Jun
10
2011

Snelle foto kaart

Als je even snel een leuke kaart wilt maken van een foto is deze tutorial wel iets voor jou. In een paar stappen maak je een mooie strip over je foto waarop je de tekst zet en dat is dat. Je werkt in deze oefening met lagen, laagstijlen, filters, selecties, penseel en natuurlijk je type gereedschap.  Je kunt de foto natuurlijk ook gebruiken als voorblad in een album.  Het is een bewerking van deze Engelstalige tutorial. Hieronder zie je de kaart die ik gemaakt heb.

OK, aan de slag!

Open de foto die je wilt gebruiken in Photoshop, ik heb deze zelf gemaakte foto genomen. Dubbelklik op de achtergrond zodat deze ontgrendeld wordt en verander de naam. Ik heb de laag waterlandschap genoemd.


Maak een nieuwe laag aan boven de laag van je foto door op het nieuwe laag icoontje te klikken onderaan je lagenpalet. Je kunt dit ook doen via menu LAAG-NIEUWE LAAG of door CTRL + SHIFT +N in te toetsen. Noem de laag balk.

Gebruik je rechthoekige selectiekader (toets M en je staat er op in je gereedschapsbalk) en trek een rechthoek over je document zoals hieronder te zien is.Toets D zodat je kleuren op standaard zwart/wit komen te staan en toets dan X zodat wit de voorgrondkleur wordt. Neem het vulemmertje (toets K) en vul de selectie in de balk laag met wit. Zet de selectie uit door CTRL + D in te toetsen.

Zorg dat je in de laag van de balk gaat staan en zet de vulling van de laag boven aan in je lagenpalet op 20%.

Klik dan op het laagstijl toevoegen icoontje (fx) onderaan in je lagenpalet en voeg als een lijn toe. Stel in zoals hieronder te zien is. Gebruik wit #ffffff als kleur, dat kun je instellen door op het rechthoekje te klikken en dan de kleurgegevens in te vullen.

Ga in de laag van je foto staan en toets CTRl + J zodat deze gekopieerd wordt naar een nieuwe laag. Je gaat deze laag gebruiken om de balk mooi glazig te maken. Blijf in kopielaag van de foto staan en klik dan met rechts op de laagminiatuur van de laag van de balk terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt. Je selecteert nu de pixels van de balk. Ga dan naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en stel in op 20 pixels zoals hieronder in het voorbeeld te zien is.

Ga in de laag van de balk staan en maak een nieuwe laag aan. Deze laag komt dan bovenaan in je lagenpalet en dat is ook nodig want hierin gaan we highlights in maken. Noem de laag highlight. Selecteer de pixels van de balk laag en neem je penseel (B). Stel je penseel in op 0% hardheid en zet de grootte op 500 px, gebruik wit als kleur. Bestrijk met je penseel de rand onder en boven op de plaatsen zoals hieronder te zien is.

Zet dan de dekking van de laag van de highlights op 60%. Hierna neem je het horizontale typgereedschap (T) en kies je een font (lettertype) het maakt niet uit welk, ik heb het lettertype Antipasto genomen dat je hier kunt downloaden. Als je niet weet hoe je een font in Windows zet kijk dan bij de basis lessen. Grootte van de letter stel je in op 100 en als kleur neem je zwart. Zet hierna de dekking van de tekstlaag op 40% en neem als laagmodus bedekken.

Hiermee is je kaart helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

 • heel goed uitgelegd en dus perfect te volgen. Ik heb het net geprobeerd en ben heel tevreden . Dank je wel !

 • thxxxs ik probeer het nog een keer

 • Even een vraag Jet, hier gaat het fout bij mij,

  Ga in de laag van je foto staan en toets CTRl + J zodat deze gekopieerd wordt naar een nieuwe laag. Je gaat deze laag gebruiken om de balk mooi glazig te maken. Blijf in kopielaag van de balk staan.

  de hele foto word vaag of de strepen van de balk worden vaag, kun je me verder helpen?
  Gr Yp

  • Nadat je de foto hebt gedupliceerd selecteer je de pixels van de laag van de balk. Je blijft in de laag van de kopie foto staan terwijl je dit doet. Als je hierna het filter toepast wordt alleen de selectie in de foto laag vervaagd. Ik hoop dat je er zo uitkomt.
   grtz,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie