Nov
10
2012

Neon tekst

Deze keer weer eens een tekst effect. Ik vond het teksteffect op de site van PSDtuts. Bij het maken van dit tekst effect maak je gebruik van een stenen muur die je bewerkt en het font Impact dat je gratis kunt downloaden. Je werkt in deze les met laagstijlen, het typ gereedschap en met menu AFBEELDING. Verder maak je zelf een structuur waarmee je de tekst bekleed. Een leuke allround oefening dus. Ik een beetje gevarieerd op de originele tutorial. Niet alles stond er even duidelijk in en ik heb dus wel het een en ander uit moeten vogelen. Omdat ik de tekst in een boogje gezet heb moest ik even wat andere handelingen verrichten maar ik vond het gewoon leuker zo. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

Je hebt het volgende nodig:

-Het font Impact
-Bakstenen muur

Open een nieuw document in Photoshop. Ik heb 1600 x 900, 72 px/inch genomen omdat ik de tekst als wallpaper wil gaan gebruiken. Open dan de foto van de bakstenen muur en sleep of kopieer de foto in je document. Gebruik je transformatiegereedschap (CTRL + T, schalen) maak daarmee de foto passend op je canvas.

Tik je tekst met het lettertype Impact. Ik heb 2 tekstlagen gebruikt en heb de bovenste tekstlaag in een boogje gezet. Hieronder zie je de instellingen van de tekstlagen:

Voeg aan de tekstlagen de volgende laagstijlen toe:

 Voordat we verder gaan moeten we eerst zelf een patroon maken. Maak een nieuw document van 10 x 10 px, 72 px/inch met een transparante achtergrond.  Zoom zo ver als het kan in. Neem je potlood en stel het in op 1 px 100% hardheid. Teken dan 2 rijtjes van 1 pixel aan de linkerkant en aan de onderkant.

Ga naar menu BEWERKEN-PATROON DEFINIËREN en geef je patroon een naam. Je kunt hierna het document sluiten je hebt het niet meer nodig.

Dupliceer de tekstlagen en haal de laagstijlen van de kopie lagen af door met rechts op de kopie lagen te klikken en te kiezen voor laagstijl wissen.

Voeg nu aan de kopie tekstlagen de volgende laagstijlen toe:

Vink dan het hokje structuur aan en klik op het balkje van structuur. Je krijgt dan een nieuw venster. Gebruik voor de structuur je zojuist gemaakte patroon.

Om een 3D effect te geven aan de tekstlagen ga je in de kopie tekstlagen staan en activeer je je verplaatsen gereedschap. Toets nu 5 keer op de pijltjes toets naar boven zodat de kopie tekstlagen 5 px naar boven worden verplaatst.

Zo nu is het zover, we gaan het neon licht maken.

Dupliceer de originele tekstlagen nog een keer en wis de laagstijlen. Voeg dan aan de nieuwe tekstlagen een lijn toe en stel in zoals hieronder te zien is.

Zet de vulling van de tekstlagen die je zojuist hebt voorzien  van de lijn op 0 zodat het wit onzichtbaar wordt en alleen de lijn zichtbaar. Zet daarna de tekstlagen om in pixels. Maak dan een nieuwe laag aan onder de omgezette tekstlaag. Ga in de omgezette tekstlaag staan  en voeg de omgezette tekstlaag samen met de lege laag. (CTRL + E) Hierdoor krijgt de nieuwe samengevoegde laag de laagstijl als inhoud. Als je net als ik twee tekstlagen hebt gebruikt dan heb je nu twee nieuwe lagen. Deze kun je dan ook samenvoegen zodat je één laag hebt met de zwarte lijnen.

ÂVoeg nu aan de lijnen laag de volgende laagstijlen toe:

Het ziet er nu zo uit bij mij:

Om het er wat realistischer uit te laten zien voeg je nu een laagmasker toe aan de laag.  Hierin haal je hier en daar een stukje weg met een zwart penseeltje. Je kunt het beste met een hard penseel werken in het laagmasker. Je kunt ook zonder laagmasker werken en dan gummen maar ja als je dan niet tevreden bent is het moeilijker om te corrigeren.

Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

Maak dan onder de laag van de lijnen een nieuwe laag aan en teken daarin wat draden in de letters. Gebruik een hard penseel van 3 pixels.

Voeg aan de laag de volgende laagstijlen toe:

Zet de dekking van de laag op 76%.

Maak dan nog een laag aan zorg dat deze onder alle tekstlagen komt. Maak daarin nog wat dikkere draden met een penseel van ongeveer 5 tot7 px dikte.

Voeg dezelfde laagstijlen toe aan die laag maar laat de dekking op 100% staan.

Maak dan nog een nieuwe laag aan onder de laag van de lijnen. Zet daarin met een penseel van ongeveer 15 px doorsnee wat rondjes zodat het lijkt dat de draden daarmee op de letters bevestigd zijn.

Geef de laag dezelfde laagstijlen als de draden maar stel de schuine kant en reliëf een beetje anders in:

Zet de voorgrondkleur op wit. Voeg dan tot slot aan de laag van de bakstenen een verloopbedekking als laagstijl toe. Gebruik als verloop voorgrond naar transparant en stel dan in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

2 Reacties +REACTIE GEVEN

  • Nou ik heb m gemaakt hoor ! Ik heb er een hele avond over gedaan, je denkt: “apie kijken is apie doen” maar zo is het niet ! De onderste letters zijn gelukt maar bij de bovenste is de stroom uitgevallen haha, ik snap ook niet waarom. Maar het heeft wel een authentiek en beetje sleazy effect. Groeten van Betty

  • Hoi Jet

    wederom een leuke letteroefening en hij is weer prima gelukt.

    groetjes vannuit Noordwijk aan zee

Reageer

Archief

Categorie