Nov
24
2009

Prettige feestdagen

Deze wenskaart  met het feestelijke paarse teksteffect zal je zeker een boel Photoshop plezier bezorgen. Je werkt met je pen, transformatie gereedschap, vormen, penseel / penseelinstellingen en laagstijlen. Kortom genoeg te doen! Zoals je ziet heb ik niet echt traditionele kerstkleuren gebruikt maar modern paars, dat is weer eens wat anders als altijd rood en groen. Natuurlijk kun je voor een ander kleurtje kiezen het maakt voor het effect niets uit. Gewoon even uitproberen. Het eindresultaat van de tutorial zie je hier:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop van 1280 x 1024 px met een witte achtergrond.  Maak een nieuwe laag aan, selecteer je verloopgereedschap en trek een radiaal verloop van rechtsonder naar linksboven over je scherm.

Stel het verloop in de opties balk als volgt in:

Download een van deze deze Stars, Starburst en Snowflakes brushes  en zet ze in Photoshop. Weet je niet hoe dat moet kijk dan bij deze tutorial.

Selecteer een van de sterren die je wilt gaan gebruiken en stel het pensee l in het venster penselen (F5) als volgt in:

Maak een nieuwe laag aan en zet de voorgrondkleur op #c5c5c5, zet de vulling van de laag op 70% (bovenaan in je lagenpalet) en voeg als laagstijl gloed binnen toe, laat de kleur op de standaard kleur van Photoshop staan:

Maak nu wat sterretjes in de laag:

Stel je andere penselen in en bestrijk de laag met wat verschillende sneeuwvlokken en starburst penselen, bij mij ziet het er nu zo uit:

Maak een nieuwe laag aan voor de krullen, je kunt deze met de pen maken of het jezelf wat gemakkelijker maken door een van deze Swirl shapes te downloaden en in Photoshop te zetten. In deze tutorial wordt beschreven hoe je dat doet.

Maak een nieuwe laag aan selecteer je aangepaste vorm selecteer boven in de opties balk een van de krullen en stel in op vullen met pixels:

Trek de vorm in je nieuwe laag:

Gebruik je vrije transformatie (CTRL + T) om de krul te roteren en op maat te maken:

Geef de laag de volgende laagstijlen:

Het ziet er dan zo uit:

Maak nog een aantal krullen:

Ga dan in de eerste krullaag staan en klik met rechts op de laag in je lagenpalet, kies voor laagstijl kopiëren, selecteer alle andere krullagen door in de bovenste te gaan staan aan te klikken ga dan naar de laag eronder hou de SHIFT toets ingedrukt en selecteer deze laag  erbij door erop te klikken zo selecteer je alle krullagen behalve de eerste. Klik met rechts op je lagenpalet en kies deze keer voor laagstijl plakken. Hierna selecteer je alle krullagen en ga je naar menu LAAG-LAGEN GROEPEREN. Noem de groep krullen.

Maak een nieuwe groep aan door op heticoontje te klikken onder aan in je lagenpalet, noem de groep 35% dekking krullen. Ga in de groep staan en maak in deze groep ook een aantal krullen totdat het er ongeveer zo uit ziet:

Kopieer de laagstijl van de andere krullen op de nieuwe lagen en ga dan in de groep staan. Zet de dekking van de groep op 35%:

Maak een nieuwe groep aan en noem deze bal, maak in de groep een nieuwe laag aan en selecteer je ovale vorm zet de voorgrondkleur op #210341 en trek terwijl je de SHIFT toets ingedrukt houdt een cirkel:

Maak een nieuwe laag aan en selecteer een zacht mechanisch penseel van de standaard Photoshop penselen van 150 px, stel de voorgrondkleur in op #430e79 klik een keer op de bal in de nieuwe laag:

In menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN vervaag je nu met 15 px. Hierna selecteer je de pixels van de ronde donkere cirkel en kies je in menu SELECTEREN voor SELECTIE OMKEREN. Klik op de laag van de lichtere kleur en druk op delete:

Maak een nieuwe laag aan en zet de voorgrondkleur op c5c5c5 ga dan met een zacht mechanisch penseel van 40 px een paar afdrukken maken in de laag:

Veeg er een beetje met de spons over:

Vervaag GAUSSIAANS met 20 px:

Selecteer de pixels van de donkere cirkel en keer de selectie om. Delete de selectie in de nieuwe laag en zet de dekking van de laag op 50%:

Selecteer je pen en teken in een nieuwe laag een vorm die er zo uit ziet:

Gebruik omzetten ankerpunten en trek een beetje aan de handels om de vorm aan de onderkant een beetje af te ronden. Als de vorm er zo uitziet als het voorbeeldje hieronder druk je met rechts op je werk en kies je selecteren, vul de selectie met je vulemmertje :

Geef de laag de volgende laagstijlen:

Maak een nieuwe laag aan en zet de vulling van de laag op nul:

Neem je ovale selectiekader en teken in de nieuwe laag een ellips zorg dat je op vormlaag instelt bovenaan in je optiesbalk:

Geef de laag deze laagstijl:

Selecteer je lijn vorm en maak een lijn voor de bal op te hangen in een nieuwe laag waarvan je de vulling ook op nul zet:

Dien de volgende laagstijl toe:

In een nieuwe laag zet je nu met je penseel in kleur #c5c5c5 een afbeelding die je wilt gebruiken, ik heb een van deze Decorations brushes  gebruikt:

Geef de laag een gloed binnen:

Maak een nieuwe laag aan en breng met een zacht mechanisch penseel van 100 px  met kleur #130522 schaduw aan:

Vervaag de schaduw GAUSSIAANS met 10 px. Selecteer de pixels uit de donkere cirkel, keer de selectie om en delete in de schaduwlaag de selectie. Zet de dekking van de laag op 90%. Ga nog een keer naar de laag van de donkere cirkel en geef deze een gloed buiten in kleru # c5c5c5:

Dupliceer de groep van de bal 2x en zet de laag van de tekening op de bal uit. Zoek een andere afbeelding en breng die aan op dezelfde manier als je eerder deed. Dupliceer de groep van de bal nog een keer en herhaal de actie nog een keer. Schuif de groepen op hun plek en maak de bij de onderste bal de draad langer met je vrije transformatie gereedschap:

Voor de tekst neem je het feestelijke lettertype Vivaldi die standaard in Windows staat. Roteer de tekst zodat hij een beetje schuin staat en geef de tekst een boogje door op het icoontje te klikken:

Dien de volgende laagstijlen toe:

Dupliceer de laag van je tekst 2x, dat maakt het weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

39 Reacties +REACTIE GEVEN

 • echt een heel mooie kaart ga ik ook eens proberen

 • meer dan de helft van de afbeeldingen staat ere niet op

 • Beste Jumbojet,

  Ik vind de paarse kerstplaat ontzettend Mooi. Ik zou ‘m graag willen gebruiken, maar ik ben helemaal niet thuis in Photoshop èn ik vind dat je de eer bij de maker moet laten!
  Ik wil graag zelf een gedicht plaatsen. Daarom vraag ik je toestemming hiervoor en als je dat geeft, dan de vraag of je de plaat wilt geven zonder de tekst en je beeldmerk.
  Ik wil natuurlijk wel in een hoekje je naam vermelden!

  Ik ben heel benieuwd naar je reactie!

  • Hoi hoi,
   Ik vind het prima dat je de kaart gebruikt voor je gedicht. Is het email adres wat je gegeven hebt het adres waar de kaart naar toe moet zonder tekst en watermerk? Zoja laat het me dan even weten dan stuur ik de kaart naar je toe.
   Grtz,
   JJ

 • Echt leuk om te doen. Meestal niet zo moeilijk om te begrijpen.
  Ik denk dat dit mijn 15:de was en ik vind het nog steeds even leuk. Maar ik kan geen animaties maken. Hoe komt dat? Verder vind ik het MEGA LEUK!
  Ga zo door!

  Groetjes Iemand

  • Hi,
   Leuk om te horen 🙂 Ik weet niet welke versie je hebt van Photoshop maar als je rechtsboven in je menu balk kijkt zie je een dropdownmenu waar je de werkruimte kunt selecteren. Daar kun je kiezen voor beweging of video (dat ligt aan de versie die je hebt) Je komt dan in het animatiegedeelte van Photoshop.
   Grtz,
   JJ

 • Prachtige tutorial, bedankt!

  Groet,
  Kroos

 • Mooi die blauwe kerstkaart.Maar ik kan de spullen niet downloaden.Welk programma heb er voor nodig?

  • Hoi Nelly,

   Er was wat mis met een plugin ik heb de spullen er opnieuw in gezet en nu zijn ze down te loaden.

   Grtz,
   JJ

 • ik heb hier een achtergrond van gekozen goed he

 • Hey jumbojetje
  het is een mooi kaartje maar als ik aan dit puntje kom waarvan beschrijving hieronder en mijn selectie omkeer is gans mijn afbeelding geselecteerd ik sta nochthans op de juiste laag wat zou ik verkeerd doen groetjes Nicole

  In menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN vervaag je nu met 15 px. Hierna selecteer je de pixels van de ronde donkere circel en kies je in menu SELECTEREN voor SELECTIE OMKEREN. Klik op de laag van de lichtere kleur en druk op delelte

  • Zorg dat je in de laag van de donkere cirkel staat en selecteer de pixels van de donkere cirkel laag. Als je nu de selectie omkeert en dan in de laag gaat staan die je zojuist vervaagd hebt en op delete drukt verdwijnen alle pixels die buiten de geselecteerde cirkel staan zodat je een mooie gloed op de bal krijgt. Ik hoop dat het je zo lukt.
   Groetjes,
   JJ

 • Hoi Jumbojet,

  Ik zit effe met een probleem? Wat bedoel je precies met het onderstaande.
  Want ik weet niet wat ik nu moet selecteren?

  Vervaag de schaduw GAUSSIAANS met 10 px. Selecteer de pixels uit de donkere circel, keer de selectie om en delete in de schaduwlaag de selectie. Zet de dekking van de laag op 90%. Ga nog een keer naar de laag van de donkere circel en geef deze een gloed buiten in kleru # c5c5c5:

  Groetjes Willem-Reiki

  • Hoi Willem,
   De donkere cirkel is cirkel die je gevuld hebt met de donkere paarse kleur en die de basis laag vormt van je kerstbal. Deze moet je selecteren. Ik hoop dat je nu verder kunt.
   Groetjes,
   JJ

   • Hoi Jumbojet,

    Het is mij gelukt om deze kerstkaart te maken.Behalve bij het netje (warp geloof ik) daar heb ik het er in geplakt. Ik moet daar nog eens naar kijken hoe dat werkt.
    Verder is het een mooie les en goed te doen.
    Alleen even een tip de link van de halftone brushset die geeft iets anders dan die jij hebt gebruikt.
    Groetjes Willem_Reiki

    • Hoi Willem,
     Bedankt voor je reactie. Na de verhuizing is de verkeerde brushset hier geplaatst ik heb nu de juiste weer toegevoegd. Fijn dat het je gelukt is. Verdraaien is even lastig maar als je er een beetje mee speelt krijg je het wel onder de knie.
     Groetjes en tot ziens op de site,
     JJ

 • […] op de link om de tutorial prettige feestdagen te […]

 • Misschien een klein tip voor algemeen voor je website een print plug-in te plaatsen zodat voor enige makkelijk vinden over uitleg te uitprinten?

  • Ik zal er eens naar kijken…

 • @ Danny … ik heb de kaart gemaakt met CS3 – geen enkel probleem …. en ze is heel mooi geworden !

 • kan deze kaart ook gemaakt worden met photoshop CS3?
  Het verloopgereedschap is anders.
  Proficiat met de mooie kaart.
  Groetjes.

  • Hoi Danny,
   Dank je voor het compliment 😀 De kaart kun je ook met eerdere versies van Photoshop maken hoor dat is geen enkel probleem.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hoi Jumbo,
  super deze tutorial.

  Weet je ook toevallig hoe je een ronddraaiende kerstbal maakt?

  Groetjes Topiaatje

  • thnx 😀 een ronddraaiende kerstbal is op zich niet moeilijker dan een ronddraaiende aardbol 😉 daar heb ik een tutorial over op de site staan. Wellicht heb je daar wat aan als je er niet uitkomt hoor ik het wel van je.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • hallo,

  er wordt aangegeven dat je de pen moet gebruiken. maar de photoshop 8 die ik gebruik is geen pen te vinden. hoe kan ik dit oplossen?

  Met vriendelijke groet,
  Anniek

  • Hoi Anniek,
   De pen is een standaard gereedschap in Photoshop en zit op je gereedschapsbalk. Als je P intoetst activeer je de pen.
   Succes met de tutorial.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Ja dat bedoelde ik. Ik had dat al geprobeerd, maar toen bleef ik de ring zien. Maar nu zie ik dat ik de laag moet deselecteren, en dan is het goed. Bedankt!

  • Ha gelukkig, is het toch goed gekomen 🙂

 • Hallo jumbojet

  Wat een leuke tutorials heb jij.
  Ik heb deze vandaag gedaan. Alles ging goed op 1 ding na. Ik werk namelijk nooit met paden. (Tot nu toe).
  Bij het haakje krijg ik dat onderste gedeelte niet weg. Ik heb het geprobeerd met een masker, maar dat gaat niet vanwege de laagstijl neem ik aan. Het geeft een raar effect. Hoe deed jij dat?
  Groetjes,
  Flori

  • Hoi Flori,
   Bedankt voor het compliment. Bedoel je het ringetje wat aan de bal zit? Deze laag schuif je onder de laag van de houder die bovenop de bal zit en dan zie je hem niet meer. Als je wat anders bedoelt dan hoor ik het graag van je.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hallo,

  Ik ben deze kerstkaart aan het maken in photoshop CS4.
  Tof om te doen en zeer duidelijk maar ik zit vast aan het plaatsen van die tekening op de kerstbal.
  Hoe zet je die brushes vast op dat netje en nadien op de kerstbal. Ik ben even niet mee?
  Ik zou hem ook graag vastzetten in perspectief ?

  Bedankt op voorhand

  Groetjes

  Toutcouleur

  • Hoi Toutcouleur,

   Je gebruikt daarvoor in het menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-VERDRAAIEN. Het “netje” komt om de brush heen en er zitten aan de hoeken handels waaraan je kunt trekken. Je kunt ook op andere plaatsen met je muis de brush verdraaien. Een beetje uitproberen totdat je het gewenste resultaat hebt. Probeer ook eens in hetzelfde menu VERVORMEN en PERSPECTIEF eens uit 🙂 Het is echt een kwestie van uitproberen maar dat geeft niet want je brush heb je in een aparte laag dus je kunt altijd weer even een nieuwe maken als het niet naar wens is.
   Veel succes!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hallo Jumbojet,
  deze kaart ga ik proberen te maken, kei gaaf zeg, groetjes.

  • Hoi Toosje,
   Veel succes en plezeier bij het maken van de kaart.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Oke is duidelijk.

  Soms is het moeilijk dingen te vinden als je niet zo erg
  handig bent met CS4

  Bedankt
  Groet Trudie

  • Graag gedaan Trudie, ik hoop dat het verder lukt, veel plezier bij het maken van de kaart.
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hallo

  Ik blijf gelijk steken bij het maken van de kerstkaart.
  Ik heb CS4 en hoe krijg ik de kleur nr die jij gebruikt.
  Heb geen idee hoe ik dit moet doen.

  Graag je hulp

  • Hallo Trudie,

   In de gereedschapsbalk (links in je scherm) staan een wit en een zwart vierkantje. Als je op het voorste vierkantje klikt kun je een kleurnummer invullen (bijv. wit is #ffffff) Het hekje hoef je niet in te vullen alleen de 6 letters en/of cijfers.
   Hopenlijk lukt het dan. Groetjes en veel succes!
   Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie