May
2
2013

Pop art meisje

Pop art vind ik helemaal te gek!   De les is geïnspireerd op het werk van Roy Lichtenstein. In plaats van het standaard halftone Filter te gebruiken maak je zelf de stippen. Een leuke uitdaging. Natuurlijk kleur je je werkje met mooie felle kleuren. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb. Probeer bij alle stappen uit wat het beste voor jouw foto is want iedere foto is anders. Je kunt in deze les dus naar hartenlust experimenteren.

pop art girl

Open de foto die je wilt gaan gebruiken in Photoshop en dupliceer de achtergrondlaag. Noem de kopie laag stippen. Maak een nieuwe laag aan en schuif deze onder de stippen laag. Vul de laag met een mooi helder kleurtje. Ik heb #3acef9 genomen.

pop art 1

Ga in de stippen laag staan en voeg een laagmasker toe aan de laag. Verwijder de achtergrond uit de foto zodat de blauwe achtergrond de nieuwe achtergrond wordt. Snijdt eventueel de foto nog wat bij. Het ziet er bij mij nu zo uit:

pop art 2

Ga in de laag stippen staan en toets CTRL + SHIFT + U zodat de laag ontkleurt wordt.

Ik heb mijn foto eerst even wat contrastrijker gemaakt door de volgende twee stappen te doen.  Ga in menu AFBEELDING naar AANPASSINGEN en kies eerst voor NIVEAUS. Daarna ga je in hetzelfde menu naar HELDERHEID/CONTRAST.

pop art 3a

pop art 4a

Dupliceer nu de laag van de stippen laag en noem de laag tekening. Zet de laagmodus van de laag tekening op verdelen. Je ziet nu een wit silhouet. Ga nu naar menu FILTER-VERVAGEN en vervaag de laag met ongeveer 2 px.

pop art 5a

Zet alle lagen behalve de tekening en de stippen laag uit en toets ALT + CONTROL + SHIFT + E. Je krijgt nu een nieuwe laag die laag 2 heet.  Maak de nieuwe laag wat contrastrijker via menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-NIVEAUS:

pop art 7a

Zet alle lagen uit behalve de laag stippen en ga in die laag naar menu AFBEELDING- AANPASSINGEN-DREMPEL. Stel in totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is. De instellingen zijn per foto weer anders dus stel in totdat je tevreden bent. Hieronder zie je mijn instellingen.

pop art 8a

Ga naar menu FILTER en vervaag de stippen laag met ongeveer 2 a 3 px Gaussiaans. Kijk wat het beste is voor jou foto.

pop art 9a

Zet laag 2 aan en schijf laag stippen boven laag 2. Zet de laagmodus van laag stippen op vermenigvuldigen en zet de dekking op 50%. Toets CTRL + E zodat de lagen samengevoegd worden. Noem de samengevoegde laag stippen.

pop art 10

Zet de blauwe achtergrond weer aan. Dupliceer de stippen laag en kies als bestemming een nieuw document.

pop art 11

Ga in het nieuwe document staan en ga naar menu AFBEELDING-MODUS-GRIJSWAARDEN. Klik op negeren in het venster wat verschijnt.

pop art 12

Vervolgens kies je in hetzelfde menu MODUS voor BITMAP en stel je het in totdat je tevreden bent met de stippen die je krijgt. Ik heb deze instellingen gebruikt:

pop art 13

Nu ga je weer terug naar de modus grijswaarden. Zet de waarden op 1 in het venster wat er verschijnt. Vervolgens ga je terug naar de modus RGB. Daarna dupliceer je de laag en kies je je originele document als doel document.

pop art 14

pop art 15

Klik met rechts op de laag en kies voor uitknipmasker maken. Voeg hierna de twee lagen samen. (CTRL+ E)

pop art 16

Het ziet er bij mij nu zo uit:

pop art 17

En nu is het tijd om te gaan kleuren 🙂

Selecteer de pixels van de stippen laag maak een nieuwe laag aan die je wit noemt en vul de selectie in de nieuwe laag met wit. Schuif de laag wit onder de stippen laag.

pop art 18

zet de laagmodus van de stippen laag op vermenigvuldigen. Klik op het aanpassingslaag toevoegen icoontje onderaan je lagenpalet en kies voor volle kleur. Neem een rood kleurtje want we beginnen met het kleuren van de lippen. Sleep de aanpassingslaag onder de laag van de stippen.

pop art 19

Maar we willen alleen de lippen kleuren en nu is alles rood.  Begin eerst maar eens met een uitknipmasker te maken van de laag en hernoem de laag naar lippen. Vul het laagmasker van de laag met zwart. Ga dan met een wit penseel in het laagmasker en kleur dan de lippen mooi rood. Als je de kleur niet mooi vindt die je genomen hebt kun je deze gemakkelijk veranderen door op de laagthumbnail van de volle kleurlaag te klikken en een andere kleur te kiezen. Dat heb ik bij de lippen gedaan.

pop art 20

Maak zo voor alles wat je wilt kleuren een aparte kleurvulling laag aan totdat je alles gekleurd hebt.

pop art 21

Zet de blauwe achtergrondlaag uit. Toets CTRL + ALT + SHIFT + E zodat alle lagen samen gevoegd worden. Groepeer de lagen wit, alle kleur lagen en de stippen laag. Zet de groep uit. Zet dan de blauwe laag en de verenigde laag aan.

pop art 22

Voeg een laagmasker aan de verenigde laag toe en maak daarin de randjes mooi scherp.

pop art 23

Voeg dan aan de laag een lijn als laagstijl toe:

pop art 24

Nu nog een tekstballonnetje toevoegen en je pop art werkstuk is af. Gebruik het Amine Ace font voor je tekst. Gebruik voor de tekstballon een van de standaard in Photoshop aanwezige vormen. Geef de vorm een lijn van 2 px met zwart.

pop art girl

Aanverwante berichten

Jumbojet

2 Reacties +REACTIE GEVEN

  • dat ziet er héél leuk uit om direckt aan te beginnen
    hartelijk bedankt !!!

  • Zo mooi Jet ! Ik ga dadelijk een mooie foto van mijn kleindochter zoeken en de uitdaging aangaan …. BEDANKT !!!

Reageer

Archief

Categorie