Aug
24
2009

Fris beslagen teksteffect

Deze keer heb ik weer een leuk tekst effect gevonden, ik zal jullie laten zien hoe je het maakt. Ik noem het een fris beslagen tekst effekt;)

Het eindresultaat van deze tutorial ziet er zo uit:

OK, daar gaat ie weer:

Open een nieuw document in Photoshop van 1000 x 500 px met de standaard instellingen en een witte achtergrond.

Zoek een mooi plaatje voor de achtergrond maar je kunt natuurlijk ook zelf een mooie googelen.

Open je plaatje in Photoshop en sleep het in je document. Indien het niet past kun je het met je transformatie gereedschap (BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN) vergroten of verkleinen tot het past.

Nu neem je je horizontale typgereedschap (het T tje in je werkbalk) en tik je een passende tekst in. Het is wel goed om een mooie, vette, grote, letter te nemen om het effect goed uit te laten komen. Ik heb het Arial Black font hiervoor gebruikt en wel in een grootte van 225 pt. omdat ik de letters goed wil zien op mijn achtergrond heb ik voor een blauwe kleur gekozen maar het maakt verder voor het effect niets uit welke kleur je neemt.

Om het effect te krijgen hebben we een patroon nodig waarmee we dit willen doen. Je kunt zelf een mooi patroon zoeken of deze nemen:

Open het patroon in Photoshop en selecteer een gedeelte van het patroon, snij dat uit en sla dat op als waterdruppels patroon. Hierna ga je naar menu bewerken en definieer je het patroon en bewaard het onder de naam water druppels patroon.

Dan ga je weer terug naar je fruit document en zet daar de vulling van je tekstlaag op 0%. Je ziet de letters nu niet meer 😉

Nu ga je op je tekstlaag de volgende laagstijlen loslaten:

De kleur kun je kiezen door op het gekleurde rechthoekje te klikken

Als je op het rechthoekje klikt kom je in het verloop instel venster.  Om een extra stop te krijgen klik je naast de stop en dan komt er eentje bij. Hier stel je het verloop als volgt in:

1. kleur 4F6600 (klik op de stop en je kunt de kleur in het vakje kleur instellen) locatie 0%
2. kleur CEFB31, locatie 29%
3. kleur F4FFCE, locatie 40%
4. kleur CEFB31, locatie 48%
5. kleur 4F6600, locatie 63%
6. kleur F4FFCE, locatie 65%
7. kleur CEFB31, locatie 91%

Na deze instellingen ziet het er bij mij nu zo uit:

We zijn er nog niet hoor… er komt nog meer 😉

Ga in je lagenpalet in je tekstlaag staan en kies als volgt boven in je menu balk:

Dan krijg je dit venster en om je tekst komt een stippellijn, klik OK:

Hierna ga je weer naar menu selecteren en vergroot je de selectie met 7 pixels:

Maak een nieuwe laag aan en vul deze met zwart, hierna ga je naar menu FILTER-RUIS en voeg je ruis toe zoals hieronder aangegeven:

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Druk CTRL +D in om te deselecteren en verander de laag modus in bleken:

Tot slot voegen we aan deze nieuwe laag de volgende laagstijl toe:

en daarmee hebben we dit effect toegevoegd en daarmee is ons fris met waterdruppels beslagen teksteffect klaar:

Je kunt dit effect ook gebruiken bij het maken van een kaart met 3D effect. Hierover heb ik ook een tutorial geschreven:

Veel plezier met het maken van je eigen fris beslagen tekst effekt!

Aanverwante berichten

Jumbojet

2 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo Jumbojet

  Alvast bedankt voor je antwoord op mijn vorige mail!

  Ik vind het wel spijtig dat we in onze mail geen afbeeldingen kunnen invoegen maar ja dat komt misschien ooit nog wel???? Je gaf me wel een oplossing hiervoor maar ik hou er niet zo van om overal maar in te loggen!!!! Ik ben niet zo vertrouwd met die systemen en denk dat ik daarmee alleen maar mijn pc kan besmetten, ten onrechte waarschijnlijk?

  Ik maakte dit werkje met een bloemenachtergrond in plaats van fruit.
  Het komt wel in grote lijnen overeen met jouw resultaat maar ik mis een beetje de lichtfgroene fluo omlijning rond de letters valt bij mijn resultaat niet zo groot uit of beter gezegd is niet zo duidelijk waar te nemen. Kan jij zeggen waar het bij mij eventueel mis ging?

  Bij het verloop heb ik een probleem met de opgave van de derde kleur 4FFCE moeten het normaal geen 6 tekens zijn? Daarom heb ik ook hierin een klein verschil met jouw resultaat.

  Ik verwacht een antwoordje op deze mail waarvoor ik je alvast bedank.

  Groetjes bonobeertjes

  • Hoi BB,
   Bedankt voor je reactie, de kleur moet zijn #f4ffce, ik heb het aangepast in de les. Als je naar mijn plaatje kijkt zie je dat ik de tekst zoveel mogelijk boven de oranje, rood en paars tinten heb gemaakt waardoor het frisse groen goed tot zijn recht komt. Wat je zou kunnen doen is gewoon andere kleuren voor het verloop kiezen, een beetje experimenteren totdat je de fluo omtrek er goed genoeg vindt uitknallen. Flickr is wereldwijd bekend net zoals youtube. Je kunt er foto’s gratis uploaden en bekijken. Ik heb er nog nooit moeilijkheden mee gehad.
   Groetjes en succes met uitproberen!
   Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie