Dec
27
2010

Sneeuwvlokjes foto lijstje

Een mooie  manier om je winterfoto’s op te leuken, een sneeuwvlokjes foto lijstje. Niet moeilijk en vlug klaar, dus ook leuk voor de beginnende Photoshopper. In deze les maak je zelf een sneeuwvlok penseel, transformeer je een selectie en omlijn je een pad met je zelfgemaakte en daarna zelf ingestelde penseel. Het klinkt moeilijk maar dat is het helemaal niet.

Dit is wat ik ervan gemaakt heb:

OK, aan de slag!

We gaan eerst zelf een sneeuwvlok maken in Photoshop. Open hiervoor een nieuw document van 200 x 200 px met een witte achtergrond.  Selecteer van je vormen (U) de aangepaste vorm ga naar de opties balk en klik op het kleine pijltje aan de rechterkant. Kies dan voor de natuur set en voeg deze toe aan je vormen. Kies van de set sneeuwvlok 1, zet de voorgrondkleur op zwart en zet de modus op vullen met pixels. Trek de vorm terwijl je de SHIFT toets ingedrukt houdt. Als de vorm niet mooi in het midden komt kun je dit herstellen door terwijl je de vorm trekt de spatiebalk in te drukken en als je klaar bent de spatie balk los te laten.

Ga als je tevreden bent over de vorm naar menu BEWERKEN-PENSEEL DEFINIËREN en geef je penseel een naam.

Nu je het sneeuwvlok penseel gemaakt hebt is het tijd om je foto te openen. Ik heb deze foto van mijn kleindochter genomen:

Maak een nieuwe laag aan boven de achtergrondlaag door op het nieuwe laag icoontje te klikken onderaan in je lagenpalet.

Vul de laag met wit door in menu BEWERKEN-VULLEN voor wit te kiezen. Ga dan naar menu SELECTEREN-ALLES  zodat je een selectie krijgt van alle pixels in de laag. Ga nu in menu SELECTEREN naar TRANSFORMATIE-SELECTIE je ziet dan dat er om je selectie heen vierkantjes te komen staan en in het midden een middelpunt.

Je kunt met je muis de vierkantjes verslepen en daarmee kun je de grootte van de selectie bepalen. Je kunt ook een percentage ingeven boven in de opties balk waarmee je de selectie wilt verkleinen. Ik heb voor het laatste gekozen en de selectie in de hoogte (H) verkleind tot 90% en in de breedte (B) tot 80%. Stel dat in zoals jij het mooi vindt bij jouw foto. Druk op enter en kies er dan voor om de transformatie toe te passen. Hierna delete je de selectie in de witte laag. Laat de selectie aanstaan!

We gaan nu de selectie weer wat groter maken maar deze keer doen we dat via menu SELECTEREN-BEWERKEN-VERGROTEN.  Ik heb de selectie vergroot met 40 px maar stel dat in zoals dat bij jou foto mooi is. Het gaat erom dat de selectie ongeveer het gedeelte bestrijkt als op het plaatje te zien is. Als je een foto hebt gebruikt met een hoge resolutie dan zul je met meer pixels moeten vergroten als een foto met lage resolutie.

Je ziet nu dat de hoeken wat ronder worden door het vergroten van de selectie op deze manier. Dat is prima voor nu maar het is dus handig om te weten dat je met transformatie selectie de hoeken scherp kunt houden.

Ga nu terwijl je de selectie aan laat staan naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN. Ik heb ingesteld op 15 px, als je een grotere foto hebt dan zul je het aantal pixels hoger in moeten stellen. Doe dat naar eigen inzicht bij jouw foto.

Laat de selectie nog steeds aanstaan en ga in je lagen palet naar het tabblad paden. Klik op het hoekje met het pijltje en kies dan in het menu tijdelijk pad maken maken. Klik op OK en je ziet dat de stippellijn van de selectie veranderd in een pad.

Selecteer nu je penseel en kies voor je zelf gemaakte sneeuwvlok. Stel de grootte in naar wens, dat hangt weer af van de grootte van je foto. Kies in menu VENSTER-PENSEEL (of toets F5) en stel je penseel als volgt in:

Zet  nu de voorgrondkleur op wit en klik  in je lagen palet in het tabblad paden weer op het pijltje in de hoek zodat het dropdownmenu weer verschijnt. Kies nu voor pad omlijnen en klik ok.

Stel je penseel wat  kleiner in en omlijn het pad nog een keer. Herhaal dat met een nog anders in grootte ingesteld penseel zodat je drie verschillende maten sneeuwvlokjes om je lijstje krijgt. Hierna kies je voor pad verwijderen in je paden palet zodat het pad verdwijnt. Hiermee is je sneeuwvlokjes lijstje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

12 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo,
  In CS2 is in menu BEWERKEN-peseel definiëren niet aanwezig,wel patroon definiëren.
  Is er nog een andere mogelijkheid om een sneeuwvlok-penseel te maken ?
  Dank op voorhand
  Agnes

  • Hoi Agnes,
   Deze optie zit wel in CS2 hoor. Klik maar eens op alle menuopdrachten tonen in menu BEWERKEN dan komt hij tevoorschijn 🙂
   groetjes,
   JJ

   • Bedankt,de sneeuwvlok is aan penselen toegevoegd,de modus stond niet op vullen met pixels en ik moet BEWERKEN voorinstellingen penseel definiëren nemen.Dat is al PRIMA.

    Toch heb ik nog een probleem,die vlok is maar heel licht te zien,ik moet ergens een fout gemaakt hebben maar ik vind ze niet,ben al een paar keer opnieuw begonnen maar tevergeefs.
    Het is zo een mooi kaartje,het moet me lukken,nog even hulp?
    Alvast bedankt
    Agnes

    • Heb je de dekking van je penseel op 100% staan?

     • Heb gevonden wat ik zocht, door over die dekking te spreken rinkelde er een belletje,de dekking stond op 100% maar de stroom moet ook op 100% staan en dan is de vlok wit.
      Dank U voor het helpen nadenken en zoeken.
      Dikke MERCI
      Agnes

     • Gelukkig!

 • Prima gelukt, ik begin er feeling voor te krijgen dankzij jouw site ! De nieuwe versie ziet er trouwens goed uit.
  Groeten van Betty

  • Hoi Betty,
   Leuk om te horenn!
   Groetjes,
   JJ

 • dit was idd een heel gemakkelijke én snelle toepassing en met een fantastisch resultaat !!! Dank u !

  • Leuk om te horen!
   Groetjes,’
   JJ

 • Toepasselijk lijstje met dit winterse weer. Leuk.

  • En een vlugklaar oefening, dat is ook wel eens lekker!

Reageer

Archief

Categorie