May
2
2010

Retro moederdag

Een jeugdfoto van mijn moeder is het vlammende middelpunt van deze retro collage. Met een paar patronen van Webtreats en een foto van een bloem die ik op Flickr vond heb ik in Photoshop lekker ouderwets zitten knippen en plakken. Een digitaal moederdag kadootje:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop. Ik heb de maat van het beeldscherm van mijn moeder genomen 1600 x 900 dan kan ze de collage als bureaublad gebruiken šŸ™‚

Zoek een mooie jeugdfoto van je moeder, scan deze in en open deze in Photoshop. Kopieer de foto in je document (CTRL+A, CTRL+C en dan CTRL +V, in je document) en maak de foto op maat met je transformatiegereedschap (CTRL+T) Ontkleur de foto door op CTRL+SHIFT+U te klikken:

Kleur de foto met behulp vanĀ  verschillende opvullagen in volle kleur, ken je deze techniek niet dan kun je dat in deze les lezen. Voor de ogen en de tandenĀ  heb ik in een aparte laagĀ  wat wit en blauw aangebracht. In de witte laag heb ikĀ  het oogwit en de tanden extra wit gemaakt en de laag op een dekking gezet van 83%. Voor de iris heb ik in een aparte laag in de modus vermenigvuldigen en een dekking van 30% blauw aangebracht. Probeer uit wat voor de foto die je gebruikt het mooiste is. Voeg een laagmasker toe aan de laag van de foto en haal de achtergrond weg door met een zacht rond zwart penseel in het masker te strijken Stel je penseel wat kleiner en zwakker (dekking tussen 5 en 15%) in als je bij de randjes werkt zodat de overgang tussen foto en achtergrond niet te scherp wordt.

Voor de achtergrond heb ik de volgende twee patronen van Webtreats gebruikt: Antique butterflies en Grainy patroon. Als je niet weet hoe je een patroon in Photoshop zet kun je dat hier lezen. Dubbelklik op de witte achtergrondlaag zodat de laag ontgrendeld wordt en voeg als laagstijl een patroonbedekking toe met een van de antique butterflie patronen:

Maak een nieuwe laag aan boven de achtergrondlaag en vul de laag met wit

Geef de laag een patroonbedekking met een van de grainy patronen:

Open dit oud papier texture en kopieer het in je document.

Trek het texture over je canvas heen met je transformatiegereedschap (CTRL+T schalen) voeg een laagmasker toe aan de laag en bestrijk het laagmasker met een groot rond zwart zacht penseel met een dekking van 5% totdat je het effect als in het voorbeeld hebt bereikt:

Selecteer je aangepaste vorm en kies voor doel2 uit de standaard in Photoshop aanwezige vormenset symbolen. Stel in de opties balk in dat je een vormlaag wilt maken door op het icoontje te klikken.

Trek de vorm in een kleur naar keuze (het maakt voor het effect niet uit) en maak hem groter met je transformatiegereedschap. Zet daarna de dekking van de laag op 10% en de vulling op 0%:

Bedek de laag van de vorm met de volgende laagstijlen:

Download voor de patroonbedekking dit 12-webtreats-colored-sand-dunesen voeg dit als laatste toe tot de vormlaag:

Selecteer de pixels van het masker vanĀ  je fotolaag, keer de selectie om (CTRL+SHIFT+I) en vul de selectie in een nieuwe laag onder de fotolaag met zwart. Ik heb in het voorbeeld alle lagen boven de nieuwe laag even uitgezet zodat je kunt zien hoe het eruit ziet. Vervaag de laag via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN 25 px vervaging en zet de dekking van de laag hierna op 25%:

Deze bloemĀ (klik op de link om te downloaden)heb ik van Flickr gedownload.

Snijdt de bloem uit met je veelhoeklasso en kopieer de bloem in je document. Voeg een laagmasker toe aan de laag en haal de restjes van de achtergrond rond de bloem weg. Gebruik aan de randjes een klein rond zacht penseel met een dekking van 5-10% zodat de randjes niet te scherp worden. Dupliceer de uitgesneden bloem 2x zet de 2 kopie lagen uit. Schuif de originele bloem met je verplaatsengereedschap naar de linker bovenhoek. Klik op het vierkantje van de voorgrondkleur in je gereedschapsbalk en ga dan met je cursor (die in een pipet verandert)over de bloem. Selecteer een gele kleur die goed bij de bloem past:

Selecteer je penseel en maak in een nieuwe laag boven je foto met een rond zacht penseel een omtrek met geel. Vervaag de laag Gaussiaans met 5 px en zet de dekking hierna op 50%Ā  Ik heb in het voorbeeld hieronder de foto van de bloem even uitgezet. Kies op dezelfde manier een oranje kleur die bij de bloem past en bestrijk dan de bloem in een nieuwe laag met oranje. Vervaag deze laag met 10 px en schuif de laag onder de foto laag. Zet de dekking van de oranje laag op 25%.Ā  Zet dan de laag van de bloem op 80%. Maak een zwarte schaduwlaag zoals je eerder bij de foto deed en zet de dekking van deze laag op 10%.

Zet een van de kopie bloem lagen aan en verklein deze met je transformatiegereedschap. Sleep vervolgens de laag onder de laag van het oud papier in je lagenpalet.

Zet de andere kopie bloemlaag aan en maak de bloem wat kleiner. Schuif de bloem naast de foto van je moeder Dupliceer de laag en vervaag de kopie laag met 5 px Gaussiaans. Maak een schaduw laag zoals bij de eerste bloem, zet de dekking op 19%. Zet de dekking van de vervaagde bloemlaag op 29%. Zet de dekking van de bloemlaag op 58%. Geef aan de schaduw laag een gloed buiten als laagstijl.

Dat maakt je retro moederdag collage helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

Reageer

Archief

Categorie