelfde manier de radio en de koffiemolen uit de achtergrond en dupliceer ze ook in het document.  Bij de koffiemolen haal je de witte achtergrond weg en laat je het grijs aan de onderkant voor wat het is want daar zie je niets van in je document. Roteer en verdeel de voorwerpen totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is.

wat 12

Ga in de witte achtergrondlaag staan. Open dan het old paper texture en dupliceer het texture in je document. Schaal het totdat het mooi op je canvas past.

wat 13a

Open de foto van de woorden en selcteer een aantal van de woorden. Toets CTRL =J zodat ze in in een nieuwe laag gedupliceerd worden. Zet de originele laag uit zodat je alleen de woorden over hebt.

wat 14

Ga naar menu SELECTEREN en kies voor KLEURBEREIK. Strijk met het pipet over een stukje van het groen rondom een van de woorden en delete de selectie.  De restjes halen we straks weg die laat je voor nu maar even zitten.

wat 15

Selecteer de woorden een voor een en dupliceer ze naar je document. Zorg dat de woorden onder de lagen van de voorwerpen en de oude man komen maar boven de oud papier laag.

wat 16

Als je tevreden bent over hoe de woorden over je document verspreid zijn selecteer je alle lagen van de woorden en voeg je de lagen samen. Noem de samengevoegde laag woorden. Voeg een laagmasker toe aan de laag en haal daarin de resten groen weg die storend zijn.

wat 17

Voeg boven de laag van de woorden een aanpassingslaag toe en kies voor helderheid/contrast. Maak een uitknipmasker van de laag door met rechts op de laag te klikken en te kiezen voor uitknipmasker maken.

wat 18

Voeg ook nog  een volle kleur #ece5d1 laag aanpassingslaag toe. Maak ook van de volle kleur laag een uitknipmaskers want  alleen de laag van de woorden mag beïnvloed worden. Zet de laagmodus van de volle kleur aanpassingslaag op kleur.

Voeg aan de laag van de woorden een slagschaduw als laagstijl toe:

wat 19

Ga in de laag van de woorden staan en klik met rechts op de laag. Kies voor laagstijl kopiëren. Plak de laagstijl op alle voorwerpen.

Voeg een laagmasker toe aan de laag van de telefoon en haal daarin het bruine randje aan de rechterkant weg.

wat 20

Open het old wallpaper texture en dupliceer het in je document boven de laag van het oud papier. Maak het passend voor je canvas en zet de laagmodus op kleur doordrukken.

wat 21

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de oude man en noem de laag schaduw. Zet met een zacht zwart penseel een accent bij de schouder. Zet de dekking van de laag op 6%.

wat 22

Ga in de  laag van de oude man staan en klik met rechts op het laagmasker. Kies voor laagmasker toepassen. Ga nu in de laag van de oude man langs de rand van het gezicht(niet de wenkbrauwen) , de hoed en het oor met het vervagen gereedschap zodat de randen wat zachter worden.

wat 23

Maak twee nieuwe lagen aan boven alle andere lagen. Noem de onderste van de twee licht en de bovenste donker. Ga in de licht laag staan. Maak een ovale selectie en doezel de selectie met 25 px. Vul de selectie in de laag licht met wit. Keer de selectie om en vul de selectie in de laag donker met zwart.

wat 25

Zet de laagmodus van de licht laag op zwak licht en de dekking op zwak licht en de dekking op 10%. Zet de laagmodus van de donker laag op vermenigvuldigen en de dekking op 6%.

Dat maakt het plaatje helemaal af!

wat is geweest

Aanverwante berichten

Jumbojet

1 Reactie +REACTIE GEVEN

  • Ik geniet van je tutorials. Lekker educatief. Deze presentatie is voor mij overzichtelijker dan de video’s. Complimenten voor je hele oeuvre.

Reageer

Archief

Categorie