Jun
23
2009

Maak je eigen familiewapen

Een familiewapen zelf maken is met behulp van Google afbeeldingen en Photoshop helemaal niet zo moeilijk. Erg leuk voor als je bijvoorbeeld een stamboom wilt maken van je familie en deze wilt versieren met een eigen familiewapen.

Hieronder mijn eindresultaat:

Meestal staat er op een familiewapen een dier dat de naam van de familie of de goede eigenschappen van die familie uitbeeld. Ik heb in dit geval gekozen voor twee zwanen die liefde en trouw symboliseren. Tevens heb ik een adelaar en een leeuw op het wapen gezet om kracht uit te beelden. Het is maar een idee, laat je fantasie er maar op los 😉
Natuurlijk mag een zwaard niet ontbreken en een banier met een toepasselijke spreuk maakt het helemaal af.

OK, daar gaat ie weer:
Open een nieuw document in Photoshop van 500 x 500 pixels. Voor het schild heb ik deze afbeelding genomen.

Je kunt natuurlijk ook zelf een schild met het pen gereedschap maken of een ander schild Googelen. Sleep de afbeelding in je document door in het lagenpalet van het schild met links te klikken, muisknop ingedrukt houden en naar je net geopende document te gaan. Selecteer het toverstafje uit je gereedschapsbalk en klik in je document in de afbeeldingslaag naast het schild druk dan op delete. Het wit uit de selectie is nu weg en je hebt alleen het schild over.

Neem je rechthoekige selectiekader uit je gereedschapsbalk en selecteer een vierde deel van je schild aan de linkerbovenkant en maak een nieuwe laag aan via kopieren boven de laag van de afbeelding (ctrl +J). Je hebt nu een vierde deel van je afbeelding gekopieerd naar een nieuwe laag.

Nu kies je als voorgrondkleur (in je gereedschapbalk) een donkere kleur, (ik heb een diepe kleur rood genomen)en een lichte kleur(in mijn geval een iets lichter rood) voor de achtergrondkleur. Dit doe je door op de vierkantjes te klikken. Hierna kun je kiezen welke kleur je wilt.

Hierna selecteer je het verloop in de gereedschapbalk en kies je boven in je menubalk door op het rechthoekje te klikken voor verloop van voorgrond naar achtergrond.

Vervolgens selecteer je linear verloop en selecteer je de pixels van de nieuwe laag (rechtsklikken op de thumbnail in je lagenpallet)en trek je met je muis van buiten naar binnen met dit als resultaat:

Nu maak je het gedeelte rechtsonder op dezelfde wijze als linksboven en voor rechtsboven en linksonder doe je ook hetzelfde alleen kies je daar een donkere en een lichte kleur grijs voor.
Het ziet er dan zo uit:

Maak een nieuwe laag aan en selecteer je rechthoekig selectiekader. Selecteer een rechthoek en vul deze met zwart.

Hierna ga je in je menubalk naar menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN en versmal je de balk tot het een mooie strakke dunne lijn is die midden over je schild loopt.

Je versmalt de balk alleen maar, de eindjes die uitsteken verwijder je heel eenvoudig door in je oorspronkelijke schildlaag te gaan staan op het lagenpallet, met links te klikken en dan boven in menu SELECTEREN te kiezen voor SELECTIE OMKEREN en vervolgens terug te gaan naar de laag van de zwarte streep en op de deleteknop te klikken. Het ziet er nu zo uit:

Dat ziet er al behoorlijk gelikt uit 😉

Nu gaan we het schild versieren, ik vind een zwaard wel gaaf bij een schild en ik heb hiervoor het volgende plaatje gegoogeld:

Als je zelf een plaatje uit de achtergrond wil halen dan kun je het plaatje openen in Photoshop en de achtergrondlaag dupliceren en heel eenvoudig met het toverstokje op het witte gedeelte klikken en dan de selectie deleten. Je houdt dan alleen de afbeelding over.  Als je het zwaard of een ander plaatje naar keuze hebt sleep je het naar je document van je familiewapen en zorg je dat het helemaal boven alle andere lagen komt. Nu ga je in de menubalk naar BEWERKEN-TRANSFORMATIE-ROTEREN en draai je het zwaard totdat het met de punt recht naar beneden staat en sleep je het precies naar het midden van je schild. Als het zwaard te groot of te klein is voor je schild maak je het op maat met BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN. Bij mij ziet het er zo uit:

Hierna ga je in de laag van het zwaard naar het menu LAAG-LAAGSTIJL-ONLIJNEN en stel je het zo dat je omlijnt met 1 pixel en als kleur neem je zwart door op het vierkantje te klikken (is standaard rood)en zwart te kiezen. Kopieer de zwaardlaag 2x en sleep deze onder de zwarte schildlaag waar we mee zijn begonnen. Schuif met je verplaatsgereedschap de ene laag naar links zodat het knopje van het zwaard er net bovenuit steekt en de andere naar rechts. Hierna verwijder je de gedeelten van de zwaarden op dezelfde manier als je de resten van de zwarte lijn hebt verwijderd. Nu ga je de zwarte schildlaag de volgende laagstijl geven:

en kies je ook nog voor OMLIJNEN met dezelfde instellingen als bij het zwaard. Dit is het resultaat:

Voor de zwanen midden op het scherm heb ik het volgende plaatje genomen:

Dit plaatje kun je niet met het toverstokje vrijmaken uit de achtergrond de achtergrond moet daarvoor bij voorkeur in één egale kleur zijn. Om de zwanen uit hun achtergrond te halen ga ik een andere techniek toepassen namelijk het laagmasker. Je kopieert de achergrondlaag en zet deze uit (oogje wegklikken in je lagenpallet) hierna voeg je in de kopielaag het laagmasker toe door op het grijze vierkantje met het witte bolletje te klikken en ga je met een zwart penseel in het masker (dat wit is) de gedeeltes bestrijken die je weg wil hebben. Als je een fout maakt kun je dat heel eenvoudig herstellen door je penseelkleur op wit te zetten en te corrigeren wat je verkeerd deed met zwart 😉
Een superfijne manier van werken, je kunt het eigenlijk nooit fout doen!

Ik wil de zwanen zwart hebben. Hiervoor  ga je  naar AFBEELDING-AANPASSINGEN-ZWART/WIT en daarna in het zelfde menu naar NEGATIEF dan zijn de zwanen wel donker maar niet zwart om ze helemaal mooi zwart te maken ga je in de laag van de zwanen gieten met het vulemmertje met zwart.

Als je tevreden bent met het resultaat sleep je het plaatje naar je document met je schild en ga je het op maat maken in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN wat ik ook al eerder bij het zwaard heb toegepast. Je kunt het met de handels doen of boven in de menubalk het percentage ingeven in de hoogte en de breedte. Als je klaar bent geef je een enter.

Om de zwanen nog wat meer contrast te geven kun je  met een klein penseeltje de bekjes nog een beetje zwart maken. Het ziet er bij mij nu zo uit:

Zo dat schiet al aardig op 😉

Ik heb nog twee plaatjes gegoogeld: een adelaar en een leeuw.

Deze maak ik ook vrij uit hun achtergrond. Ik probeer altijd of het toverstokje het voor me op kan knappen… lukt dat niet dan gebruik ik meestal een laagmasker maar je kunt natuurlijk ook de veelhoeklasso gebruiken of je pen gereedschap. Het is maar net wat je het beste ligt. De leeuw heb ik ook nog aangepast in menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-ZWART/WIT. Ook deze plaatjes ga je in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN en ROTEREN naar wens bewerken. Het resultaat tot nu toe:

Om het wapenschild helemaal af te maken heb ik dit plaatje gegoogeld:

Dat zijn er een hele hoop 😉 Ik heb nr 12 gekozen en ben die gaan bewerken. Ik heb eerst een kopie van de achtergrond gemaakt van  het plaatje. Daarna heb ik nr. 12 met het rechthoekig selectiekader geselecteerd en ctrl + J ingetoetst zodat de selectie in een nieuwe laag gekopieerd werd.
Hierna met het toverstokje losgemaakt en naar het document van het schild gesleept. Hier heb ik het in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN naar wens vergroot en vervolgens heb in goed ingezoomd het toverstafje genomen en de pixels van het grote middelste stuk waar de tekst op komt geselcteerd met het toverstafje. Hierna heb ik de achtergrondkleur ingesteld op een lichte kleur grijs en de voorgrond op een iets donkere kleur grijs. Vervolgens heb ik het verloop gereedschap geselecteerd en weer voor verloop van achtergrond naar voorgrond gekozen. Deze keer neem ik gespiegeld verloop maak ik een nieuwe laag aan en trek ik met de muis in de selctei vanuit het midden naar rechts. Dan vul je de andere delen van de banier ook op deze manier:

Nu de spreuk nog… ik heb gekozen voor een romantische tekst… passend bij de twee zwanen. Amor ad semper (= liefde voor altijd)

De tekst tik je in met je horiontale typ gereedschap uit de gereedschapsbalk. Ik heb gekozen voor een old english font wat standaard in Photoshop zit. Als kleur heb ik zwart gekozen. Dat kun je boven in de menu balk door op het gekleurde vierkantje te klikken instellen. Vervolgens heb ik de tekst verbogen door op het vierkant bovenin te klikken en te kiezen voor boog.

De tekst kun je eenvoudig met SCHALEN groter en kleiner maken en ook VERVORMEN  in TRANSFORMATIE tot hij precies mooi in je banier past. Tot slot geef je zowel de tekstlaag als de laag van het banier de laagstijlen SLAGSCHADUW en OMLIJNEN in dezelfde instellingen zoals bij het schild.

En zo is het dan geworden:

Heel veel plezier bij het maken van je eigen familiewapen!

Groetjes,

Jumbojet

Aanverwante berichten

Jumbojet

25 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Beste Jet,

  Ontwerp je ook wapernschilden voor anderen?
  Ik wil er graag eentje laten maken voor mijn surprise.
  Ik hoor graag van je naar de mogelijkheden.

  • Beste Johan,
   Photoshop is mijn hobby. Ik vind het leuk om andere mensen wegwijs te maken in het programma. Dus vandaar de tutorials waarmee mensen dan zelf aan de slag kunnen met het programma.
   grtz,
   Jet

 • verry good,
  i love it

 • ik kan het niet downloaden iemand ander idee

 • Erg leuk als je een familiewapen electronisch wil maken maar het eindproduct voldoet niet aan de heraldische regels. Het is beter als u zich daarin een beetje verdiept en dat dit plaatje (ziet er wel leuk uit overigens) aan de regels aanpast.

  • Eerlijk gezegd was ik niet op de hoogte dat hier regels voor zijn. Leuk om te horen en ik zal er zeker eens naar kijken. Bedankt voor de tip.
   Groetjes,
   JJ

 • You you should make changes to the page name title photoshop tutorial, maak je eigen familiewapen | Jumbojet's Photoshoptutors to something more catching for your subject you create. I loved the post however.

 • ik was op zoek om een wapenschild te maken en toen zag ik dit.

  Ik ga fotoshop kopen en kijken of ik het ook kan maken. Ik zal het resultaat aan je laten zien zodra het klaar is. maar eerst ga ik allen uit printen. dan hoef ik niet elke keer te scrollen. hahahaha

  Bertus

  • je hoeft photoshop niet te kopen een heel mooi alternatief is gratis te vinden op het net dat heet paint.net het werkt ongeveer het zelfde

 • Zo is dat en ik heb het ook geleerd en als ik het kan dan kan iedereen het;)

 • Ik kan helaas niet fotoshoppen, beschik wel over een plan/ontwerp maar kan dit niet vertalen. Bestaan er mensen die een opdracht aannemen?

  • Hoi Erik,

   Alles kun je leren… ook Photoshoppen. Gewoon aan beginnen!

   Groetjes,
   JJ

 • Perfect site, i like it!

 • kan dit ook met gimp

  • tuurlijk, als je een beetje de weg weet in gimp gaat dit zeker lukken. Succes!
   Groetjes,
   Jumbojet

   • Beste ” jumbojet” Ik ben niet thuis op photoshop maar wil graag 2 familiewapens maken als kado. Hoeft niet officieel, is symbolisch bedoeld. Mijn vraag is, zou jij dit kunnen doen tegen vergoeding natuurlijk.
    Groet Roy

 • I think your blog need a new wordpress template. Downalod it from http://templates.wordpressguru.in, The site has nice and unique wordpress templates.

 • Nice post! GA is also my biggest earning. However, it’s not a much.

 • Thnx, I sure will 😉 it’s nice to receive a reaction like yours!
  greetz, Jumbojet

 • The best information i have found exactly here. Keep going Thank you

 • Thnx for your nice comment! It is fun doing this, hope you visit my site again!
  greetz,
  Jumbojet

 • Pretty cool post. I just stumbled upon your blog and wanted to say
  that I have really liked reading your blog posts. Anyway
  I’ll be subscribing to your blog and I hope you post again soon!

Reageer

Archiief

Categorie