Nov
19
2009

Typografisch portret

In Photoshop kun je met behulp van onder andere je de pen en je typ gereedschap en natuurlijk wat laagstijlen een hele mooie typografische poster maken van een foto. Ik zal in deze tutorial een manier laten zien hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.  Hieronder het eindresultaat van mijn geknutsel:

OK, aan de slag!

Open de foto die je wilt gaan gebruiken, het beste kun je een portret foto gebruiken, ik heb deze gebruikt:

Het contrast komt het beste uit als je een goed contrast hebt met een lichte achtergrond. Dupliceer je achtergrondlaag (menu LAAG- LAAG DUPLICEREN) Met de penhaal je het gedeelte weg rondom het onderwerp van je foto. Weet je niet hoe dat gaat volg dan deze basis tutorial.

Maak dan een nieuwe laag aan onder je uitgesneden laag en vul deze met wit:

Snijdt je afbeelding bij als je dat nodig vindt:

Het is belangrijk dat de foto een scherp contrast heeft, stel dat bij in menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-HELDERHEID/CONTRAST:

Het is bij iedere foto weer anders dus de hoeveelheid moet je zelf even bepalen. Ik heb bovenstaande instelling genomen. Toets terwijl je in de laag van de foto staat CTRL + E zodat je achtergrond en de foto één laag worden. Toets nog een keer CTRL +E zodat de achtergrondlaag je foto met de witte achtergrond  is geworden:

Ga nu naar menu SELECTEREN-KLEURBEREIK en kies voor schaduwen. Stel in zoals hieronder in het voorbeeld en klik OK:

Toets CTRL +J in zodat de selectie naar een nieuwe laag wordt gekopieerd:

Ga weer in je achtergondlaag staan en ga weer naar hetzelfde menu als zojuist. Deze keer stel je het venster zo in:

Noem laag 1 schaduw en laag 2 middentonen. Met de achtergrondlaag uit ziet het er bij mij nu zo uit:

Ga in de schaduwlaag staan selecteer de pixels in de laag en dan naar menu BEWERKEN-VULLEN:

Ga dan naar de middentonen selecteer de pixels van de laag en vul deze als volgt:

Je hebt nu als het goed is een portret dat er ongeveer zo uitziet:

Klik in de schaduwlaag en toets dan CTRL +E zodat de schaduwlaag en de middentoon laag samengevoegd worden, hernoem de laag zwart/grijs. Zet de achtergrondlaag aan:

Maak een nieuw document aan en toets D zodat je kleuren op standaard zwart/wit staan.  Selecteer je typ gereedschap en tik een woord in een lettertype naar keuze en zet de laag van je tekst om in pixels (rechtsklikken op je tekstlaag  en kiezen in het menu) nu kun je de tekst nog wat bewerken als je dat wilt Dit kun je het beste doen met de mogelijkheden binnen het menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE, probeer maar eens wat uit 😉

Snijdt het document bij op maat en zet de witte achtergrond uit.

Dan kies je voor menu BEWERKEN als volgt en geef je het penseel een naam:

Maak op deze manier een aantal verschillende penselen:

Maak een nieuwe laag aan en zorg dat de voorgrondkleur zwart is:

Selecteer een van je nieuwe penselen stel de grootte in door te schuiven met het schuifje van de hoofd diameter en stel in het penselenpalet (f5) in hoe je de hoek wilt hebben en hoe groot je de tussenruimte wilt hebben.

Doe dat ook met je andere penselen en probeer uit hoe het eruit ziet. Ga lekker in je nieuwe laag met je nieuwe zelfgemaakte en zelf ingestelde penselen aan het werk. leef je uit 😉 zorg ervoor dat je alle zwarte en grijze gebieden goed bedekt, die zie ja namelijk straks als je klaar bent het beste:

Maak een nieuwe laag aan en toets CTRL + BACKSPACE in om deze met wit te vullen:

Sleep de laag onder die van de laag met je zojuist aangebrachte letterpenselen. Zet alle lagen uit behalve van de zwart/grijze laag en klik om deze laag te activeren:

Toets CTRL + A zodat alles in die laag geselecteerd wordt CTRL +C om te kopiëren en ga naar de laag van de aangebrachte letterpenselen klik erin en zet deze aan, voeg een laagmasker toe aan deze laag. Houdt de ALT toets ingedrukt en klik in de witte masker thumbnail (schrik niet alles wordt even wit in beeld) toets dan CTRL + V om de inhoud van de zwart/grijs laag in het masker te plakken:

Toets CTRL + D om de selectie uit te zetten en CTRL + I om het masker negatief gekleurd te maken:

Als je nu de laag activeert door in de laag te klikken zie je dat de tekst in  de witte en grijze gebieden zichtbaar is. Je kunt in de laag van de penselen nog wat bij zetten als je dat nog nodig vindt. Indien nodig kun je het laagmasker een beetje verschuiven zodat het plaatje er goed uitziet:

Maak een nieuwe laag aan en ga hier en daar nog wat met je zelfgemaakte penselen stempelen:

Voor de achtergrond heb ik deze  grunge achtergrond genomen :

Open het document van de grunge achtergrond toets CTRL + A, CTRL + C  ga naar je poster document ga in de witte laag staan en toets CTRL +V. Ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN en pas de kleur aan:

Zet de dekking van de achtergrond op 75%:

Geef de laag van het typografische portret de laagstijl verloopbedekking:

Kopieer de laagstijl op de laag van de tekst in de bovenste laag (klik rechts op je lagenpalet in de laag van het letterportret kies laagstijl kopiëren, ga naar de laag van de tekst klik rechts en kies laagstijl plakken) vink in de laag van de tekst omkeren aan:

Vergroot je canvas in menu AFBEELDING-CANVASGROOTTE:

CTRL +klik op de laagthumbnail van je achtergrond en ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-SELECTIE VERGROTEN en vergroot de selectie met 15 px:

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de achtergrond en vul deze met #f4f7fa geef de laag een lijn als laagstijl:

Geef de laag van de achtergrond ook een lijn als laagstijl:

Googel nog even een mooie muur om je poster op te hangen 😉 of neem de mijne:

Zet de modus van de afbeelding op RGB en pas de kleur van de afbeelding aan in menu AFBEELDING AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING. Vink vullen met kleur aan!

Kopieer de afbeelding in je document en verbreedt je canvas nog een keer zodat de muur er mooi in past. Geef de muur een standaard slagschaduw en de laag van de rand eentje die je als volgt instelt:

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de muur en vul deze met kleur #9cb1c3. Dat maakt het helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

3 Reacties +REACTIE GEVEN

Reageer

Archief

Categorie