Jun
10
2010

Laagmaskers

Laagmaskers zijn de ideale manier om in Photoshop  delen van een foto te bewerken. Het voordeel van het werken met laagmaskers is dat je altijd kunt veranderen wat je hebt gedaan ook al heb je de boel opgeslagen en afgesloten.  Als je nog maar net begonnen bent met Photoshoppen is deze les een leuke ontdekkingsreis in de wonderlijke wereld van de laagmaskers.

Om goed te laten zien wat maskers kunnen doen ga ik in het voorbeeld twee foto’s gebruiken. Een foto met een texture en een foto met een voorwerp:

Je kunt de beide afbeeldingen downloaden en gebruiken voor de les maar natuurlijk kun je ook je eigen plaatjes gebruikten.

OK, open als eerste het bubbels texture in Photoshop en daarna het glas. Toets CTRL+A in het document van het glas, dan CTRL+C. Ga in het bubbles document staan en toets CTRL +V zodat je de foto van het glas in een laag boven de achtergrondlaag van het bubbels texture plakt:

Terwijl je in de laag van het glas staat (laag 1) toets je CTRL +T in zodat je transformatiegereedschap actief wordt. Verklein het glas door een van de vierkantjes naar binnen te bewegen  (houdt daarbij de SHIFT toets ingedrukt zodat je zowel in hoogte als in breedte evenveel slinkt) en schuif het glas op zijn plaats. Je kunt ook verkleinen door het percentage bij H en B in te geven in de opties balk terwijl je het transformatie gereedschap hebt geselecteerd.

Voeg nou een masker toe aan de laag door in het menu te kiezen voor LAAG-LAAGMASKER-ALLES VERBERGEN:

Selecteer je penseel , neem een rond zacht groot pensseel, zet de voorgrond kleur op wit en strijk in het masker met je penseel. Dus niet in de laag gaan staan maar in het masker (zwarte vierkantje)  Je ziet aan de vierkantjes van de thumbnail of je in de laag of het masker staat:

Daar waar je met wit strijkt verschijnt het plaatje.

Ga nu naar menu LAAG-LAAGMASKER-VERWIJDEREN zodat het masker verdwijnt. Het glas is nu weer helemaal in beeld. Kies nu in het zelfde menu LAAGMASKER-ALLES ONTHULLEN:

Neem een zwart penseel en teken daarmee in het masker:

De gebieden waar je met je penseel strijkt verdwijnen nu. Verwijder het laagmasker op dezelfde manier als je zojuist deed.

Neem nu het toverstafje en klik op het witte gedeelte van de foto. Houdt de  SHIFT toets ingedrukt en selecteer het gedeelte binnen het oor zodat het toegevoegd wordt aan je selectie. Toets CTRL+SHIFT + I in om de selectie om te keren en klik dan onder in je lagenpalet op het laagmasker toevoegen icoontje :

Het glas staat nu al redelijk mooi op je achtergrond maar zoals je ziet zitten er hier en daar nog wat witte randjes om het glas zoom even goed in op je plaatje en neem een klein zacht (0% hardheid) penseel. Werk de randjes weg langs het glas:

Als je ergens per ongeluk iets te veel hebt weggehaald is er niets aan de hand, zet je penseel op wit en strijk over het foutje, een kind kan de was doen 🙂

Dat is het leuke van maskers, je kunt gewoon niets verkeerd doen!

Gs in de achtergrondlaag staan en toets CTRL+J zodat je de achtergrondlaag dupliceert. Schuif de kopie van de laag boven de laag van het glas, zet de modus van de laag op vermenigvuldigen en zet de dekking van de laag op 25% zodat het lijkt of je de achtergrond ziet door het glas:


Voeg aan de laag van de gedupliceerde bubbels een masker toe en haal met een zacht rond penseel dekking 10% de bubbels weg waar je ze niet wilt zien zoals bij het schuim. Omdat je de dekking heel laag zet haal je ook heel weinig weg per streek die je zet. Op deze manier haal je de bubbels natuurlijker weg:

Ga door totdat je zoiets hebt als hieronder:

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het glas en stel je voorgrondkleur in op #9e3dd6 ga met je penseel over het oor, de zijkanten en de onderkant van het glas:

Vervaag de laag via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN. Zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking op 75%

Maak een nieuwe laag aan en maak met je penseel het gebied van het glas zwart. Gebruik daarbij een groot, zacht rond penseel. Sleep de laag onder de laag van het glas en selecteer in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-VERVORMEN. Vervorm de zwarte laag  zoals hieronder te zien is en vervaag Gaussiaans met 15 pixels:

Zet de dekking van de laag op 25%. Tik een tekst in een lettertype naar keuze, ik heb LafriotteNF  gebruikt. Als je niet weet hoe je een lettertype in Windows zet kun je dat hierlezen.

Tik eerst een verticale tekst met je typgereedschap en kleur #f5b920 in grootte 125 pt daarna de horizontale tekst maak een aantal spaties (ik heb 3 spaties tussen de m en de s genomen totdat het goed past.  Zorg dat de tekstlagen onder de laag van de paarse vervaagde penseelstreken komen. Schuif de horizontale tekst indien nodig op zijn plek met je verplaatsgereedschap .

Voeg aan de lagen van de tekst de volgende laagstijlen toe door op laagstijl toevoegen icoontje  te klikken onder aan het lagenpalet.

Selecteer de beide tekstlagen door in de bovenste te gaan staan SHIFT in te drukken en dan de onderste tekstlaag te selecteren. Toets CTRL +T zodat je transformatie gereedschap wordt geselecteerd en roteer dan je tekst een beetje, schuif de tekst naar de plaats waar je hem wilt hebben.

Daarmee heb je het eindresultaat van deze les bereikt 🙂

Aanverwante berichten

Jumbojet

9 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo Jumbojet

  Sins kort aan de slag met ps en door jou uitleg wordt het een stuk leuker om mee aan de slag te gaan. Want ik zag door de bomen het bos niet meer. Mijn complimenten over je duidelijke uitleg.
  Ik heb wel eens een foto gezien met horen zien zwijgen, van een persoon op een bankje! Dat wordt dan zeker ook op deze manier gemaakt? Fijne dag nog..

 • Wat een geweldige uitleg om een plaatje uit de achtergrond te halen Jet.
  Ik wist niet dat dit zo gemakkelijk kon. Ik heb deze les er even bijgepakt om de tulpen (in de lente les met grasletters) uit de achtergrond vrij te maken. Ik heb tot nu toe veel met PainShopPro gewerkt en daar is zoiets veel meer werk en moeilijker.
  Hartelijk bedankt!!
  Groetjes van Hennie

 • […] op de link om de tutorial laagmaskers te […]

 • hallo jumbojet.
  mijn complimenten voor jou site echt te gek,ben sinds 2 maandjes gebruiker van cs5 en heb al veel geleerd via jou site.
  hartelijk dank voor jou goede uitleg.
  vriendelijke groetjes stefan

 • Dank voor de goede uitleg, plezant om te maken, goede ontspanning.

  Groetjes

  • graag gedaan 😉
   groetjes, JJ

 • Hallo jumbojet,
  Ik ben even weggeweest, maar ik ben er weer en ga er weer met frisse moed tegenaan. Fijne lessen over lagen en laagmaskers dan weten we wat we er mee kunnen.
  Groetjes Wil

  • Fijn om te horen 🙂
   groetjes, JJ

 • […] This post was mentioned on Twitter by . said: […]

Reageer

Archief

Categorie