Sep
11
2010

Regenboog

Op verzoek van een bezoeker van de site een vertaling van een Engelstalige tutorial voor het maken van deze space regenboog. Een veelzijdig ontwerp wat je voor een poster of een bureaublad kunt gebruiken. Hij is ook prachtig  als  achtergrond voor je mobiele telefoon of laptop. Hieronder  het eindresultaat van de les:

OK, aan de slag! Open een nieuw document in Photoshop van 1600 x 2400 px met een resolutie van 72 px/inch. dubbelklik op de achtergrondlaag zodat deze ontgrendeld wordt en vul de laag met kleur #191919.

Download hier de grunge paper textures nr 3 en nr 4. Open texture 4 in Photoshop en kopieer het in je document. Zet de laag van texture 4 om in een slim object. Dit is ter voorkoming van verlies van kwaliteit als je het texture kleiner gaat schalen. Schaal het texture kleiner met je transformatie gereedschap totdat het er ongeveer zo uitziet:

Dupliceer de laag van texture 4 en zet de laagmodus van de kopielaag op vermenigvuldigen en de dekking op 50%:

Kopieer texture 3 in je document en maak dit op dezelfde manier passend als texture 4. Zet de laagmodus van de laag van texture 3 op vermenigvuldigen en de dekking op 50%.

Klik op het icoontje nieuwe opvullaag/aanpassingslaag onder aan in je lagenpalet. Kies voor zwart/wit. Laat de waarden staan zoals ze standaard staan. (zie voorbeeld hieronder)

Voeg nog een opvullaag toe en kies deze keer voor curven. Stel als hieronder in het voorbeeld in. Selecteer hierna alle lagen en groepeer de lagen in een groep die je achtergrond noemt:

Zet nu via menu WEERGAVE-NIEUWE HULPLIJN een hulplijn op 500 px horizontaal en eentje op 680 px horizontaal.

Neem je rechthoekige vorm en zorg dat je in de opties balk vormlaag aan hebt staat. Trek de vorm tussen de twee hulplijnen in. De kleur die je gebruikt maakt niet uit want je gaat de vorm later met een verloopbedekking bedekken.

Zet de vulling van de laag op 0% en geef de laag een verloopbedekking als laagstijl. Kies hiervoor een zwart/wit verloop en stel het als volgt in:

Ga naar menu TRANSFORMATIE-DRAAIEN en stel in de opties balk als volgt in:

Druk de SHIFT + ALT toets in en beweeg dan de vormlaag een stukje naar beneden met je verplaatsen gereedschap. Je maakt hierdoor een kopie van de laag die een stukje lager staat. Herhaal dit totdat je vier lagen hebt. Groepeer de lagen.

Selecteer de vier lagen en klik dan op het verticaal middelpunten verdelen icoontje boven in de optiesbalk:

Ga op de groep staan en houdt weer de shift en de alt toets ingedrukt. Beweeg de groep naar beneden zodat je een kopie maakt op dezelfde manier als je bij de lagen deed. Lijn de beide groepen uit en schik ze totdat je zoiets krijgt als hieronder te zien is:

Maak een nieuwe laag aan boven de groepen van je vormlagen en vul de laag met een verloop dat je maakt van vier kleuren. Trek het verloop horizontaal over je document. Zet de laagmodus van de verlooplaag op zwak licht.

NB de kleuren en posities van de stops zijn:

stop 1# ff0000 – 0%
stop 2 # ffff00- 35%
stop 3 # 00ff00 – 70%
stop 4 # 00ffff – 100%

Neem een groot (500 px) zacht (0% hardheid) penseel en bestrijk alles behalve de boog in de laag van de regenboog:

Dupliceer de laag en zet de dekking van de laag op 40% bestrijk alles behalve het regenboog gedeelte weer met je penseel deze keer met kleur #04186c. Maak dan nog een nieuwe laag aan en vul deze met kleur #1d1d1d. zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking van de laag op 85%. Voeg een laagmasker toe aan de laag door op het laagmasker toevoegen icoontje te klikken onderaan in je lagen palet. Bestrijk in het laagmasker met een zwart, zacht penseel de regenboog.

Download deze foto van Skiwalker79 in de originele grootte en kopieer hem in je document. Zet de laag van de foto om in een slim object en zet de laagmodus op bleken. Schaal hem kleiner:

Voeg aan de laag een laagmasker toe en haal daar de harde randjes weg en eventuele andere stukken die je niet wilt zien. Doe dit met een rond, zacht penseel. Voeg hierna nog een zwart/witte opvullaag toe en maak van deze laag een uitknipmasker zodat de kleur van de sterrennevel verdwijnt:

Trek nu een afgeronde rechthoek vorm zorg dat je in de modus vormlaag staat. Stel in de optiesbalk als volgt in:

Selecteer de pixels van de vormlaag door CTRL + laagthumbnail aan te klikken van de vormlaag en maak een nieuwe laag aan.

Ga in de nieuwe laag staan en zet de vormlaag uit door het oogje uit te klikken. Keer de selectie om in menu SELECTEREN en ga dan naar BEWERKEN-DOEZELAAR. STel de doezelaag in op 50 px en vul dan de selectie in de nieuwe laag met zwart:

Dat maakt je spacy regenboog helemaal af!

Veel plezier van je regenboog!

Groetjes,

Jumbojet

Aanverwante berichten

Jumbojet

5 Reacties +REACTIE GEVEN

 • […] op de link als je de tutorial regenboog wilt […]

 • Hoi Jumbojet,
  Het is mij gelukt om de bogen te maken. Het probleem wat ik had was dat ik na de boog maken niet op enter had gedrukt.
  Ook is mij opgevallen dat de shift toets samen met alt op mijn laptop niet werkt. Maar de shift toets hoeft helemaal niet gebruikt te worden. Hou de alt-toets vast en dan schuif je met de verplaats gereedschap de boog naar beneden en dan kopieert het het wel. Ik heb met de alt-toets alleen ook op een gewone pc geprobeerd en dat ging ook goed.
  Groetjes Willem_Reiki

 • Ja ja ik leef nog hoor jet vanmiddag even dit leuke regenboogje gemaakt en ik gebruik em nu als achtergrond.
  fijne avond john

 • Hoi Jumbojet
  Mag ik a.u.b. ook een verzoekje neer leggen voor een mooie tekst les hiebij het adres waar deze staat: http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/jungle-text.html
  Ik vindt deze zo mooi maar kan helaas geen engels en met de vertaalsite kom ik echt niet verder,helaas.Zou jij me willen helpen ?
  Gr Joke

 • Hoi Jumbojet,

  Wauw Die heb je gauw gemaakt dank je wel. Heb gisteravond wel uren lopen proberen om die bogen te kopiëren maar het lukte niet.
  Mijn Engels is ook niet wat het zijn moet, maar dat krijg je op mijn oude dag.
  Ik ga het vanavond met jouw uitleg proberen te maken.
  Dank je wel voor de snelle service.

  Groetjes Willem_Reiki

Reageer

Archiief

Categorie