Apr
9
2010

Omslag

Een mooi fotoboek begint natuurlijk met een originele omslag en geeft een extra dimensie aan je zelfgemaakte foto’s. In dit geval gaat het om vakantiefoto’s maar je kunt natuurlijk met hetzelfde idee een mooi moederdag kadootje maken of wat je maar wilt. In de oefening werk je met het penseel, het transformatiegereedschap, aangepaste vormen,  een laagmasker en verschillende laagstijlen.

Voor mijn omslag heb ik als thema Portugal genomen:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop van 800 x1000 px zorg dat je de op minimaal 180 hebt staan anders is de kwaliteit niet geschikt om af te laten drukken.

Neem dit oud papier texture. Ik heb het op Flickr gevonden er zijn massa’s van dit soort textures gratis te downloaden op internet.

Open de foto van het papier en  kopieer het in je document (ctrl+ a, ctrl+c, ctrl +v)  en trek  het over je canvas heen  met je transformatiegereedschap (CTRL+T schalen) zodat het er zo uit ziet:

Ga in de achtergrondlaag staan en maak een nieuwe laag aan boven de achtergrondlaag door op het nieuwe laag icoontje te klikken Vul deze laag met een kleur naar keuze, ik heb zwart genomen maar dat maakt voor het effect niet uit. Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-CANVASGROOTTE en vergroot je canvas zodat het 1200 x 1000 px wordt. Trek dan met je transformatiegereedschap de zwarte laag over het canvas zodat het er zo uit komt te zien:

Voor de achtergrond heb ik dit patroon (tilable basket van Webtreats) gebruikt.  Je kunt het bij bij Devian Art downloaden. Als je niet weet hoe je een patroon in Photoshop moet zetten lees dan deze tutorial. Klik terwijl je in de gekleurde laag staat op het laagstijl icoontje onder aan je lagenpalet en kies voor patroonbedekking:

Ga in de laag van je papier staan en klik op het laagmasker toevoegen icoontje met een zwart zacht rond penseeltje haal je het witte randje rondom het papier weg:

Voeg aan de laag de volgende laagstijlen toe:

NB: kleur # 8f5b09

NB: kleur # 986204

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Zet  de voorgrondkleur op wit en kies een van de penselen uit deze set Webtreats map brushes . Als je net weet hoe je een penseel in Photoshop zet  kun je dat hier lezen. Maak een nieuwe laag aan en zet een afdruk in de nieuwe laag. Voeg hierna de volgende laagstijl toe aan de laag:

NB: kleuren # ac3f07 en # 5e1d0b

Tik een tekst met je typegereedschap, ik heb het font Amazone gebruikt. Als je niet weet hoe je een font in Windows moet zetten kun je dat hier lezen.

Ik heb kleur #223e71 gebruikt en onderstaande instellingen:

Neem je vierkante selectiekader en maak een selectie rondom je tekst. Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de tekst en vul deze met kleur #e4e4e4:

Voeg de volgende laagstijlen toe aan de laag en zet daarna de dekking van de laag bovenaan in je lagenpalet op 63%:

NB: dit patroon zit standaard in Photoshop

NB: kleur #faf4ed

Selecteer de pixels van de rechthoekige laag onder je tekst en ga naar menu SELECTEREN-SLINKEN, slink met 10 px. Maak een nieuwe laag aan boven de rechthoekige laag en ga naar menu BEWERKEN- OMLIJNEN, omlijn met kleur #a5810b:

Maak een nieuwe laag aan en selecteer met je vierkante selectiekader een kleine rechthoek voor de plakband. Vul de rechthoek in de nieuwe laag met kleur #f8e78c. Neem dan je veelhoeklasso en maak een selectie ongeveer als hieronder in het plaatje te zien is. Delete de selectie en schuif  het plakbandje boven het etiketje. Roteer met je transformatiegereedschap en zet de dekking op 60%. Dupliceer de laag en schuif die naar de andere hoek en roteer zodat de getande kant aan de buitenkant komt zoals je ziet op het plaatje:

Voeg een laagmasker toe aan de laag van de kaart, selecteer de pixels van de laag van het etiket en vul het laagmasker met je vulemmertje met zwart zodat je dit  effect krijgt:

Neem een foto die je wilt gaan gebruiken en kopieer deze in je document. Neem uit het menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-VERDRAAIEN en verdraai de foto totdat het er zo uitziet:

Geef de laag van de foto de volgende laagstijlen:

NB: kleur #faeee0

Maak boven de foto laag ook een stukje plakband:

Download dit Margrietje en kopieer het in je document:

Dupliceer de laag en roteer en verklein (transformatiegereedschap) een beetje, doe dit nog een keer totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is:

Voeg aan de lagen van de bloemetjes een slagschaduw toe:

Download een van deze  Swirl shapes vormensets. Als je niet weet hoe je de set in Photoshop zet kijk dan hier.

Selecteer je aangepaste vorm en klik bovenin je optiesbalk op vormlaag trek de vorm in een kleur naar keuze. Trek nog twee andere vormen en roteer en schaal tot je tevreden bent met het resultaat:

Geef de lagen deze laagstijlen:

NB: kleuren # e7be17 en # ad7d06

Maak helemaal bovenin je lagenpalet een nieuwe laag aan en vul deze met kleur #a5810b en voeg een laagmasker aan de laag toe. Selecteer je verloop gereedschap en trek een radiaal verloop in het masker van zwart naar transparant zodat je dit effect krijgt:

Zet de dekking van de laag boven in je lagen palet op 15%. Dat maakt je fotoboek omslag weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

7 Reacties +REACTIE GEVEN

 • […] op de link om de tutorial omslag te […]

 • hoe kan ik dit gebruiken dan?
  wat moet ik downloaden?
  groetjes.

  • Hallo Loes,
   Je hebt Photoshop nodig om dit te maken en je kunt het gewoon af laten drukken bij een fotoservice naar keuze.
   Groetjes,
   JJ

 • Weer prettig om maken. Bedankt.

  pieter

  • Graag gedaan Pieter 😀

 • Ja,ja, Jumbo het is mij terug gelukt!!!

  Leuk om zo graties nederlandse tutoriallessen te krijgen. Mag van geluk spreken u ontdekt te hebben en dat je uw kennis met ons wilt delen.

  Groetjes

  • graag gedaan 😀

Reageer

Archief

Categorie