Sep
14
2013

Koffie collage

Een kopje koffie! In deze les ga je aan de slag met een heleboel Photoshop onderdelen. Je werkt met laagmaskers, het penseel, laagmodus, laagstijl, typgereedschap, menu AANPASSINGEN en natuurlijk met het transformatiegereedschap. Zet er een lekker bakkie koffie bij en ga aan de slag met deze koffie collage. Hieronder zie je wat je gaat maken.

koffie

Ik heb de volgende spullen gebruikt bij het maken van de les:

-Koffiezak
-Kopje koffie
-Koffiebonen
-Annie BTN font
-Coffee bean font
-Smoke brush
-Oud papier texture

Open een nieuw document in Photoshop van 1920 x 1080 px, 72 px/inch met een witte achtergrond. Open van de set van het oud papier texture C. Dupliceer of sleep het texture in je document en neem dan je transformatiegereedschap via menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-SCHALEN en schaal het texture een stuk kleiner zodat het mooi past op je canvas.

koffie 1

Open de foto van de koffiezak en dupliceer of sleep het texture in je document. Schaal het een stuk kleiner zodat het mooi past op je canvas en dupliceer dan de laag van de koffiezak foto. Zet de onderste laag op zwak licht. Ga dan in de bovenste laag staan en maak een rechthoekige selectie zoals hieronder te zien is (ik heb het even met rood aangegeven zodat je het beter ziet. Keer de selectie om via menu SELECTEREN-SELECTIE OMKEREN en klik dan op het icoontje laagmasker toevoegen.

koffie 2a

Voeg aan de laag van de koffie zak kopie de volgende laagstijlen toe:

koffie 3

koffie 4

Open de foto van het kopje koffie en sleep of kopieer de foto in je document. Voeg een laagmasker toe aan de laag van het kopje koffie. Haal het kopje koffie uit de achtergrond door in het laagmasker de achtergrond met zwart te bestrijken.

koffie 5

Schuif het kopje koffie in de hoek rechtsonder. Dupliceer de laag van het kopje koffie. Zet de onderste laag van het kopje koffie op vermenigvuldigen. Bestrijk nu in het laagmasker de schaduw onder het kopje met wit totdat je de schaduw weer ziet verschijnen.

koffie 6

Zet de dekking van de onderste kopje koffie laag op 62%

koffie 7

Open de foto van de koffiebonen en sleep of kopieer de foto in je document. Schaal de foto flink wat kleiner.

koffie 8

Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEUR AFSTEMMEN. Geef als doel je document naam en kies dan de koffiezak laag als bron om de foto van de bonen af te stemmen.

koffie 9

Zet de laag van je koffiebonen foto even uit en tik je tekst met het coffee beans font in grootte 300pt. Kleur maakt niet uit want je gaat de tekst zo bedekken dan zie je er niets meer van.

 koffie 10

Schuif de tekstlaag in je lagenpalet onder de laag van de koffiebonen foto. Zet de laag van de koffiebonen foto aan en klik met rechts op de laag. Kies voor uitknipmasker maken en schuif de laag zodat hij de tekst bedekt. Je krijgt met de foto niet de hele tekst bedekt dus dupliceer de laag van de koffiebonen foto en schuif zo totdat je alle letters bedekt hebt van de tekst.

koffie 11

Voeg aan de laag van de tekst een schuine kant en reliëf toe als laagstijl.

koffie 12

Voeg dan de tekst toe met het font Annie BTN in grootte 47 pt. Gebruik kleur #b7a285.  Zet de vulling van de laag op 85% en voeg dan een schuine kant en reliëf toe als laagstijl.

koffie 13

Zet dan de voorgrondkleur op wit en neem een van de smoke brushes. Zet de grootte flink kleiner hieronder zie je mijn instelling.

koffie 14

Zet dan een afdruk in een nieuwe laag boven alle andere lagen. Zet de dekking van de laag van de smoke brush op 30%.

Dat maakt het plaatje weer helemaal af!

koffie

Jumbojet

6 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Spijtig dat een deel van de materialen niet meer te vinden zijn ziet er leuk uit….
  Marnik

 • […] tijd voor een lekker kopje koffie, een leuke les van jumbojet. (Klik op afbeelding voor […]

 • Dag, een mooie oefening, maar de smoke brush krijg ik maar
  niet bij mijn penselen. Ik leer veel van deze site.
  Richard.

  • Hoi Richard,
   Kijk eens bij de basis lessen. Daar staat een les bij hoe je de penselen in Photoshop zet.
   Grtz, JJ

 • Wat een leuke les Jet, ik heb het bakkie leut met plezier
  gemaakt.

 • Weer een hele leuke, met aardig wat basis handelingen. Snel na te maken met een mooi resultaat. In afwachting van de volgende.

Reageer

Archief

Categorie