Nov
6
2009

Puzzel animatie

Animaties vind ik altijd erg leuk om te maken. Deze keer heb ik een puzzel animatie maakt. Hieronder het eindresultaat van deze tutorail:

OK, aan de slag!

Zoek eerst een leuke foto om mee aan de gang te gaan. Ik heb deze ooievaars genomen, een vakantiekiekje van afgelopen jaar uit Portugal 😉

Naast een geschikte foto heb je deze vormen nodig: Puzzle shapes. Hiermee kun je de puzzelstukjes op een makkelijke manier maken. Als je niet weet hoe je de vormen in Photoshop moet zetten kijk dan bij deze tutorial daarin heb ik uitgelegd hoe je dat moet doen.

Open de foto en sla hem op onder puzzel animatie foto (of een andere originele naam) zodat er met je originele foto niets mis kan gaan. Trek met je rechthoekige selectiekader een vierkant waarin je het gedeelte van de foto doet wat je wilt gaan gebruiken om puzzelstukjes van te maken. Laat een mooie ruime rand aan de zij en bovenkanten over:

Maak een nieuwe laag aan en vul de selectie in de nieuwe laag met een lekker fris rood kleurtje:

Druk op D zodat je kleuren op de standaardinstelling staan en ga dan naar de aangepaste vorm op je gereedschapsbalk en laad je nieuwe vormen boven in de optiebalk:

Trek terwijl je de shift toets ingedrukt houdt een puzzelstukje met zwart. Begin met een hoekstukje:

Neem nog meer stukjes en plaats ze naast elkaar. Ik heb ervoor gekozen om vijf stukjes in de lengte en vijf in de breedte te maken, maar je kunt het net zo indelen als je zelf wilt:

Gebruik je transformatie gereedschap (CTRL +T)  of ga naar het menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN om de stukjes groter of kleiner te maken als dat nodig is. Als je roteert is het verstandig om alleen met 90 of 180 graden te roteren:

Je kunt zien of de stukjes goed aan elkaar passen door naar de rode achtergrond te kijken hoe het eruit ziet. Als je alle stukjes op zijn plaats hebt moet het er ongeveer zo uit zien:

Ga in een van je vormlagen staan en klik terwijl je de CTRL toets hebt ingedrukt, hierdoor selecteer je de vorm:

Ga nu naar de laag van je foto kies in menu BEWERKEN voor KOPIËREN ga op de laag van de geselecteerde vorm staan en kies dan uit hetzelfde menu voor PLAKKEN:

Delete de vorm laag en geef de nieuwe laag de naam puzzelstukje 1. Ga zo door totdat je alle vormen hebt vervangen door kopieën van de fotolaag:

Selecteer de rode vierkante laag en maak een nieuwe laag aan boven deze laag en vul de nieuwe laag met zwart. Sleep de rode vierkante laag helemaal naar boven in je lagenpalet en zet deze uit door op het oogje te klikken in je lagenpalet:

Ga dan naar een van de lagen van de puzzelstukjes en geef deze schuine kant en reliëf als laagstijl (klik op het icoontje):

NB: kleur #032003

Kopieer de laagstijl naar de andere lagen van de stukjes (rechts klikken, laagstijl kopiëren-laagstijl plakken). Snijdt nu je document bij zodat je ongeveer dit formaat overhoudt:

Ga naar de laag van het rode vierkant bovenin je lagenpalet en de laag aan door op het oogje te klikken. Geef de laag de volgende laagstijlen:

NB: Kleur #3979a9  naar wit boven de witte stop zet je de dekkingstop (aan de bovenkant van de verloopbalk) op 0%

NB: kleur #032003

Zet hierna de vulling van de rode vierkantlaag op 0% bovenaan in je lagenpalet.

Kopieer de fotolaag en sleep deze boven je originele foto, ontkleur deze door CTRL + SHIFT + U in te toetsen:

Zet de zwart witte foto laag uit en ga naar de originele fotolaag en voeg daaraan de volgende laagstijl toe:

NB: kleur #0f395e en #72bdf3

Zet alle lagen uit behalve de laag van het rode vierkant en de originele fotolaag en ga dan naar het video gedeelte van Photoshop:

Zet de tijd onder aan het frame op 2 seconden:

Klik op het icoontje om het frame te dupliceren en zet in het nieuwe frame de laag van de zwart wit foto aan:

Dupliceer het 2e frame en zet in frame 3 de laag met het zwarte vierkant aan:

Dupliceer het 3e frame en zet in frame 4 een puzzelstukje aan en zet de vertragingstijd in het nieuwe frame op 1 sec:

Dupliceer het frame en zet in het volgende frame een ander puzzelstukje aan. Je kunt zo doorgaan totdat je alle stukjes hebt gehad maar om het leuker te maken heb ik een paar “foutjes” in de animatie gemaakt. Ik heb de laag van stukje 5 hiervoor 2x gekopieerd in het lagen palet en dit in de laag verschoven. De laag met het foute stukje heb ik in  frame 8 aangezet. In frame 9 heb ik die laag uitgezet en de andere laag met de foute plek aangezet. Hierna heb ik in frame 10 de laag van het 2e foute stukje uitgezet en het goede stukje aangezet:

Dit heb ik nog twee keer gedaan met twee andere stukjes. Een keer tussen laag 14 en 23:

De laatste keer tussen laag 28 en 35:

Probeer maar eens wat uit, het maakt de animatie wat levendiger 😉

Ik ben uiteindelijk op 39 frames uitgekomen voor de hele animatie. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel stukjes dat je neemt en of je “foutjes” in je animatie inbouwt.

In het laatste frame waar de puzzel compleet is zet je de vertraging op 5 seconden. Dan zet je helemaal vooraan (bij frame 1) de animatie op altijd:

Speel je animatie af en geniet van je werk :D, als je tevreden bent sla je je animatie op als gif bestand:

Aanverwante berichten

Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie