Oct
14
2009

Speelkaarten met een foto

Maak je eigen speelkaarten set met afbeeldingen. In deze les laat ik jullie zien hoe ik onderstaand setje heb gemaakt. Een leuke oefening met veel verschillende onderdelen. Je verandert een foto in een tekening en zet die op je zelfgemaakte speelkaarten. Ook de achtergrond maak je zelf.  Geen vluggertje maar wel een hele gevarieerde les. Hieronder het eindresultaat een heel gecustomized speelkaartensetje.

OK, aan de slag!

Voor de achtergrond gaan we eerst zelf een starburst vorm maken. Open hiervoor in Photoshop een nieuw document van 720 x720 px met een witte achtergrond. Ga nu naar WEERGAVE-MAGNETISCH HULPLIJNEN. Hiermee kunnen we dadelijk als we iets maken heel gemakkelijk ervoor zorgen dat dit precies in het midden komt van ons document. Ga nu naar WEERGAVE-NIEUWE HULPLIJN en maak een horizontale en verticale hulplijn aan op 12,7 cm:

Klik nu op het icoontje opvul/aanpassingslaag onder aan je lagenpalet en kies voor volle kleur neem een kleur naar keuze, ik heb groen genomen maar dat maakt voor het resultaat niet uit. Het is gewoon lekkerder als wit met zwart:

Kies nu de veelhoek bij je vormen op de gereedschapsbalk. Ga naar de opties balk en klik de vormen optie aan en vul in dat je 3 zijden wilt hebben:

Trek nu een driehoek (je hebt namelijk drie zijden) terwijl je de SHIFT toets ingedrukt houdt (dan is ie aan alle zijden gelijk) in je document en sleep hem daarna met je verplaats gereedschap naar het midden van je document:

Je hebt nu de hulplijnen niet meer nodig je kunt ze uitzetten in menu WEERGAVE-HULPLIJNEN WISSEN.  Selecteer nu VRIJE TRANSFORMATIE (CTRL +T) en rek de driehoek uit tot een eind boven je canvas:

Enter zodat de transformatie wordt toegepast. Open dan weer je vrije transformatie gereedschap en sleep deze keer het bolletje met de vier streepjes (middelpunt) naar beneden naar het middelste vierkantje onder:

Het middelpunt gaat vanzelf in het vierkantje als je dichterbij komt. Draai nu de driehoek  45 graden door met je muis boven de rechterbovenhoek te gaan staan terwijl je de SHIFT toets ingedrukt houdt. iedere keer als je nu aan het hoekje trekt zal je driehoek met 15 graden draaien:

Pas de transformatie toe. Photoshop kan nu de rest van het werk doen voor ons 😉 Er is namelijk een optie om de transformatie opnieuw uit te laten voeren in het menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-OPNIEUW. We moeten echter niet alleen de transformatie opnieuw uitvoeren maar ook een kopie van de laag maken om een starburst effect te maken voor onze achtergrond. Zoals je ziet is de sneltoets voor opnieuw SHIFT+ CTRL +T als we nu ALT + SHIFT + CTRL +T intoetsen voert Photoshop de transformatie opnieuw uit en kopieert hij de laag. Toets dit net zo vaak in tot de driehoek helemaal rond gekopieerd is over je document:

Lekker makkelijk 😉

Als je nu in je lagenpalet kijkt zie je dit:

Klik nu op de vorm thumbnail van je starburst vorm  (je ziet lijntjes om je vorm in je document en daarbuiten) en ga dan naar menu BEWERKEN-AANGEPASTE VORM DEFINIËREN:

Sluit je document je hebt het nu niet meer nodig en open een nieuw document van 1280 x 1024 px met een witte achtergrond. Selecteer je rechthoekige vorm en maak een rechthoek in je document:

Geef de laag van je vorm door onder op je lagenpalet te klikken op het laagstijl toevoegen icoontje schuine kant en reliëf:

Voeg dan nog structuur toe:

Het patroon komt uit de set structuur 2 die je kunt laden door op het kleine pijltje te klikken achter het patroon. Op de patronen kiezer staat ook een pijltje als je daarop klikt kun je de patronen laden en toevoegen aan je patronen:

Voeg dan nog een verloopbedekking toe via het laagstijl icoontje:

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Nu gaan we onze nieuwe vorm gebruiken 😉

Ga naar aangepaste vorm op je werkbalk en ga dan naar de optie balk, selecteer je starburst patroon, als het goed is, is het het laatste wat erbij staat:

Maak een nieuwe laag aan en trek terwijl je de SHIFT toets ingedrukt houdt de vorm, kleur maakt niet uit want we gaan de vorm dadelijk bedekken.  Selecteer bij stijl het lege vierkantje zodat je geen laagstijl hebt Als de vorm niet groot genoeg is kun je hem met  CTRL + T groter maken totdat hij past. Bij mij ziet het er nu zo uit:

Zet nu de laag van je starburst vorm om in pixels door in je lagenpalet op de laag met rechts te klikken en te kiezen voor LAAG OMZETTEN IN PIXELS. Ga dan naar de vorm van de rechthoek en toets CTRL +klik om de rechthoekvorm te selecteren. Ga naar menu SELECTIE-SELECTIE OMKEREN en ga dan weer naar de starburst vorm laag en druk op delete:

Zet de vulling van de laag boven op je lagenpalet op 0% en voeg  als laagstijl een verloopbedekking toe die je als volgt instelt:

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Maak een nieuwe laag aan en selecteer je afgeronde rechthoek bij de vormen in je gereedschapsbalk, ga naar de opties balk en vul daar 20 px in als straal. Trek de vorm in je nieuwe laag:

Noem deze laag kaart 1. Dupliceer deze kaartlaag 3 keer noem deze lagen kaart 2, 3 en 4. Verberg de drie kopieën we gaan verder met de originele kaart laag.

Open de foto die je wilt gaan gebruiken en snijdt het gedeelte uit wat je op de kaart wilt zetten met je pen Voor de afbeelding op de kaart gebruik ik deze foto van mijn kleine vriendje. Weet je niet hoe dat moet kijk dan even bij deze tutorial.

Als je klaar bent met het uitsnijden van het gedeelte wat je wilt gebruiken op de kaart toets je  SHIFT + CTRL + U in:

Dupliceer dan de ontkleurde uitgesneden laag. Toets dan CTRL + I in de nieuwe laag voor een negatief van de foto:

Zet deze laag op kleur tegenhouden, als het goed is zie je nu bijna niets meer van je foto:

Ga nu naar menu FILTER-VERVAGEN:

Zet nu de modus van de laag op HARDE MIX:

Groepeer de ontkleurde fotolaag en de kopie door ze allebei te selecteren en te kiezen in menu LAAG-LAGEN GROEPEREN sleep de groep in je document met je speelkaart. Toets CTRL +T in zodat je vrije transformatie gereedschap geactiveerd wordt en verklein en roteer totdat je ongeveer zoiets hebt als in het plaatje hieronder:

Als het plaatje naar wens staat voeg je een lijn toe aan de onderste laag van de twee lagen in de groep met de volgende instellingen:

Dupliceer nu de groep, ga in de map staan van de nieuwe groep in je lagenpalet en ga naar menu TRANSFORMATIE-ROTEREN-HORIZONTAAL OMDRAAIEN daarna ga je in hetzelfde menu naar VERTICAAL OMDRAAIEN:

Schuif nu met je verplaatsgereedschap de kopiegroep op zijn plaats:

Voor de tekens op de kaart gebruiken we de standaard vormen van Photoshop, maak een nieuwe laag aan bovenaan in je lagenpalet en selecteer het hartje in je aangepaste vormen , de kleur maakt niet uit want we gaan de laag zo meteen bedekken met een verloop als laagstijl:

Zet het eerste hartje als volgt op je kaart en dupliceer en draai hetzelfde als bij je foto om dit resultaat te krijgen:

Voeg nog twee hartjes toe deze keer een beetje groter:

Selecteer een vierkant als hieronder in het plaatje aangegeven, maak een nieuwe laag aan en kies in menu BEWERKEN-OMLIJNEN, omlijn met 8 px:

Selecteer je typegereedschap en tik een K met lettertype Myriad Pro in grootte 72 pt. Dupliceer de tekstlaag en roteer zoals bij de hartjes en je plaatje. Selecteer hierna met je rechthoekige selectiekader weer een rechthoek maak een nieuwe laag aan en omlijn deze weer met 8px zoals je bij de kleine ook gedaan hebt:

Voeg aan de lagen van de tekst en de hartjes de volgende laagstijlen toe, doe dat op een laag en kopieer daarna de laagstijlen door op de laag te klikken en te kiezen voor laagstijl kopiëren. Vervolgens klik je op de andere lagen en kies je voor laagstijl plakken:

en tenslotte een lijn:

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Op de kaders dien je de volgende laagstijlen toe:

Dien op de kaders schuine kant en reliëf toe met dezelfde instelling als bij de hartjes en de letters.

Voor het patroon heb ik Candy stripes patroon gebruikt.

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Voeg nu nog een laag toe en trek daarin de vorm van een kroontje, ik heb deze genomen:

Zet het kroontje boven je plaatje en dien  schuine kant en reliëf toe als bij de andere lagen. Vervolgens dien je een verloop toe van zwart naar wit dat als volgt is ingesteld:

Zodat je dit effect krijgt:

Selecteer al de lagen en groepeer ze, noem de groep kaart 1. Zet de laag uit en activeer de laag van kaart 2:

Van de 2e kaart maken we schoppen 10 ga boven de laag van kaart 2 staan en maak een nieuwe laag aan en maak een schoppen teken en kopieer deze laag in totaal tot 12 lagen voeg ze naderhand samen tot een laag. Rangschik de schoppentekens zoals hieronder aangegeven. Kopieer de laag van het kader en tik een 10 in boven de kleine schoppen.

Breng dan dezelfde laagstijlen toe als bij de harten koning van zojuist met uitzondering van de lijn die mag deze keer in kleur 4D4D4D. Voor de verloopbedekking gebruik je dezelfde kleuren als bij de kaders en verdere instelling is ook hetzelfde alleen de dekking mag je nu op 100% zetten.

Voor het cijfer heb ik Hole playing cards font als je een nul tikt krijg je de 10 😉 grootte die ik gebruikt heb is 82 pt:

Groepeer de lagen van deze kaart en noem de groep kaart 2. Zet de groep uit en zet kaart 3 aan, hiervan maak je een ruiten aas, kopieer hier de laagstijlen voor van de harten kaarten en kopieer de kaders ook van de harten koning.

Tenslotte maak je dan nog de klaveren 7 van je laatste kaart geef deze dezelfde laagstijlen als de schoppen 10,  ook deze lagen groepeer je weer:

Geef de witte kaart vorm van alle lagen nog een slagschaduw:

Tot slot ga  je met verplaatsen en je vrije transformatie gereedschap de groepen met de kaarten rangschikken, dan is het helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

6 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hoi JJ,

  Ik heb nog een link gevonden om aan te passen.
  Candy stripes patroon {filelink=87}

  Grtz Brigitte,

 • Alweer de zoveelste goede tutorial!
  Ik volg je vanaf nu! (eerste dag op de site!)

  Zou je een keer willen uitleggen hoe je je eigen (mooie) thema maakt met WordPress?

  \Guido

 • Dankje voor het compliment Joke :D, ik word er helemaal verlegen van 😉 tot ziens op de site!
  Groetjes,
  Jumbojet

 • WAT EEN MOOIE DINGEN WEER,HET IS IEDERE KEER EEN VERASSING WAT JE HIER VINDT EN WEL ZO GOED UITGELEGD EN MET MET MATERIALEN ERBIJ.BEN DUS OOK IEDERE KEER WEER ERG BENIEUWD WAT VOOR MOOIS IK WEER TEGENKOM EN IEDERE KEER OPNIEUW IS HET SCHITTEREND. JUMBOJET BEDANKT !
  GR JOKE

Reageer

Archief

Categorie