Mar
25
2012

Lente collage met gras tekst

Wat een heerlijke tijd is de lente toch heel inspirerend en dus ben ik er mee aan de slag te gegaan in Photoshop. In deze collage werk je met laagstijlen, laagmaskers, aanpassingslagen, het typgereedschap, transformatie, filters, patronen en natuurlijk je penseel. Met behulp van een paar foto’s een leuke brushset en een paar patronen knutsel je dit uitbundige lente tafereel in elkaar. Ik heb hem als bureaublad achtergrond en als omslagfoto gebruikt op Facebook maar je kunt er natuurlijk alle kanten mee op. Hieronder zie je wat je gaat maken in deze tutorial:

Download eerst de volgende spulletjes en installeer de brushset en de patronensets in Photoshop. Als je niet weet hoe dat moet kun je bij de basis lessen kijken.

– Rode tulpen
– Paarse tulpen
– Narcissen en gele tulpen
– Gele crocussen
– Paarse crocussen
– Vogelnestje
– Papier texture
– Webtreats clouds patroon
– Webtreats grunge patroon
– Tiffy font
– Gras patroon set
– Vogels brushset

Als je alles hebt gedownload en geïnstalleerd start je Photoshop op en open je een nieuw document van 1600 x 900 px ( of de grootte die je zelf wilt)  72 px/inch met een witte achtergrond. Open het papier texture in Photoshop en sleep of kopieer het texture in je document. Roteer het texture 90 graden naar rechts met je transformatiegereedschap (CTRL +T, rechtsklikken en kiezen voor roteren) en maak het passend op je canvas door het kleiner te schalen.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het papiertexture en vul de laag met wit.  Zet de vulling van de laag op 0% boven in je lagenpalet zodat je het papier weer ziet. Voeg dan een patroonbedekking toe met patroon nr 5  van de grunge textures van Webtreats. Stel in zoals hieronder te zien is.

Voeg een aanpassingslaag toe door onder aan je lagenpalet te klikken op het aanpassingslaag toevoegen icoontje. Kies voor volle kleur en neem kleur #cef905. Zet de dekking van de laag op 64% en trek dan met je verloopgereedschap een zwart naar wit verloop in het laagmasker zodat je zoiets krijgt als hieronder te zien is.

Maak een nieuwe laag aan en vul de laag met wit. Voeg aan de laag een patroonbedekking toe met het Webtreats seamless clouds patroon. Stel in zoals hieronder te zien is. Ik heb het derde patroon gebruikt voor de bedekking.

Voeg een laagmasker toe aan de laag en haal daarin het onderste randje weg  met een zwak afgesteld zacht rond penseel zodat je zoiets krijgt als hieronder te zien is.

Tik dan in een kleur naar keuze je tekst met het lettertype Tiffy in grootte 450 pt. De kleur maakt niet uit  want je gaat dadelijk de tekst bedekken met het graspatroon.

Voeg de volgende laagstijlen toe aan de tekst:

NB: ik heb nr 6 gebruikt

Voeg boven de laag van de tekst een aanpassingslaag toe en kies voor niveaus. Vul het laagmasker van de laag met zwart. Stel de laag in zoals hieronder te zien is. Selecteer daarna de pixels van de tekstlaag en vul de selectie in het laagmasker van de niveaus laag met wit zodat alleen de tekst door de niveaus aanpassingslaag beïnvloed wordt.

Selecteer de pixels van de tekstlaag nog een keer. Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de tekst en vul de selectie in de nieuwe laag die je schaduw noemt met zwart. Keer de laag verticaal om met je transformatiegereedschap en schuif de laag naar onderen. Vervorm de laag daarna totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is. Vervaag dan de laag met 2 px Gaussiaans via menu FILTER-VERVAGEN en zet de dekking van de laag op 13%.

Maak een nieuwe laag aan onder de schaduw laag en noem de laag accenten letters. Zet met een zwart zacht penseel accenten onder de letters. Vervaag daarna de laag met 5 px Gaussiaans en zet de dekking van de laag op 35%.

Zo dat is de tekst… nu de bloemen nog. Open de foto van de rode tulpen en haal de rode tulpen uit de achtergrond. Doe dat op een manier naar keuze. Ikzelf doe dat bij voorkeur met een laagmasker. Sleep of kopieer de tulpen in je document en zorg dat de laag onder de laag van de tekst komt. Verklein de foto met je transformatiegereedschap totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is.

Om de tulpen wat frisser en uitbundiger te laten zijn heb ik een aantal aanpassingslagen toegevoegd. Begin met een niveaus aanpassingslaag en klik met rechts op de laag. Kies voor uitknipmasker maken zodat alleen de tulpen worden beïnvloed door de laag. Stel dan de laag in zoals hieronder te zien is.

Voeg een kleur aanpassingslaag toe en gebruik kleur #2c7200 maak een uitknipmasker van de laag en zet de laagmodus van de laag op bedekken. Haal in het laagmasker het groen weg boven de tulpen zodat deze fris rood blijven. Voeg dan nog een kleurlaag toe en kies nu voor kleur #f60909 zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 12%. Haal nu in het laagmasker van de laag het rood weg boven de groene delen van de tulpen.

Voeg aan de laag van de rode tulpen een slagschaduw toe als laagstijl.

Open de foto van de gele crocussen in de bloempot en haal de witte achtergrond weg. Sleep of kopieer de foto in je document, maak het plaatje op maat en zorg dat het plaatje  onder de tekstlaag komt. Haal in een laagmasker of met je gummetje (net wat je wilt) de delen van de pot weg die uitsteken buiten de tekst. Voeg een aanpassingslaag toe met dezelfde kleur groen als je al bij de tulpen gebruikte en gebruik dezelfde instellingen als bij de tulpen. Laat de groene kleur ook gewoon over het geel van de bloemen vallen deze keer.  Zet dan in een nieuwe laag boven de laag van de gele crocussen wat witte accenten met een zacht penseel. Vervaag de laag met de witte accenten met 2 px Gaussiaans en zet de dekking van de laag op 41%.

Voeg een slagschaduw toe aan de laag van de gele crocussen met dezelfde instelling als je eerder bij de rode tulpen gebruikte.

Herhaal deze stappen bij de paarse tulpen. Haal deze keer bij de groene aanpassingslaag wel in het laagmasker het groen boven de tulpen weg.  Haal de paarse crocussen uit de witte achtergrond sleep of kopieer ze in je document. Maak ze op maat en laat ze boven de tekst uitpiepen. Je hoeft hier geen aanpassingslagen aan toe te voegen maar wel de slagschaduw die je al eerder gebruikte.

Gebruik de foto van de narcissen voor de laatste letter van de tekst. Nadat je deze op maat hebt gemaakt en uitstekende delen hebt verwijderd voeg je een niveaus aanpassingslaag toe die je instelt zoals hieronder in het voorbeeld te zien is. Vervolgens weer de groene volle kleur laag waarin je in het laagmasker ervoor zorgt dat er geen groen op de bloemen te zien is en tot slot voeg je dezelfde slagschaduw toe als je al bij de andere bloemen gebruikt hebt.

Open de foto van het vogelnestje en haal de witte achtergrond weg. Het komt niet zo heel precies want je gaat dadelijk het nestje verstoppen onder de tekst. Sleep of kopieer het nestje in je document en verklein het totdat je zoiets hebt als hieronder in het voorbeeld te zien is. Schuif het nestje onder de tekstlaag en voeg een laagmasker toe aan de tekstlaag. Haal daarin zoveel weg dat het vogelnestje tevoorschijn piept. Bestrijk dan in het masker de niveaus aanpassingslaag die boven de tekst is het gedeelte van het vogelnestje wat zichtbaar is onder de tekst met wit zodat het er beter uitspringt.

Maak een nieuwe laag aan en zet daarin met een van de vogels brushes een afdruk in zwart.  Zet de dekking van de laag op 20%.

Voeg tot slot nog een nieuwe laag toe en vul de laag met zwart. Trek met je rechthoekige selectiekader een rechthoek die iets kleiner is dan je canvas. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR en stel de doezelaar in op 50 px. Delete de selectie in de zwarte laag.

Zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 50%. Dat maakt het plaatje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

11 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Ik ben al lang bij seniorennet maar weet niet of ik je lesje kan downloaden het zijn zo een prachtige lesjes. En hoe ze moeten gedownload worden.

  Dank bij voorbaat.
  Groetjes Renilde

 • Hallo jet,

  Een prachtige les met duidelijke uitleg.

 • Hallo Jumbojet
  Wat weer een mooie les.Bedankt. Gr. Mien

 • hallo ik heb me net aangemeld maar als ik de materialen wil downlouden krijg ik het bericht dat het paswoord niet klopt ik gebruik het paswoord wat je e hebt gestuurd wat doe ik fout hihi gr gerda van gendt

  • Hoi Gerda,
   De materialen die je download komen van een andere site dus dan moet je je daar registreren en dan kun je de spullen downloaden.
   grtz, JJ

  • ja hihihi dat duurde even tot dattot mij grijze cellen doordrong maar in middels de mooie lente les gemaakt het was echt een feestje om hem te maken dank je wel Jet en een fijne dag gr gerda vg

 • Hallo Jet,

  Bedankt voor deze prachtige les, ik ben sinds 3 maanden bezig met photoshop en leer heel veel van jouw lessen. Ik heb mijn maaksel op m’n blog gezet en ook een link naar jouw website als je dat goed vind? Zo niet dan verwijder ik hem weer.

  Groeten van Hennie

 • Bedankt voor je antwoord Jet ik ga weer verder.
  Groetjes Hennie

 • Hallo Jet
  Ik ben je les Lente aan het maken en heb de tekst Lente getikt maet het graspatroon.
  Daarna op het laagmasker de niveaus ingesteld en het gevuld met zwart
  Dan schrijf dit onderstaande
  “Selecteer daarna de pixels van de tekstlaag en vul de selectie in het laagmasker van de niveaus laag met wit” zodat alleen de tekst door de niveaus aanpassingslaag beïnvloed wordt.
  Hoe selecteer ik de pixels van de tekstlaag wat bedoel je daar precies mee.
  Als je het het gereedschap tekst weer gebruik en ik selecteer daarmee het woord lente krijg ik gekke tekst te zien. Dus ik snap niet hoe ik die pixels van de tekstlaag moet selecteren.
  Zou je dat wat nader uit kunnen leggen a.j.b
  Groetjes van Hennie

  • Ga op de laagminiatuur staan van de tekstlaag en toets CTRL terwijl je de rechter muisknop indrukt. Je ziet dan de selectie verschijnen rond de tekst. Ga dan in het laagmasker staan van de niveaus laag en vul dat met wit. Groetjes, JJ

Reageer

Archief

Categorie