Nov
17
2009

Kerstkaart

De donkere dagen zijn er weer, de hoogste tijd om kerstkaarten te maken. In deze tutorial zie je hoe je een ingepakte kerstkaart zonder behulp van vormen maar gewoon ambachtelijk handwerk 😉 je werkt veel met laagstijlen, met je pen en het transformatie gereedschap. Hieronder het eindresultaat:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop van 700 x 500 px met een witte achtergrond. Dubbelklik op het slotje van de achtergrondlaag zodat je deze kunt bewerken. Ga naar het laagstijl icoon en kies voor een verloopbedekking:

Maak een nieuwe laag aan en gebruik een van deze Snowflake brushes.  Het is handig als je het penseel in het penselenpalet (F5) als volgt instelt:

Maak in de nieuwe laag wat sneeuwvlokken met je penseel en zet daarna de dekking van de laag op 40%:

Selecteer je typ gereedschap en tik je tekst in Arial Black 175 pt zet de tekstlaag om in pixels door met rechts op je tekstlaag te klikken in je lagenpalet en dan te kiezen voor tekst omzetten naar pixels. Selecteer nu iedere keer een letter met je toverstafje en vul dan je letter met je in een kleur naar wens. Ik heb voor de K #9c0606,  E #107702, R #f74a06,  S #d08048c en de T #dab507 genomen:

Geef nu je tekst een mooie glans door een verloop bedekking te geven als laagstijl:

Geef vervolgens nog een gloed binnen:

Daarna geef je als laagstijl schuine kant en reliëf:

Voor de structuur gebruik je het patroon satijn, dit zit standaard in Photoshop:

Maak met je rechthoekige selectiekader een rechthoek vul deze met een kleur die donkerder is dan de kleur van je letter, dupliceer de laag en roteer deze in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-ROTEREN 90 graden zodat je een kruis hebt:

Dien dan aan de laag de volgende laagstijlen toe:

Dupliceer de laag van het lint en leg op iedere letter een lint. Selecteer het lint van iedere letter en vul deze met een iets donkerdere kleur als de letter zelf. Roteer met je vrije transformatie (CTRL +T) totdat de linten goed liggen op de letters:

Selecteer de pixels van je tekstlaag door  CTRL + muisklik te geven terwijl je op de laagthumbnail van de tekstlaag staat in je lagenpalet. Ga dan naar menu SELECTEREN-SELECTIE OMKEREN en delete dan in iedere lint laag zodat je de restjes van de linten die buiten de tekst vallen weghaalt.

Maak nu een nieuwe laag aan boven de laag van je linten en noem deze randjes  linten ga daar met een donker penseel de witte randjes wegwerken aan de zijkanten zodat de tekst echt ingepakt lijkt. Het beste kun je je met je pipet de kleuren bepalen die je nodig hebt het gebied selecteren zodat je niet buiten de tekst gaat en dan de kleur aanbrengen die het pipet voor je bepaalt heeft, als je alle witte randjes hebt weggewerkt zet je de dekking van deze laag op 75%:

Hierna ga je met je pen  in een nieuwe laag een vorm tekenen in de vorm van een bloemblaadje:

Trek hier en daar aan de handels op de ankerpunten totdat je tevreden bent over de vorm. Geef de vorm een verloopbedekking:

Maak een nieuwe laag aan boven die van je blaadje en teken daar met je pen een vorm in die er ongeveer zo uit ziet:

Geef de nieuwe vormlaag deze laagstijl:

Voeg de twee vormen samen door ze te selecteren en te kiezen voor lagen samenvoegen. Geef de laag een slagschaduw:

Dupliceer hierna de laag totdat je er vijf hebt en schik deze met je vrije transformatie totdat je tevreden bent over de strik die je gemaakt hebt:

Voeg de lagen van de blaadjes samen en noem de laag strik. Schuif de strik naar de eerste letter en maak hem op maat met je vrije transformatie terwijl je de SHIFT toets ingedrukt houdt zodat alles in verhouding blijft. Als je tevreden bent dupliceer je de strik en schuif je hem naar de volgende letter. Je gaat dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING:

Schuif met het schuifje van de kleurtoon totdat je een bijpassende kleur hebt, herhaal dit voor al je letters. Selecteer hierna het gedeelte onder je tekst met je rechthoekige selectiekader :

Vul deze selectie in de nieuwe laag met een kleur naar keuze en zet hierna de vulling van de laag op nul:

Voeg dan als laagstijl een verloopbedekking toe:

Zet nu de achtergrondlaag de sneeuwvlokkenlaag en de zojuist gemaakte laag uit. Ga naar menu LAAG-VERENIGEN ZICHTBAAR. Dupliceer deze samengevoegde laag, noem deze reflectie en ga dan naar menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-VERTICAAL ROTEREN. Zet de andere lagen weer aan en sleep dan je laag naar beneden zoals hier in het plaatje te zien is:

Zet de dekking van je reflectielaag op 30% en zet de laag van je sneeuwvlokken op 60%:

Tik dan nog een tekst boven in de kaart met het lettertype Pristina #1374ca, grootte 60pt  en voeg de volgende laagstijlen toe:

Dat maakt het weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

3 Reacties +REACTIE GEVEN

Reageer

Archief

Categorie